SELSEBİL

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 21:03:35
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  SELSEBİL 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: SELSEBİL  (Okunma Sayısı 1023 defa)
tebrizi
Aktif Üye

Onlar,boş söz (ve iş)lerden yüz çevirirler..(23/3)

« : 04 AÄŸustos 2010, 21:08:41 »

(Konu başlığı altında Şefik Can'ın tercümesiyle Mesnevi'den alıntılar yazılacaktır..)

* Bize,Hak yolunu gösteren gerçek aşkın mahremi,dostu,aklını yitirmiş aşıklardan başkası değildir.Konuşan dile,kulaktan gayri müşteri,talib yoktur.

(Ariflerin hakikatten bahseden sözlerine,ancak Hakk aşkıyla mest olanların kulakları talib olur.Akıldan,ancak bu aklı yitirmiş olanlar anlar.)

* Kendi dilinden anlayanlardan,kendi dilini konuşanlardan uzak düşen kimse,yüzlerce dil,yüzlerce nağme bilse,yine dilsiz olur,susar.

* Gül gidip,gül bahçesinin mevsimi geçince,artık bülbülün başından geçenleri işitmez olursun.

* Her ne kadar, dil ile açıklanması,anlatılması pek parlak ve aydınlatıcı da olsa,aşkın dile düşmemesi,söylenmemiş kalması ve gönülde duyulması daha parlaktır.

* Her bahsi yazmakta koşup duran kalem,aşk bahsine gelince dayanamadı.Ortasından yarıldı.

* Akıl,aşkın şerhinde,merkep gibi çamura battı kaldıAşkın da aşıklığın da ne olduğunu yine aşk açıkladı.

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 05 AÄŸustos 2010, 18:58:16 »

* Dost yolunda edebsiz,korkusuz olan kişi,başkalarının da yolunu vurmuş olur.Böyle kişi mert değil,namerttir.

* Edebten dolayı  bu gökler, nura gark olmuÅŸtur.Melekler de edeblerinden ötürü temiz ve masum olmuÅŸlardır.

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2010, 17:40:22 »

* Ben sana acıyorum da, o yüzden, seni ateşe çağırıyorum.Yoksa neşemden seni düşünmeye vaktim yok.

* Ey  Müslümanlar ! Hepiniz gelin ateÅŸe girin , iman zevkinden baÅŸka herÅŸey azabdan ibarettir.

* Ateş,Hakk'ın huzurunda daima ayakta emir beklemektedir.Âşık gibi,gece gündüz alevleri ile kıvranıp durmaktadır.

--------------------------------------

* Evladım , baş gözü ile değilde gönül gözü ile bakacak olursan,su gibi lâtif olan hilmin ve ateş gibi yakıcı olan hiddetinde Hakk'tan olduğunu görürsün .

* Eğer rüzgârın canı Hakk'ı bilmeseydi, tanımasaydı, Âd kavmini, Allah'a inananlardan ayırd edebilir miydi?

---------------------------------------

* Cenab-ı Hakk'ın bal arısına öğrettiği hüner ve ma'rifet ne arslanda vardır, ne de yaban eşeğinde...

* Allah'ın ipek böceğine örettiği hüneri hangi fil bilir?

* Dünya nedir ? Dünya Allah'ı bilmemek, Allah'tan gafil olmaktır.Yoksa kumaş,para,kadın ve evlad değildir.

* Mal mülk sevgisini gönlünden çıkarıp attığı için Süleyman (a.s) kendisine fakir dedi.

* Ey işin aslını arayan kişi, şu hakikati iyi bil ki, kimde aşk derdi varsa, kimin gözü yaşlı, gönlü yaralı ise, o , ilahi sırlardan koku alır.

* Kim daha uyanıksa, o daha çok dertlidir.Kim hakikati daha iyi anlamışsa, onun beti benzi daha çok sararmıştır.

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 06 Ekim 2010, 12:59:18 »

* Ey can!  Bu alemin direÄŸi gaflettir.Akıllı olmak, herÅŸeye akıl erdirmek bu dünya için afettir..

-----------------------

* Al al olmuş yüzde sanki şükür sesi vardır. Solmuş, sararmış yüzün verdiği ses ise sabrı, cefayı bildirir..

-----------------------

* Ey hüzün ve keder sahibi, yavaş yavaş, azar azar, nûru nâra vur ki Nar-ı İlahi ile bakışın Nur-u İlahi'ye çevrilsin de, başkalarında ayıp ve noksan yerine hüner ve kemal görebilesin...

(Mevlana)
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  SELSEBİL « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: