Hadisi Şerif Paylaşalım...

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
11 Şubat 2012, 10:47:31
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Peygamberimiz (sav) ve Ashabı Kiram  |  Yazılar  |  Hadisi Şerif Paylaşalım... 0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
Gönderen Konu: Hadisi Şerif Paylaşalım...  (Okunma Sayısı 10459 defa)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #45 : 20 Aralık 2009, 19:22:51 »

(Din işlerinde kendinden üstün olanı görüp ona uyan, dünya işlerinde ise kendinden aşağısına bakıp Allaha hamdeden şükretmiş olur.) [T. Gafilin]

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #46 : 24 Aralık 2009, 18:26:14 »

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Nerede olursan ol, Allahtan kork! Kötülüğün ardından onu silecek bir iyilik yap! insanlara iyi ahlâkla davran!"
Ebû Zer radıyallahu anh Tirmizî

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #47 : 31 Aralık 2009, 19:41:12 »

Tirmizî'nin hasen ve sahih diye vasıflandırdığı, Ebu Davud'un da rivayet ettiği bir hadiste Abdullah b. Amr b. el-Âs ( r.a)'ın nakline göre Hz.Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Kur'an ehline; Kur'an'ı oku ve yüksel, Kur'an'ı tıpkı dünyada okuduğun gibi tane tane tertil üzere oku,zira senin rütben, okuyacağın son âyetin yakınındadır" denilecektir.

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #48 : 04 Ocak 2010, 11:17:11 »

ـ4482 ـ2ـ وعن عائشة رَضِيَ اللّهُ عَنْها قالت: ]مَا غِرْتُ عَلى أحَدٍ مِنْ نِسَاءِ النَّبىِّ # مَا غِرْتُ على خَدِيجَةَ رَضِيَ اللّهُ عَنْها، وَمَا رَأيْتُهَا قَطُّ، وَلكِنْ كَانَ يُكْثِرُ ذِكْرَهَا وَرُبَّمَا ذَبحَ الشَّاةَ ثُمَّ يَقطِّعُهَا أعْضَاءً ثُمَّ يَبْعَثُهَا في صَدَائِقِ خَدِيجَةَ؛ وَرُبَّمَا قُلْتُ لَهُ: كَأنَّهُ لَمْ يَكُنْ في الدُّيْنَا اِمْرَأةٌ إَّ خَدِيجَةَ؟ فَيَقُولُ: إنَّهَا كَانَتْ وَكَانَتْ، وَكَانَ لى مِنْهَا وَلَدٌ. قَالَتْ: وَتَزوَّجْنِى بَعْدَهَا بِثََثِ سِنِين

Kütübü Sitte: 2. (4482)- Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın hanımlarından hiçbirine, Hz. Hatice (radıyallahu anhâ)'ya karşı duyduğum kıskançlığı hiç duymadım. Halbuki onu hiç görmüşlüğüm de yok. Ancak, aleyhissalâtu vesselâm onun yâdını çok yapardı. Ne zaman bir koyun kesip parçalara ayırsa Hatice'nin dostlarına da gönderirdi. Bazan ona: "Sanki dünyada Hatice'den başka kadın yok!" derdim de bana: "(Onun gibisi var mıydı!) o  şöyleydi, o böyleydi...! [Öbür kadınlar beni çocuktan mahrum ederken] benim çocuklarım ondan oldu" diye karşılık verirdi. [Hz. Aişe der ki: İçimden "Bir daha  Hatice hakkında kötü söz söylemeyeceğim" dedim.].

Hz. Aişe  devamla der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm),  Hatice'den üç yıl sonra benimle evledi." [Buhârî, Menâkıbu'l-Ensâr 20, Nikâh 108, Edeb 73, Tevhîd 32; Müslim, Fezâilu's-Sahâbe 73, 74, 77, 78, (2434, 2435, 2436,  2437); Tirmizî, Menâkıb, (3885, 3886).][3]

AÇIKLAMA (Prf. Dr. İbrahim CANAN):
1- Bu rivayette Hz. Aişe, Hz. Hatice (radıyallahu anhümâ)'yı kıskanış sebebini anlatıyor: "Buna göre, Resûlullah'ın onu çok zikretmesiyle ortaya çıkan fazla sevgisi.. Tirmizî'nin rivayetinde bir başka sebep daha kaydeder: "Hz. Hatice'nin, cennette inciden mamul bir evle müjdelenmiş olması."

2- Hz. Aişe, Hz. Hatice'yi görmediğini söyler. Aslında Hatice (radıyallahu anhâ) vefat ettiği zaman Hz. Aişe altı yaşında idi. Görmemesi söylenemez. Ancak "görmedim" sözüyle, "idrak haline ulaşmış yaşta görmedim" demeyi kastetmiş olacağı gibi, "Resûlullah'ın nikâhında beraber olmadık" manasını kastetmiş olması da mümkündür. Gerçekten de Resûlullah Hz. Hatice hayatta olduğu müddetçe başka bir kadınla evlenmemiştir. Nitekim hadisin bir vechinde Hz. Aişe "Hatice, Resûlullah benimle evlenmezden önce  vefat etti" der.

3- Hz. Hatice'nin Resûlullah tarafından yâdedilmesiyle ilgili bir rivayette şu ziyade yer alır: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Haticeyi anınca  artık ne onu sena etmekten, ne de ona istiğfarda bulunmaktan usanırdı." Nitekim "Onun gibi var mıydı?"diye tercüme ettiğimiz   اِنَّهَا كَانَتْ وَكَانَتْ ibaresi "O şöyleydi, o böyleydi... diye faziletlerini sayardı" şeklinde anlaşılmalıdır. Ahmed İbnu Hanbel'in bir rivayeti bu hususu tavzih eder. Ona göre Aleyhissalâtu vesselâm bir seferinde: "İnsanlar beni inkâr ederken, o inandı, herkes beni tekzib ederken o tasdik etti. Herkes bana haram ederken, o malıyla benim için harcadı. Allah onun  vesilesiyle bana çocuk nasib etti, diğer kadınlardan çocuğum olmadı" buyurmuştur. Şurası muhakkak ki Resûlullah, Hz. Hatice hakkında daha nice faziletler saymıştır: "O akıllı idi, o faziletli idi, o ferasetli idi..." gibi.

Nevevî, bu çeşit hadislerin, zevce olsun, arkadaş olsun kişinin sevdiklerine karşı ahdini, muhabbetini ve hürmetini, dostu hayatta da olsa ölmüş de olsa devam ettirmesi gereğini  ifade  ettiğini belirtir.[4]

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #49 : 06 Ocak 2010, 19:04:26 »

Dilleriyle söylemedikleri ve eyleme dönüştürmedikleri sürece, Allah, ümmetimin kalbinden geçirdiği negatif düşünceleri bağışlamıştır.
hadis (İbn-i Mace).

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #50 : 07 Ocak 2010, 10:44:47 »

“Kul tevazu edince Allah Tealâ onu yedi kat göklere kadar yükseltir.”
beyhaki

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #51 : 07 Ocak 2010, 19:07:13 »

Yararlı işler görmekte acele ediniz. Zira yakın bir gelecekte karanlık geceler gibi birtakım fitneler ortalığı kaplayacaktır. O zamanda insan, mü’min olarak sabahlar, kâfir olarak geceler; mü’min olarak geceler, kâfir olarak sabahlar. Dinini küçük bir dünyalığa satar.
(Müslim, "Îmân" ,186)

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #52 : 07 Ocak 2010, 19:20:06 »

Allah (c.c) hıfzı muhafaza buyursun Âmiiin

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #53 : 07 Ocak 2010, 19:28:00 »

aaamiin...

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #54 : 11 Ocak 2010, 18:37:16 »

ـ3342 ـ8ـ وعن معاذ بن جبل رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قال رسولُ اللّه #: يَقُولُ اللّهُ عَزَّ وَجَلَّ: المُتَحَابُّونَ في جََلِي لَهُمْ مَنَابِرُ مِنْ نُورٍ يَغْبِطُهُمُ النَّبِيُّونَ وَالشُّهَدَاء .

8. (3342)- Hz. Mu'âz İbnu Cebel (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)  buyurdular ki:

"Allah Teâlâ hazretleri buyuruyor ki: "Benim celâlim adına birbirlerini sevenler var ya! Onlar için nurdan öyle minberler vardır ki, peygamberler ve şehidler bile onlara gıbta ederler."

Tirmizî, Zühd: 53, (2391); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 10/139

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #55 : 12 Ocak 2010, 20:21:42 »

Hz. Cabir bin Abdullah radıyallahu anh anlatıyor: Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün) bize hitap etti ve dedi ki: "Ey insan­lar! Ölmezden önce Allah'a tevbe edin. (Musibet hastalık, yaşlılık gibi) ağır meşguliyetlere düşmezden önce salih ameller işlemede acele edin.Allah celle celâlühu buyuruyor:

(İnsanları) Allah'a dâvet eden, salih amel işleyen ve “Ben müslümanlardanım” diyenden daha güzel sözlü kim olabilir?”

[1] Hadis, Müslim
[2] Fussilat Sûresi, Âyet 33

Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #56 : 14 Ocak 2010, 21:39:07 »

Kütüb-ü Sitte 2824 - Bir rivayette şöyle denmiştir: "Cuma günü olunca, mescidin her bir kapısında melekler vardır. İlk gelenleri sırayla yazarlar. İmam (minbere) oturunca defterleri kapatıp, zikri dinlemeye giderler."

Müslim, Cum'a 24, (850).

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #57 : 19 Ocak 2010, 00:25:07 »

El Hasen u’l Basri (r.a.)’den Omer Ibnul-Hattab (r.a.);den buyurdu: ” kardesinin sevgisini sana katiksiz kilan, uc sey vardir:
1- karsilastiginda ona ilk defa senin selam vermen, 2- Isimlerin en guzeliyle onu cagirman. 3 – Toplantida ona yer vermen.”

Kitabu-z Zuhd Ve’r Rakaik Zahidlik ve Incelikler (Abdullah Ibnul-Mubarek) Kitabinda
sayfa 85

_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #58 : 01 Mart 2010, 23:37:00 »

Ebu Hüreyre R.Anh'den rivayetle Efendimiz SAS şöyle buyurdu:
"Kocasız kadınlarla, yoksulların işlerine yardım eden kimse, Allah yolunda cihad etmiş gibi sevap kazanır."
Ravi diyor ki, hatta Hz. Peygamber'in:
"O kimse tıpkı geceleri durmadan namaz kılan, gündüzleri hiç ara vermeden oruç tutan kimse gibidir." buyurduğunu da sanıyorum.
Riyazus-Salihin 267. Hadis

tebrizi
Aktif Üye

Onlar,boş söz (ve iş)lerden yüz çevirirler..(23/3)

« Yanıtla #59 : 03 Mart 2010, 17:07:13 »

Hazreti Enes (r.a) anlatıyor: Allah Rasulü (s.a.v), mescitte oturuyordu.Ashabı da onun etrafını çevirmişti.Hz. Ali çıkageldi,selam verdi ve durdu; oturmak için yer araştırdı.Allah Rasulu de ; acaba hangisi Ali'ye yer verecek diye ashabının yüzlerine baktı.Hz Ebu Bekir,Efendimizin sağında oturuyordu.Yerinden uzaklaştı ve "Gel, ey Ebu'l Hasen , buraya oturabilirsin" dedi.Hz Ali de, Efendimiz ile Hz. Ebu Bekir arasına oturdu.Allah Rasulü'nün yüzündeki memnuniyeti hemen anlamıştık.Nebiler Nebisi, Hz. Ebu Bekir'e dönerek şöyle dedi: " Fazileti,ancak onun ehli olanlar anlarlar. "

(İbn Kesir,el-Bidaye,7/359)

"Kul oldum,kul oldum,kul oldum!Ben Sana hizmette iki büklüm oldum.Kullar azad olunca şad olur;ben Sana kul olduğumdan dolayı şad oldum"
(Mevlana)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Peygamberimiz (sav) ve Ashabı Kiram  |  Yazılar  |  Hadisi Şerif Paylaşalım... « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: