Somuncu Baba ve Şeyhülislam

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
24 Mayıs 2012, 07:08:37
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Somuncu Baba ve Åžeyhülislam 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Somuncu Baba ve Åžeyhülislam  (Okunma Sayısı 400 defa)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« : 06 Ekim 2009, 09:51:29 »

Bir zamanlar Somuncu baba isminde bir sufi velisi Fatiha suresini anlatmaktadır.Her ayetin en az yedi düzeyde anlama sahip olduÄŸunu iÅŸaret eder.İlk düzey en basit,doÄŸrudan anlamdır ve  sözcüklerin anlamını bilen herkes tarafından anlaşılabilir.İkinci düzey sözcüklerin anlamlarını üzerinde düşünenler tarafından anlaşılabilir..üçüncü düzey,yalnızca daha derin araÅŸtıran ilim adamları tarafından ve bu böyle gider.

Somuncu baba altıncı düzeye geldiğinde derki;"Benden başka bu odada bunu anlayan tek kişi sütunun arkasında oturan kişidir" der.Sütunun arkasında oturan kişi , ünlü bir müftüdür.(Şeyhülislam)ve Osmanlı imparatorluğundaki en büyük alimlarden birisidir.Somuncu baba der ki;"yedinci düzeyide odada gerçekten anlayan tek kişinin ise kendisi olduğunu söyler.

Ünlü müftü bu yedinci tefsir düzeyini anlama arzusuyla yanıp tutuşur.Sonunda Sufii üstadının dergahına gider.Ona selam verdikten sonra Fatiha Suresinin son anlam düzeyini öğrenmeye geldiğini söyler.Üstad bir an düşünür ve sonra cevap verir;"hayır korkarımki sen bu nihai düzeydeki anlamı öğrenemezsin".

Müftü"lütfen beni deneyiniz.Oldukça başarılı bir alim olarak kabul edilirim ve eminimki öğreteceklerinizi öğrenmeyi başarabilirim."En iyi en başarılı alimlerin en seçkin müridü olmuş ve sonunda bütün imparatorluğun en yüksek dini makamlarına yükselmiştir.

Veli cevap verdi;"Peki ilk adım senin resmi cübben üzerinde olarak,benim eşeğime binip kasabaya gitmen olacaktır.Eşeğin saman torbasını boynuna tak ve onu cevizle doldur,yolda gördüğün bütün çocuklara ver.

Müftü uzun süre derin derin düşünür ve derki;"Nefsime danıştım ve itiraf etmeliyimki bu ilk adımı atamam".

Alimin gururu onun Kuranın hikmetinin derinliklerine tam olarak dalmasına engel olmuştur;ancak en azından sınırlarını bilecek kadar dürüsttür.

Somuncu baba derki;"Mademki sen buraya gelip bizi huzurunla şereflendirecek kadar nazik davrandın,hatta benim dervişlerim arasında diz çöktün,bende fatiha suresini senin bize tefsir etmeni istiyorum".

Şeyhülislam sureyi tefsir etmeye başlar ve ağzından çıkan yeni idrak derinliği karşısında hayrete düşer.Daha sonra fatiha suresi hakkında bir kitap yazarve bu öyküyü kitabın giriş bölümünde anlatır.Kitap bugün hala İstanbuldaki büyük kütüphanelerin bazılarında bulunur.Eğer velinin eşeğine binebilseydi kim bilir daha ne kadar sır inkişaf ederdi.

KALP NEFİS VE RUH KİTABIN'DAN
SAYFA 141,142

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Somuncu Baba ve Åžeyhülislam « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: