Hz. İbn-i Arabi (Altın Tavsiyeler)

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 13:42:54
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Hz. İbn-i Arabi (Altın Tavsiyeler) 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Hz. İbn-i Arabi (Altın Tavsiyeler)  (Okunma Sayısı 1090 defa)
tebrizi
Aktif Üye

Onlar,boş söz (ve iş)lerden yüz çevirirler..(23/3)

« : 08 Haziran 2010, 17:41:59 »

HZ.İBN-İ ARABİ'DEN ALTIN TAVSİYELER

1)   Bütün Müslümanlara, dinlerinde devamlı birlik ve bir gibi olmalarını, hiçbir suretle dinde ayrılık yapmamalarını vasiyet ederim. Allah’ın yardımı birliktedir. Müslümanlar ayrılıga düsmezlerse onları kimse maglup edemez.
Dinin hükümlerini nefsinde ihlâs ile tatbik edeni kimse aldatamaz. Cin ve Seytan o insana galebe edemez.

Allah, Esmâ-i hüsnâsıyla bilinir. Cenabı Hak’kın asarından Kudret ve azametini düsün, Zât ve mahiyetini düsünme. Esmâ-i hüsnânın çoklugu, bir merkezde düsünülürse Tevhid olur. Tevhid, kuvvettir.

Daima Allah’tan baskasını unut... Zâkir olursun. Böyle olan kimse her yerde zâkir’dir. Kal ve lisanıyla Allah’ın zikrine devam edenlerin kalbine Allah Zâti Ahadiyetine karsı istiyak nuru ilka eder. Gözü açılana ilâya gelir...
Haya makamında Fetih baslar. Fetih, kalb gözünün Tevfık-ı Rabbani ile açılmasıdır. Bu göz açıldı mı Ahlâk, Fazilet, Dogruluk o kimse için asla degismeyen, degistirilemeyen bir hasletolur, Onsuz yasayamaz.

2)   Bir yerde bir günah islemis isen oradan ayrılmadan bir de iyilik, ibadet isle, bir elbise üzerinde iken islemis isen O elbiseyi çıkarmadan evvel bir de ibadet yap. Vücudundan ayrılan sakal, bıyık, saç, tırnak, kir gibi seylerde, senden ayrılırken tahir bulun. Ve Allah’ı zikret. Çünkü onlara sahibini nasıl terk ettin diye sorarlar. .
"Tırnak ve saçta sinir vardır. Fakat keserken duymaz. Vücutta bâzı kısımların Ruhla alâkası vardır. Duyarlar.
Bâzı kısımlar da cesede, cana aiddir, duygu yoktur" Hiç olmazsa Allah’tan magfiret Iste... Allah’tan af ve magfiret istemen bir duadır. Dua da Ibadettir unutma.

Abdestsiz kat’iyyen tırnak, saç, sakal kesme. Abdest almadan yıkanma. Cünub iken su içme, yemek yeme, hatta kelâm etme, konusma. “Niçin”ini sorma. Bana yanasamazsın. Vasiyetimi tut. Sonun hayırlı olur. Geçmis günahlarından birini hatırlayınca hemen tevbe, istigfar et. Ve Allah’ı zikret. Çünkü Resulü Ekrem (Her isledigin suçun pesinden bir de iyilik yap ki onu mahvetsin, zira Hasenat Seyyiati yok eder) buyurmuslardır.

3)  Nerede ölecegini, ne vakit ruhunu verecegini bilemezsin... Onun için Rabbine her hâlinde hüsnü zan et. Sui zan etme. Tâ ki Rabbine hüsnü zan ile kavusasın. .Hadis-i Kudsi’de buyurur: Ben kulumun zannı üzereyim. Bana karsı hayır zan’da bulunsun. Bu haber bir vakit ile takyîd buyrulmamıstır. Hatta zannın ilim derecesine çıkar.
. .
De ki: Rabbim affeder, magfiret eder. Günahlarımdan beni temizler. Günahkârlara rahmetinden ümidinizi kesmeyin; çünkü Rabbiniz bütün günahları yargılar. Bu âyet’tir. Bir kavli serifte hiçbir günah tahdid edilmeden magfiret beyan buyrulmus, bir de cenıian ile te’kid edilmistir. Allah’ın Rahmeti gazabına galiptir. Günahkârlara da kulum diye seref bahsetmesi ne büyük lütf-u Ilâhidir. (Kul) kelimesi Hak namına kelâm eden, konusan demektir. Allah’ımıza hudutsuz sükürler olsun...

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2010, 21:18:59 »

4) Gizli, asikâr, tenhada, kalabalıkta Allah’ın zikrine devam et. Allah, "siz beni anın ben de sizi anayım" der.
Allah’ı çok zikreden erkeklerle, Allah’ı çok zikreden kadınlara pek büyük mükâfatlar hazırlanmıstır, buyrulur.
Zikir, dil ile oldugu gibi kalb ile de olur. Hatta bütün azalarla olur. Zikir, zikrettigi Zâttan baskasını tamamen unutmaktadır. Daha dogrusu zikir, Maliki ceseden ve ruhan talep etmektir. 5Zikir çok büyük bîr ihsandır mü’minlere... "VE LE ZlKRULLAHÜ EKBER" Allah daima kendi Zat-ı Ecel-li Âlâlarını tesbih ve zikreder.
En büyük zikir Allah’ın zikridir. Buradaki âyette en büyük zikir Hak Ile zikre istiraktir. Sana senden yakın olanla... Gafil olma.. Gafillerin sözüne bakma... Onlar bana yetisemezler...

Zikir:

l- Kalben
2- Suren
3- Fiilen.

l- Kalben, esmayı sükûn ve huzur içinde dil ile zikirle elde edilir.
2- Sırren, Esmada erimektir.. .
3- Fiilen, ki en kıymetli zikirdir. Bu zikir Allah’ın emirlerinde gizlidir. Resulün sünnetlerinde yaptıgı hareketlerde görünür... Zekât, sadaka el Rezzak esmasını Fiilen zikirdir. Merhamet ve sefkat; El Rahim, El Rahman esmalarının fiili zikridir. Muzır diye telâkki ettigimiz hayvanlara bile sefkat ve merhamet sâmildir.

Resulü Ekrem fiili zikrin tam kendisi idi. Ahlâkı ve bütün sünnetleriyle... Bu zikre giren büyük bir tahdidat altındadır. Resul’e abdestli bulunmak, yerde yatmak, teheccüd namazı kılmak, misvak kullanmak farzdı. Fiili zikir olmasa digerleri bir sey ifade etmez. Namaz da bir zikirdir. Miraca gitmektir, ibadet bundan dolayı farzdır. "Farz" demek
mecburi demek degildir. Hak’ka yanasmak için muhakkak sarttır. Hak’ka yanasmanın edebidir, usulüdür bunsuz olmaz demektir.

5) Islenilen günahın günah olduguna inanmak ve onun bir kabahat oldugunu bilmek tâattir. Daha günahı islerken içine ibâdet karısıyor demektir. Bu ibâdetin karısması affa sebebtir. Bir de o günaha istigfar ve tevbe edilirse, tâat tarafı kuvvetleniyor günaha galebe ediyor. Günahı günah bilmek ve islerken günah olduguna inanmak islemenin sonunda nedamete (için yanmasına) sebep olur. iste bu haller günahları yıkayan en Iyi
hallerdir. Allah’ın affı ve Rahmeti çok vâsidir. Allah’a dogru bir karıs gidene Allah’ın rahmeti bir arsın
gelir. Bir arsın gidene bir kulaç gelir. Yürüyerek gidene kosarak gelir mealinde Hadis-i Kudsi vardır.
Allah’tan bize gelen feyizler, Ahkâm-ı Ilâhiye’ye imân ile mütenasiptir, imânın ne kadar kuvvetlenirse feyz o kadar fazlalasır...

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
ERENLER
Pasif Üye

« Yanıtla #2 : 12 Haziran 2010, 21:36:50 »

ALLAH RAZI OLSUN.COK GÜZEL YAZI
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 12 Haziran 2010, 21:57:35 »

cümlemizden efendim..

(Mevlana)
tebrizi
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2010, 19:38:44 »

6) Daima hayra ve hayırlı islere niyetli ol. O hayrı islemege muvaffak olamazsan dahî mükâfatını görürsün.Yine hatırına gelen bütün serleri de terk etmege azimli ol. Yine hatırına gelen fenalıkları da terk etmege azmet.
Kader galebe eder de o serri islersen zararını görmezsin. Hatıra gelen serleri terk etmege azimli olan, her fena hatıradan dolayı sevap kazanır. Sevap: Allah’ın ve Peygamberin yapılmasını istedigi ve yapılmamasından hosnut oldukları seylere denir. Bir Hadis-i Kudsî’de: Kulum bir sevap, bir iyilik islemeyi düsünürse, hemen bir sevap yazarım. Eger onu islerse en az on misli sevap yazarım. Bir fenalık düsünürse, onu islemezse affederim, islerse bir misli günah yazarım. Buyrulur. Günahlarda adalet var. Sevaplarda fazlalık var. Iyi is, güzel âmel yapanlara daha güzel bir de ziyadesi var. "Burada Allah yazarım diyor" Hakk’ın kudretiyle yazıldıgı için "yazarım" buyuruyor, tahdid etmiyor.

7) Islâm kelimesi (LA ILAHE ILLALLAH) dır, ona devam et. Bu, zikirlerin efdâlidir. Hadis-i serifte Ben ve benden evvel geçen bütün Peygamberlerin söyledigi en efdâl zikir {LA I L Â H E IL L A L L A H}dır buyrulmustur.
Bir Hadis-i Kudsi’de: Benden gayri yedi gökler ve onlarda bulunanlar ve yine benden gayri yedi kat yerler ve içinde bulunanlar terazinin bir gözünde olsa, (LA I L A H E ILLALLAH) da diger kefesinde olsa, Kelime-i islâm agır gelir.. . Sözün inceligini düsün. Düsün de ona göre devam et... Bu zikrin feyzini ancak buna devam eden ve bunu kalbe muhkem yerlestiren anlar... Bu kelimede hem nefi hem de ispat vardır. (LA ILA - H E) ile aynını nefi ederken (I L L A L L A H) ile de varlıgını ispat ediyor. Sen de ilmen degil hükmen aynını nefi eder Hak’kın varlıgını hem ilmen hem de hükmen ispat edersen, Tevhid’in zevkine erersin. . (LA ILAHE ILLALLAH) lâfzı, mübarekinin nefi ve ispat Ile birlikte bulunması ve böyle olmasında büyük bir hikmet ve büyük bir sırrın Hak tarafından ilânı vardır. Ona da devam et ve ehlini bulursan ondan tâlim eyle...

Karizmatik Sakın (LA l L Â H E IL L A L L A H) ’ın ehline düsman olma, onun Allah dostları ile dostlugu vardır. Kelimei tevhidin ehli olanların bilfarz yer dolusu günahları olsa yalnız sirk bulunmasa, Allah onları kadar magfiretle karsılar. Allah’a düsman olan müsriktir. Ondan uzaklasmalı.. Bilmeyerek veya te’vile müsait agzından bozuk seyler çıkmıs ise, bununla Allah’ın kullarına düsman olunmaz... Allah’a düsman oldugu belli olmayan kimselere düsmanlık etme...Allah’a düsman, müsriktir, dedik Fiilini söylemeyen de âsi, günahkâr (mü’min) veya daha
akıbeti belli olmayandır. Allah, kendi dostuna düsmanlık edene ilânı harb eder. Allah’ın kullarına daima sefkât ve merhametle muamele et. Allah, gâvuruna da dinsizine de rızık veriyor. Hattâ sefkât ve merhametini bütün
hayvanat ve mahlukata tesmil et. “Onları yaratanın hatırı büyüktür” de.

(Mevlana)
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Hz. İbn-i Arabi (Altın Tavsiyeler) « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: