Tebrizli Şems Dediki

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Şubat 2012, 08:51:24
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Tebrizli Şems Dediki 0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9
Gönderen Konu: Tebrizli Şems Dediki  (Okunma Sayısı 29470 defa)
tebrizi
Aktif Üye

Onlar,boş söz (ve iş)lerden yüz çevirirler..(23/3)

« Yanıtla #105 : 15 Mart 2010, 17:20:14 »

Rivayet olunur ki: birisi bir başkasına dava açmıştı ve kadı ondan şahit istedi.Adam on sufiyi şahit olarak kadının huzuruna çıkarttı.Kadı dedi ki, "Git bir şahit daha getir". Davacı dedi "Ey Efendimiz, Kur'an 'da erkeklerden iki şahit yeter denilmiştir (2/282).Ben ise on kişi getirdim." Kadı dedi, "Bu on kişi bir tanık sayılır,zira yüz sufi de olsa hepsi bir sayılır".

Mak.M.272

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #106 : 23 Mart 2010, 15:20:54 »

Şiir:

Aşıkların sana can armağanı getirseler bile
Başın için hepsi de Kirman'a kimyon getirmiş olurlar.

Kirman'a kimyon getirmişsin ne değeri var? Ne yüz ağartır,kaç para eder? Bu gün orası öyle yüce bir saraydır ki, niyaz'sızdır,hiç kimseden birşey beklemez.Ama sen ona niyaz götür ki, niyazsız olan o dergah niyazı sever;sen de o niyaz yüzünden şu hadiseler arasından fırlayıp yakayı kutarırsın.Kadimden sana bir şey erişir.İşte o " aşk " tır.Aşk tuzağı gelir,seni sarar; nasıl ki Kur'an da " Onlar Allah'ı sever ,Allah'da onları sever" (Maide Suresi/54) nükteleri,işte bu sevginin etkisine işarettir.O kadimden kadimi görürsün, " O gözleri kavrar" (En'am Suresi/103) ayetindeki nükte de buna işarettir.

Kıyamete kadar sonu gelmeyen ve gelmeyecek olan sözün tamamı budur.

Makalat-ı  -Şems-i Tebrizi

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #107 : 24 Mart 2010, 10:40:00 »

Allah yolunun bilgisi mücahede ile çalışmakla elde edilemez. Bir kimse bu bilgiye ermek için yerde gökte durmadan uğraşsa bile eli boş kalır, karanlığa gömülür. Meğer ki, Allah bilgisine ermiş erenlerden birinin eteğine yapışsın da onunla çalışsın. Zaten o Allah velisinin arzusuda bu maksadı gerçekleştirmek değil midir?

Şems-i Tebrizi kaddesallahu sırrahulaziz

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

Hazreti Pir Zülcenaheyn Mevlana Halid-i Bağdadi kaddesallahu sırrahulaziz
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #108 : 05 Nisan 2010, 21:59:58 »

Hazreti Muhammed'e ümmet olmak nerede? Hazreti Muhammed nerede? Ona hem surette, hem manada uyabilmek nerede? Yani nerede bir ışık ve aydınlık görürsen Muhammed onun göz nuru olur; onun gözü de Muhammed'in gözü olur. Sabır ile daha başka niteliklerle süslenmiş olur. Bırak başka sıfatları, sabır'la ve daha güzel vasıflarla bezenmiş olur.

Şeyh nedir? Müridin varlığı nedir? Ancak yokluk değil mi? Zaten, mürid yok olmadıkça mürid olamaz.

Şems-i Tebrizi ks  -  Makalat

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Kanber
Ziyaretçi
« Yanıtla #109 : 06 Nisan 2010, 08:55:41 »

S.A
Benim bir âdetim vardır. Yanıma gelenlere sorarım: «Efendi! Konuşacak mısın yoksa dinleyecek misin?»
«Konuşacağım,» derse, üç gün üç gece arka arkaya dinleyebilirim. Meğer ki o kaçsın da ben kurtulayım. Eğer, «Ben
dinleyeceğim,» derse, ben de, «O halde biribirimizle uyuşuruz,» derim. Ben söze başlarım, o da laf arasında konuşur
.

http://www.semazen.net/download_detail.php?id=6
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #110 : 09 Nisan 2010, 18:45:35 »

Dikkat et ki, onun vuslatı herkesin eline geçmez.Şeriat kadehinden sarhoşlara süt vermezler. Orada dünya heveslerinden geçmiş erenler dem çeker.Kendine tapanlara tek bir yudum bile vermezler..

Şems-i Tebrizi kaddesallahu sırrahulaziz

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

Hazreti Pir Zülcenaheyn Mevlana Halid-i Bağdadi kaddesallahu sırrahulaziz
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #111 : 11 Nisan 2010, 16:48:42 »

Şems-i Tebrîzî hazretlerine bir kimse; "

Efendim! Mârifeti bana anlatır mısınız?" dedi.
O da; "Bir gönül ki Allahü teâlânın muhabbetiyle yanıp onunla hayat buluyorsa bu mârifettir." buyurdu.

Soruyu soran; "Peki ben ne yaparsam bu mârifeti elde edebilirim?" diye tekrar sordu. "
Bedeni terk ederek. Çünkü Allahü teâlâ ile kul arasındaki perde kişinin bedenidir.
Allahü teâlâya vâsıl olmasına mâni olacak şey dört tânedir
:
1) Şehvet
2) Çok yemek.
3) Mal ve makam
4) Ucb ve gurûr. İşte bu dört şey kulun cenâb-ı Hakk'a ulaşmasına mânidir." buyurdu.

Bir defâsında da; "Velîler Allahü teâlâyı zikretmekten yorulmazlar ve O'nun muhabbetine doymazlar. Onların yanında dünyânın hiçbir kıymeti yoktur. Onlar her an Allahü teâlâyı zikrederler şükrederler ibâdete devam ederler. Bir kalpten bütün arzu ve istekler çıkarsa orada Allahü teâlânın sevgisinden başka bir sevgi kalmaz." buyurdu.

"İlim üç şeydir: Zikreden dil şükreden kalp sabreden beden."

"Perhizi olmayan bir vücûd meyvesiz bir ağaç; utanması olmayan bir beden tuzsuz bir aş; gayreti olmayan bir vücûd sâhipsiz bir köle gibidir." buyurdu.

Şems-i Tebrîzî hazretlerine; "İnsanların en üstünü kıymetlisi kimdir?" dediler.
Cevâbında; "Şu dört kimsenin kıymeti Allahü teâlâ katında yüksektir:
1) Şükreden zengin
2) Kanâatlı ve sabreden fakir
3) İşlediği günâhlara pişmân olup Allahü teâlânın azâbından korkan kişi
4) Takvâ verâ zühd sâhibi; yâni haramlardan sakınıp şüpheli korkusuyla mübahların çoğunu terkederek dünyâya zerre kadar meyletmeyen âlimdir." buyurdu.

"Bu kıymetli insanların içinde en üstünü hangisidir?" diye sordular. Buyurdu ki: "İlim ve hilm (yumuşaklık) sâhibi âlimlerdir."

Cömertliği sordular buyurdu ki:
"Dört türlü sehâvet cömertlikvardır:
1) Mal cömertliği; zâhidlere dünyâya kıymet vermeyenlere mahsustur. Onlar malı verirler mârifeti Allahü teâlâyı tanımayı alırlar.
2) Beden cömertliği; müctehid olan âlimlere mahsustur. Onlar da Allahü teâlânın yolunda vücutlarını harcarlar ve hidâyeti alırlar.
3) Can cömertliği; şehidlere mahsustur. Onlar da canlarını vererek Cennet'i alırlar.
4) Kalb cömertliği; âriflere mahsustur. Onlar da gönül vererek muhabbeti alırlar."

"Dünyâ insanı hevâ ve hevesine kaptırır nefsin arzularına uydurur. Netîcede Cehennem'e götürür."

"İnsanoğlunun edepten nasîbi yoksa insan değildir. İnsan ile hayvan arasını ayıran edeptir."

"Âhireti kazanmak için çalışmak lâzımdır. Bu insanı Cennet'e götürüp Allahü teâlânın cemâlini görmekle şereflenmesine sebeb olur."

alıntı

(Mevlana)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #112 : 13 Nisan 2010, 19:19:56 »

Hakkın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol.

Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın.

“düzenim bozulur, hayatım alt üst olur” diye endişe etme.

Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden iyi olmayacağını?

( Şems-i Tebrizi)

tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #113 : 19 Nisan 2010, 21:01:55 »

Şiir:

Ey bir cihanın tok gözlüleri vuslatına susamış olan sevgili!
Senden ayrı düşmek korkusu ile cihanın kahramanları titremekte,
Ceylanlar,senin gözüne bakmakla ne kazanırlar?
Ey zülfü aslanlara ayak bağı olan güzel sevgili!

Makalat-ı Şemsi Tebrizi

(Mevlana)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #114 : 24 Nisan 2010, 18:40:00 »

Şems-i Tebrizi
Fettâh ‘açmak’ ise bu kapalı olan her şey için bir umuttur..

Görmeyen göze
Konuşamayan dile
Gülemeye...n yüze

Öyle ki;

Bazen senin kapattığını açmak içindir..

Bazen de karşındakinin senin kapattığını açması içindir..

Kapanan bir kapının ardında açılmasını bekleyen küçük bir nidadır ‘fettâh’
Umut üzere bir niyaz!..

Bittim diyen isen bir çağrıdır ‘fettâh’

Sustum diyor isen dildedir ‘fettâh’

Son ânını yaşayan yüreği dirilten en özel kelâmdır

Ki kelamdan öte varlığı kuşatan bir vârdır

‘Fettâh’ bittim diyen yüreğe umut ışığı..

Sessizliği sessizce yaran bir umut ışığı..

-Şems Hazretleri -

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #115 : 27 Nisan 2010, 19:18:55 »

Mecnun değilim dost ; ama çağırırsan çöllere gelirim.Sana yalan halde gelmem ,toplarım özümü yalın halde gelirim.Kapıyı çaldığında " kim o ? "dersen ;ben olmam kapında , sen olur gelirim. Sen gel de yeter ki , yola yük olmam , yol olur gelirim...Şems-i Tebrizi

tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #116 : 28 Nisan 2010, 22:29:42 »

Rubai:

Ey gönül git sonunu düşünenlerden ol!
Yabancılık âleminde yakinlerden ol!
Sabah rüzgârına binip dolaşmak istersen,
Dervişlerin bineklerine ayak toprağı ol!

Hazreti Muhammed (S.A.) "Tam içten ve gönülden Lâilaha illallah diyen mümin Cennete girer," buyuruyor. Şimdi sen otur da söyle:

O, birdir diyorsun. Sen kimsin? Sen altı binden daha fazlasın! Sen bir ol! Sen yüz bin zerresin ki, her zerrende bir heves, her zerrende bir hayâl taşıyorsun. Niyetiyle gönülden, aklı ile tam içten bağlılık gösteren, bunu yapabilen Cennete girer, yolundaki vaade hacet yoktur. Bunu yapabildi ise Cennetin tam kendisidir O.

Makalat-ı Şems-i Tebrizi

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #117 : 03 Mayıs 2010, 16:35:30 »

Adamın biri ölmüştü. Nevvahe (kiralık ağlayıcı) getirdiler. Ölü sahiplerinden sordu: «Merhumun hünerlerini söyleyiniz. Bilgisi var mıydı?»    «Hayır,» dediler.

«Zâhid, âbid bir adam mı idi?» «Hayır.» Nevvahe yüzünü kıbleye çevirerek tekrar sordu:
«Fakire, fıkaraya, yoksullara, bakış görüş eder mi idi?» «Hayır,» dediler. Hülâsa her ne sordu ise «hayır» dan başka bir cevap alamadı. Sorduğu şeylerden de bir nişan bulamadı. Şöyle bir ezgi ile ağlamaya başladı

«Ey şaşkın gelip şaşkın giden zavallı!»   

Bir gün dervişler, tekkede semaı bir türlü tutturamıyorlardı. Şeyh dedi ki: «Aman dikkat edin, bizim dervişler arasında bir yabancı var.» Etrafı yokladılar, «Hayır yabancı yok,» dediler Şeyh tekrar etti: «O halde pabuçları yoklayınız.»
«Evet, yabancı bir pabuç var,» dediler, «öyle ise, o yabancı pabuçları dergâhtan dışarı atınız!» Dışarı attılar. Derhal semâ âyini düzene girdi. Akıl dergâha kadar yol bulur, ama evin içinde yol çıkaramaz. Orada akıl perdedir. Gönül perdedir, sır perdedir

Makalatı Şemsi Tebrizi

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #118 : 06 Mayıs 2010, 23:09:14 »

Biri, dünya sevgisinden bahsediyordu; halbuki kendisi de aynı sevgide idi. Nihayet dünya sevgisi, dünyanın içindedir.
Eğer bu çocuğu bana verirlerse onu öyle yetiştiririm ki, ne onu istesin, ne de bunu. Görenler, bu melektir, bu insan oğlu
değildir desinler. O benden badem istese, yüzüne bir tokat vururum: Aç isen işte ekmek, yoksa saçmalama derim.

Makalatı Şems-i Tebrizi

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #119 : 10 Mayıs 2010, 09:57:56 »

Birinin eline bir definenin planı geçmişti. Falan kabristandan dışarı çıkınca arkanı falan büyük kubbeye çevireceksin,yüzünü doğuya döneceksin, oku yaya koyarak atacaksın, okun düştüğü yerde bir hazine saklıdır, deniliyordu Adam gitti, oku attı, her ne kadar aradı ise de bulamadı. Bu haberi padişaha ulaştırdılar. Ne kadar uzağa ok atabilen okçular varsa toplandılar. Oklarını sınadılar. Fakat yine bir şey çıkmadı. Padişaha döndükleri zaman ona şöyle ilham olundu. "Biz, yayı çek diye emir vermedik" . Kendisi gelerek oku yaya koydu, ok hemen önüne düştü. İnayet erişince iki adım sonra maksada erişebilirsin.

Makalat-ı Şems-i Tebrizi

(Mevlana)
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Tebrizli Şems Dediki « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: