Sevabını 12 Bİn Melek Yazmakla Bitiremiyor

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
11 Åžubat 2012, 19:44:34
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İbadet, Dua & Zikr  |  Yazılar  |  Sevabını 12 Bİn Melek Yazmakla Bitiremiyor 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Sevabını 12 Bİn Melek Yazmakla Bitiremiyor  (Okunma Sayısı 1544 defa)
ece
Ziyaretçi
« : 03 Mayıs 2008, 19:30:23 »

Bir gün Peygamber efendimiz cemaate namaz kıldırırken sahabelerden biri "RABBENA LEKEL HAMD" 'dan sonra
- HAMDEN TAYYİBEN KESİRAN MÜBARAKEN FİH- der
Peygamber (s.a.v.) efendimiz namaz bittikten sonra o cümleyi kimin söylediğini sorar.
Sahabe de yanlış bir şey söylediğini zannederek "
bendim Ya RasulALLAH yanlış bir şey mi söyledim" der.
Peygamberimiz'de(s.a.v.) "hayır yanlış bir şey söylemedin aksine öyle güzel bir şey söyledin ki sevabını yazmak için 12 bin melek harekete geçti der."
bu sahih bir hadistir inşaALLAH ezberleyip bizde namazımızın içinde okuyalım.

bütünü:
RABBENA LEKEL HAMD HAMDEN TAYYİBEN KESİRAN MÜBARAKEN FİHİ
münker_nekir
Aktif Üye
**

« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2008, 22:14:53 »

anlamını da yazsaydın ne oldugunu...daha ii olurdu.
ece
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2008, 22:20:22 »

unutmuÅŸum kardeÅŸim kusura Bakma . . . Anlamı : Allah  büyüktür, çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır!
münker_nekir
Aktif Üye
**

« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2008, 22:22:34 »

tÅŸk..inÅŸallah ezberlerizde okumayı alışkanlık  haline getiririz
ece
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2008, 22:26:16 »

inÅŸallah . . .
aysenur
Aktif Üye

--Her Nefis oLumu TadacaktIr--

« Yanıtla #5 : 05 Mayıs 2008, 05:30:05 »

bugun bisey daha ogrenmis olduk sayende kardesim ALlah razi olsun.

¯¨´*·~-.¸¸,.-~*´¨AyseNuR_)-,.-~*´¨¯¨`*·~-.¸
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« Yanıtla #6 : 11 Aralık 2009, 00:02:28 »

Hadis sahih diyorsunuz da bunu bilebilmemiz için kaynağını yazmanız gerekiyor... Ve mezhep imamların hangisi bunu tasdik ve telkin etmiş onu da belirtirsen sevinirim...
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2009, 00:18:01 »

Bu hadisi şerifi bende duydum.oğlum anlatmıstı. sohbette anlatmışlar o da bana anlatmıştı.ama kaynağını bilmiyorum öğrenmeye çalışayım inş.

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2009, 00:22:51 »

Ben ilk defa duydum (bu şekilde). Ama unutmamak lazımki "Rabbena ve lekel hamd - Allahümme rabbena ve lekel hamd" kelimeleri tevatür şeklinde bize ulaşmış ve mezhep imamlarının bu kelimeler hakkında icması var.

Bu tür durumlarda mutlaka kaynak belirtmek her zaman doğru ve güzel olan bir davranış.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2009, 01:49:50 »

Resulullah (sav) namaz kılarken nefes nefese bir adam geldi ve: ''Allahu ekber, Elhamdülillahi hamden kesiran tayyiben mubareken fihi. (Allah büyüktür, çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır!)'' dedi. Resulullah (sav) namazı bitirince: ''Åžu kelimeleri hanginiz söyledi?'' diye sordu. Cemaat bir müddet sessiz kaldı, Resulullah (sav): ''(Kim söylediyse çekinmesin, benim desin), Zira fena bir ÅŸey söylemiÅŸ deÄŸil'' dedi. Bunun üzerine adam: ''Ben, ey Allah'ın Resulü!'' dedi. Resulullah (sav) da: ''Ben on iki melek gördüm. Her biri, bu kelimeleri (Allah'ın huzuruna) kendisi yükseltmek için koÅŸuÅŸmuÅŸlardı

Müslim, Mesacid 149, (600); Ebu Davud, Salat 121, (763); Nesai, İftitah 19, (2,132, 133)
bu şekilde buldum ama tamı tamına aynısı değil...

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #10 : 11 Aralık 2009, 10:53:36 »

Evet benzer bir hadis, benzerliğini kabul edersek konuyu başlatan arkadaş ezberden yazmış olabilir bu nedenle metin hatası oluşmuş, yada arkadaş başka bir hadisi yazmış olabilir.

Fakat ben özellikle hanefi olan arkadaşlara bir konuyu ihtar edeceğim, hanefi ulemasına göre (diğer ulemanın içtihadını bilmiyorum ama galiba şafii mezhebindede böyle);

Farz namazların içerisinde son oturuşa kadarki sürece kadar ilave bir tesbihat yada dua sadedinden lafızların okunması doğru değildir. Farz namazlarda eğer ilave bir şey okunacaksa bu ancak selam vermeden önce, son oturuşta, rabbenaların okunuşundan sonra olabilir. Sebebine gelince; farz namazların içerisinde, namazın farzlarından ve vaciplerinden birinin, bilmeyerek terki (bilerek kasten terki namazı bozar) yada bilerek bilmeyerek tehiri (geciktirilmesi) sehiv secdesini gerektirir.

Bu tür ilave sözler ancak nafile namazlarda uygulanabilir.

Bu açıklamayı, bunu namazlarımızda uygulayalım diye bir tavsiye yapıldığı için buraya ekliyorum.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« Yanıtla #11 : 11 Aralık 2009, 16:53:16 »

Alıntı sahibi: Kemter
Farz namazların içerisinde son oturuşa kadarki sürece kadar ilave bir tesbihat yada dua sadedinden lafızların okunması doğru değildir.

Evet ben de bunu bildiğim için kaynak yazmasını istedim.Namazın içinde okuduklarımızın haricinde birşeyler ilave etmek doğru değildir.Hatta fuzuli yere "Allah, illallah" diyerek iç geçirmek bile caiz değildir.Namaz müminin Allah'la konuşmasıdır.Allah'ın huzurunda sadece caiz olanları yapmamız gerekir.Namaz bittikten sonra dilediğimiz duayı, zikri yapabiliriz ama namaz içinde olmaz.
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İbadet, Dua & Zikr  |  Yazılar  |  Sevabını 12 Bİn Melek Yazmakla Bitiremiyor « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: