Tebrizli Şems Dediki

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Åžubat 2012, 08:50:33
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Tebrizli Åžems Dediki 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9
Gönderen Konu: Tebrizli Åžems Dediki  (Okunma Sayısı 29468 defa)
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #90 : 04 Aralık 2009, 16:03:45 »

Yeşilliğe güle baksan sana incelik duygusu gelir; çünkü yoldaşların seni kendi âlemlerine çekerler. Bu yüzdendir ki, Kuran okumak gönüle sefa verir. Peygamberleri dile getirirsin, onların ahvalini öğrenirsin; onların suretleri senin ruhunla birleşir; sana yoldaş olur. Ben, o büyük ölümsüz ve sonsuz cevherle öyle sıkı ve sıcak bir bilgi edindim, onunla öyle kaynaştım ki, içim onun ateşiyle doldu. O cevher, yumuşaklığa ve güzel huyluluğa başladı.

Åžems-i Tebrizi - Makalat

İzahat: Allah (c.c) kitabında, Kur'an-ı Kerimin kalbi hastalıklara bir şifa, inananlar için onları doğruya yönlendirici bir rahmet olduğunu bizlere ifade eder. Yine kitabında bizlere örnek olmaları açısından, bizlerin de o salih peygamber ve kullar gibi olmamız için "Kitapta İbrahimi de an, Kitapta Meryemi de an..." hitaplarıyla, bizlerin salihlerle haldaş olmamızı ister. Yani onların haliyle hallenmemizi bizlere öğütler. Nitekim efendimiz Hz Muhammed Mustafa (s.a.v) bir hadisinde "Kişi dostunun dini üzeredir, o halde kiminle arkadaşlık ettiğinize dikkat ediniz" buyurmuş ve dikkatlerimizi çevremize, ayinemiz olan etrafımıza çekmiştir.

Åžimdi bir kızımız olsa, ona birisi talip olsa, hemen onu soruÅŸtururuz. Ne iÅŸ yapar, nere de yaÅŸar, kimlerle arkadaÅŸlık eder, ahlakı nasıldır... Ahlakı kötü olsa, arkadaÅŸları kötü olsa, kötü bir muhitte yaÅŸam sürse ve kötü bir iÅŸ yapıyor olsa,  böyle birisine kızımızı verirmiyiz? Böyle birisine biz kızımızı vermeyizde, Allah (c.c) hiç cennetini verirmi? Allahu Alem.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
özlemm
Ziyaretçi
« Yanıtla #91 : 30 Aralık 2009, 06:17:55 »

Zaman ötesinde yaşar aşık. Ne dünü, ne yarını vardır. Sonsuz bir andır gördüğü ve göründüğü. Sevgiliden ayrı bir an yoktur O’na ve gayrıya meyil yasaktır Aşık’a. Neyi var neyi yoksa sevgiliye teslim eder. Kendini anlatma derdine düşmez, hal ehli anlar halinden. Ne büyük aşkmış Hazreti Şems’le Hz. Mevlana arasındaki. Anlamaktan, bilmekten çok uzağım ama 800 yıl sonra bile hâlâ yanması, yakması hayretle diz çöktürüyor, gönül titretiyor..
ÅŸiÅŸa
Aktif Üye
**

« Yanıtla #92 : 30 Aralık 2009, 17:48:28 »

Alıntı
Åžimdi bir kızımız olsa, ona birisi talip olsa, hemen onu soruÅŸtururuz. Ne iÅŸ yapar, nere de yaÅŸar, kimlerle arkadaÅŸlık eder, ahlakı nasıldır... Ahlakı kötü olsa, arkadaÅŸları kötü olsa, kötü bir muhitte yaÅŸam sürse ve kötü bir iÅŸ yapıyor olsa,  böyle birisine kızımızı verirmiyiz? Böyle birisine biz kızımızı vermeyizde, Allah (c.c) hiç cennetini verirmi? Allahu Alem.
Allah Allah cc

'yoldaki bir tepecik seni bunaltmış,oysa önünde yüzlerce dağ var' Hz Mevlana
tebrizi
Aktif Üye

Onlar,boş söz (ve iş)lerden yüz çevirirler..(23/3)

« Yanıtla #93 : 27 Ocak 2010, 16:27:59 »

Öncelikle bu konuda bir sayfa açtığınız için çok çok teşekkür ediyorum. Zaten Şems'imden kalan tek kitabı da anlamakta güçlük çekiyordum.

İnşallah ben açıklamalarınızı okuyup bitirinceye kadar siz tekrar yazmaya başlarsınız. Selametle...

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #94 : 02 Åžubat 2010, 18:34:17 »

Yüzbin küp dolusu şarap, Allah sözünün verdiği zevki vermez...

Åžems-i Tebrizi - Makalat

Açıklama: Alkollü içeceklerin zevki geçicidir. İnsanın aklını alır, akla ve sağlığa zararlıdır. Oysaki Allah'ın (c.c) sözlerinden alınan zevk hiçte böyle değildir. Her defasında tıpkı cennet nimetlerinde olduğu gibi değişik bir tad ve haz verir. Monotonlaşmış insanın akıl alemine renk, kalbine huzur, cismine nur verir. Edibin dediği gibi:

Meyhanede sarhoş olan, içtikten sonra biri iki görür. Oysaki tekkede ilahi aşkla sarhoş olan, ikiyi bir görür.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #95 : 02 Åžubat 2010, 19:07:05 »

Birşeyi seven ona karşı sağır ve kör olur,eğer birisi birinde ayıplar görmeye başlarsa bilki sevgisinde azalma olmuştur..
(MAK .A.38)

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #96 : 03 Åžubat 2010, 19:40:55 »

Benim içimde bir müjde var.Hayret bu insanlar içlerinde böyle bir müjde olmadan nasıl mutlu olabiliyorlar?Aslında herbirinin başına altın taç koysalar onlar onu reddetmeli ve şöyle demeliler:"Biz bunu ne yapalım?Bize iç huzur ve  geniÅŸlik gerek.KeÅŸke,varımızı yoÄŸumuzu bunun için sarf etsek ve gerçekten bize ait olanı bize verseler...!"Ben çocuk iken bana sordular,"derdin nedir?elbise mi istiyorsun yoksa gümüş para mı?"  dedim ki: "keÅŸke üstümdekileri de isteseler ve bana ait olanı bana teslim etseler(iç huzuru ve tatmin olmuÅŸ nefs) ....
MAK.M.236

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #97 : 04 Åžubat 2010, 18:45:04 »

"Eğer gerçek mü'min iseniz ölümü dileyiniz"
(cuma-6)

Gerektir ki ölüme hazır, saf bir nur gibi onu bekleyesin...AŞIKTA CAN KORKUSU YOKTUR...!
MAK

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #98 : 04 Åžubat 2010, 18:49:32 »

Sen heva ve heves için yaratılmadın, bu öğüdü canında sakla.Olmaya ki bunu kırık dökük sözlerle halka söyleyesin de onları incitesin..
sevgilisine kavuşan naz eder ama sevgiliye kavuşmadan önceki naz hoşa gitmez..

MAK ŞEMS-İ TEBRİZİ

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #99 : 25 Åžubat 2010, 15:14:48 »

Denize düşen kiÅŸi elini kolunu sallasa ve aslan gibi güçlü de olsa deniz onu yok eder.Kendini ölü gibi serbest bırakmak lazım.Denizin huyu şöyledir:EÄŸer canlı isen seni  yutar ve yok eder.Batınca ve ölünce seni alır ve taşır.Öyle ise önceden bunu yap ki deniz seni taşısın ve sen onun yüzeyinde rahat rahat yüzesin.

EÄŸer birisi ölünün yeryüzünde nasıl yürüdüğünü görmek istiyorsa Ebu Bekir Sıddık'a baksın.O kirli bir çöp kutusundan kurtulup tertemiz cana can katan suyun sohbetine eriÅŸti ve Allah kulu olan o denize Muhammed (sav) kul oldu.EÄŸr senin başına böyle birÅŸey gelmemiÅŸse ,umarım gelir ve hatta baÅŸka dostların da başına gelsin! Åžimdi deÄŸilse bile gelecekte olsun.

(Mak.M.148)

amin!

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #100 : 27 Åžubat 2010, 10:25:43 »

Şeyh (eren) kimdir? O var olandır.Asıl mürit kimdir? O yok olandır.Mürit yok olmadıkça mürit olamaz.

(Mak.M.739)

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #101 : 27 Åžubat 2010, 10:37:49 »

Dostlu iddiasında bulunmadıkları için kafirleri severim.Onlar şöyle der:" Evet biz kafiriz ve düşmanız".Bu durumda onlara dostluk öğretebiliriz ama dostluk davasında bulunup da dost olmayan (riyakar) daha tehlikelidir.

(Mak.M.298)

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #102 : 03 Mart 2010, 18:12:52 »

Bir sufi yıllardan beri Allah sırrını arıyordu ve bunun için çok uÄŸraşıp çabalıyordu.Nerede bir ÅŸeyh ve ya ermiÅŸ bulsa ona hizmet ediyordu fakat henüz vakti gelmediÄŸi için muradına eriÅŸemiyordu ve mana kapısı bir türlü açılmıyordu.

Zamanı gelmeyince ne iÅŸin olursa olsun,
  Sana yararı olmaz,dostun kim olursa olsun.

Bir gün mezarlığa gitti.Aklına isteÄŸi geldi.çok aÄŸladı ve başını bir tuÄŸlaya koyup,uyudu kaldı.Rüyada bütün isteÄŸi yerine geldi.Kalktı ve tuÄŸlayı koltuk altına  koyup nereye gitse hep yanında götürür oldu,hamama,camiye,tuvalete,semaya,çarşıya velhasıl heryere.TuÄŸlayı öper,yüzüne sürer ve bazen başına koyardı.Birisi sordu, 'Neden bu tuÄŸlayı bir kenara koymuyorsun? '. Dedi, 'mezara kadar götürüp bunu yastık yapacağım.Çok süreden beri bende olan bir niteliÄŸi kayıp etmiÅŸtim;bir umuda kapılır,bir kayıp ederdim.Sonunda bu tuÄŸlaya başımı koyunca murada eriÅŸtim."  Peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisi vardır: " EÄŸer bir kimse bir ÅŸeyden Allah lütfuna ulaşırsa ona sıkı sıkıya baÄŸlanmalıdır ."

(Mak.M.158-159)

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #103 : 09 Mart 2010, 18:54:43 »

Birisine sert bir ÅŸekilde cevap vermemin anlamı içteki kabalığım artmasın diye onu dışarıya atmaktır.Eziyet görmeden baÅŸkasına eziyet eden kiÅŸi merkeptir..Benim üzüntü veya kederle bir ilgim yoktur.Bende varlığımdan (nefsimden) eser kalmadı zira üzüntü nefsin var olmasıyla olur.Bedenim mutluluklarla doludur..O halde dış alemin sıkıntılarını niye içime alayım? Cevap verip sıkıntıları evimden kovarım.
  Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuÅŸtur: "Küçük cihaddan döndük ÅŸimdi büyük cihada baÅŸlıyoruz."..Büyük cihad oruç deÄŸil,namaz deÄŸil! Büyük cihad toplumda bulunmaktır..(toplumda bulunup da nefsimize hakim olabilmektir).

Mak.M.268-269

(kısa bir dip not düşmek istedim..geçen gün acaba Hazret neden neden bu kadar sert;halbuki dostu ne kadar da ılıman, nedir acaba bunun hikmeti diye aklımdan geçirmiş bulundum..kendi ağzından ben cevabımı aldım..merak edenlere vesile olmuş olalım)

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #104 : 11 Mart 2010, 22:12:21 »

Åžiir:

Dilber gitmiş,mum sönmüş,Saki uyuyakalmış,
Can ver ki onun vuslatı bir daha ele geçmez,
Sermest olanlara ÅŸeriat kadehiyle bade verilmez.
Tecrid ehli erenlerin birlikte içtikleri mecliste,
Kendi nefsine tapan gafillere bir damla bile verilmez.
Baharda yarin yanağından uzak olunca,
BaÄŸdan bana ne? YeÅŸillikle ne iÅŸim var?
Bağdan yeşillik yerine nasıl diken koparırsın?
Buluttan damla yerine nasıl taş yağar?

(Mevlana)
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Tebrizli Åžems Dediki « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: