Kabul Olmayan Dua da Hayrımıza Olabilir

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 18:38:37
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İbadet, Dua & Zikr  |  Yazılar  |  Kabul Olmayan Dua da Hayrımıza Olabilir 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Kabul Olmayan Dua da Hayrımıza Olabilir  (Okunma Sayısı 462 defa)
yakamoz
Pasif Üye

« : 01 AÄŸustos 2008, 12:53:53 »

Varolan her şeyi noksansız bir yaratış ile yaratan Allah, insanoğlunu da bedenen ve ruhen mükemmel bir şekil ile yaratmıştır. Öyle ki, Allah insana kendi ruhundan üflemiştir (1).
[SIZE=13.5pt]   Yarattığı bu insan denen varlığa merhamet, ÅŸefkat gibi en güzel erdemleri ve en ulvi duyguları bahÅŸetmiÅŸtir. İnsan bu duygular sayesindedir ki diÄŸer insanlara ve tüm diÄŸer mahlukata iyilik penceresindan bakmayı becerebilir ve onların iyiliÄŸini ister.
   Åžefkat, merhamet gibi bu ulvî duygular, insanoÄŸlunun kadın cinsinde daha yoÄŸun bir ÅŸekil sergiler. Ondandır ki kadınlar daha yufka yürekli, daha bir merhametli ve ondandır ki anne kelimesinin içi dopdoludur. Bu anne ki çocuÄŸunun başı aÄŸrısa kendisi uyuyamaz. ÇocuÄŸuna olan sahiplenme / kendi bilme duygusunun mahiyeti, yavrusuna gelecek derdi kendisine gelmesini tercih edecek boyuttadır. ÇocuÄŸunun başına en ufak bir kötülük gelmesini istemez. Kötü olanı çocuÄŸun kendisi istese bile buna ne pahasına olursa olsun karşı durur. ÇocuÄŸu bu hali beÄŸenmese de bu böyledir. Annelik baÅŸka türlü davranmaya izin vermez.
[/SIZE]

Evin 15 yaşındaki çocuÄŸu olan Ahmet annesinin yanına gelir.
   -Anne der, bana da Mehmet Abi'nin motorsikletinden alır mısınız?
   -Olmaz alamayız Ahmet der, anne.
   Daha motorsikletin alınmama sebebini bile öğrenmeden kapıyı vurur çıkar dışarı Ahmet. Hani delikanlı ya, hani hızlı yaÅŸamalı ya. Herkesin anne-babası onların her istediklerini alıyorlar da Ahmet'in ailesi neden almaz ki Ahmet'in istediklerini. Her zaman istedikleri ÅŸeyler ya kabul görmüyor ya da sonra alırız deyip erteleniyor ne yapsın bu Ahmet ÅŸimdi. O isyan etmesin de kim isyan etsin. Oysa ki o anne biricik oÄŸlu, ciÄŸer parçası Ahmet'i henüz küçük olduÄŸundan dolayı sakındığı için, isteÄŸini geri çevirdi. Anneye göre biraz daha büyümeli idi oÄŸlu.
   Bir insan, bir anne bile bu kadar merhamet ve sakınma duygusu gösterir çocuÄŸu için doÄŸru olanın ne olduÄŸuna karar verir ve gereÄŸini yapmak için her bedeli öder / ödemeye hazır iken hadi düşünelim. Allah acaba bizi ne kadar düşünüp, bizi nelerden koruyordur. Bizim için neyin, ne zaman daha hayırlı olacağını bilen Allah bizim isteklerimize nasıl icabet ediyordur acaba. Nasıl bir plan (2) ve program dahilinde gidiyordur, acaba bu iÅŸleri hiç düşündük mü?
   Geçenlerde bir arkadaÅŸ grubu içinde, bir tanesi "o kadar çok dua ediyoruz ama dualarımız neden kabul olmuyor?" dedi. İşte o anda tüm yukarıda geçen cümleler geldi aklıma. Ve düşünmeye devam ettim. Sorular sordum kendi kendime. Hep birlikte soralım kendimiz bu soruları.
   Duamda
   "acaba gerçekten doÄŸru bir ÅŸey mi istedim?"
   "acaba benim için hayırlı olan, gerçekten de benim istediÄŸim ÅŸey mi?"
   "acaba bu istediÄŸim ÅŸey, ÅŸu an hayatıma girse, bu benim için doÄŸru bir zamanlama mı?"
   "acaba sorumluluÄŸunu taşıyamayacağım bir ÅŸey mi istiyorum?"
   "acaba hakikaten ben ne istediÄŸimi biliyor muyum?" vs. vs…
   Bu soruları çoÄŸaltmamız mümkün tabii ki. Ancak maksat hasıl oldu kanaatindeyim.
Yaratılmış her şeyin otorite sahibi ve yegane hüküm koyucusu olan Allah, her şey ama her şey hakkında bir plan ve program koymuştur. Hiçbir şey tesadüfen olmaz, olamaz. Her şeyin bir plan ve program dahilinde gerçekleştiği varlık dünyasında kul olarak elbette Yaradan'dan isteklerimiz/dualarımız olacaktır. İstemek, yalvarmak bizden ama kabul edip, etmeme/kısa zamanda kabul etme ya da erteleyip doğru zamanda kabul etme Allah'tandır. Her şey bir denge, düzen ve plan üzerinedir. Bu mükemmel ahengin kurucusu Allah'tır. Olup biten her şey O'nun ol demesi iledir. Allah merhametlilerin en merhametlisidir. Bizim için neyin hayır neyin de şer olduğunu bizden daha iyi bilendir(3).

[SIZE=13.5pt]   O sebeple, ya o çok istediÄŸimiz ÅŸeyler için ettiÄŸimiz dualar kabul olsa ve bu istediÄŸimiz ÅŸey aslında bizim için bir felaketse o zaman ne yapacağız? O zaman da daha önce neticesini bilmeden ısrarla istediÄŸimiz ve bizim arzu etmediÄŸimiz sonuçlar doÄŸuran o ilk duayı tersine çevirmesini isteyeceÄŸiz. Netice olarak, elbet dualarımız olacak ama neden kabul olmuyor diye farkında olmadan hesap sorucu bir pozisyona düşmeden en hayırlısını, en hayırlı zamanlar için isteyelim. Sonuçta imtihan dünyasındayız. Allah verdikleri ve vermedikleri içinde bizi imtihan etmekte. KulluÄŸumuzun kalitesi kabul olunan duaların sayısının çokluÄŸu ile alakalı deÄŸildir. KulluÄŸun kalitesi takva bakımından üstün olmakla alakalıdır. Takvaya yakışan O'ndan gelene razı olup bulunduÄŸumuz ÅŸartlar içinde nasıl daha iyi bir kulluk ederiz teslimiyetidir.
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İbadet, Dua & Zikr  |  Yazılar  |  Kabul Olmayan Dua da Hayrımıza Olabilir « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: