Ervâ Hatun'un (Peygamberimizin halası) Müslüman Oluşu

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
11 Åžubat 2012, 20:22:06
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İslam Tarihi  |  Yazılar  |  Ervâ Hatun'un (Peygamberimizin halası) Müslüman OluÅŸu 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Ervâ Hatun'un (Peygamberimizin halası) Müslüman OluÅŸu  (Okunma Sayısı 1145 defa)
Nâye
Pasif Üye

İlahi Ente Maksûdi ve Rızake Matlûbi!

« : 27 Ekim 2009, 23:38:12 »

Tulayb b. Umeyr'in TeÅŸviki İle Ervâ Hatun'un Müslüman OluÅŸu   
Ervâ Hatunun oÄŸlu Tuleyb b. Umeyr Darü'l-Erkam'da Müslüman olmuÅŸ, HabeÅŸ ülkesine yapılan hicrete de katılmıştı.Tuleyb b. Umeyr, bir gün, annesi    Ervâ binti Abdulmuttalib'in yanına varıp:
     "Bak! Ben Muhammed (a.s.)a uydum, Allah'a boyun eÄŸdim, Müslüman oldum!" dedi.
   Ervâ Hatun:
    "Hiç şüphesiz, dayının oÄŸlu, senin yardımına ve desteÄŸine herkesten daha lâyıktır. Vallahi, onu erkeklere karşı korumaya gücümüz yetseydi, her  tecavüzden korurduk!" dedi.
   Tuleyb b. Umeyr:
    "Ey anne! Seni Müslüman olmaktan ve ona uymaktan alıkoyan nedir? Halbuki, kardeÅŸin Hamza da Müslüman oldu!" dedi.
   Ervâ Hatun:
    "Bakarım. KızkardeÅŸlerim ne yaparsa, ben de öyle yapar, onlardan birisi olurum" dedi.
   Bunun üzerine Tuleyb:
    "Öyle ise, sen ona giderek Müslüman oluncaya ve kendisinin peygamberliÄŸini tasdik edip 'Allah'tan baÅŸka ilâh yoktur deyinceye kadar, ben de Allah'a yalvarır dururum" deyince, Ervâ Hatun:

"Åžehadet ederim ki: Allah'tan baÅŸka ilâh yoktur! Ve yine ÅŸehadet ederim ki: Muhammed, Allah'ın Resûlüdür!" dedi.
   Ervâ Hatun, Peygamberimiz (a.s.)a dili ile yardımcı olmaktan, oÄŸlunu da bu yolda yardım­cı olmaya, İslâm davası üzerinde durmaya teÅŸvik etmekten geri durmadı .
    Tuleyb b. Umeyr, bir gün, Ebu Cehil'in KureyÅŸ müşriklerinden yanındaki birkaç kiÅŸi ile Peygamberimiz (a.s.)ın önünün keserek ona eza ettiÄŸini, sövüp saydığını görünce, dayanamamış; eline geçirdiÄŸi deve çene kemiÄŸi ile vurup, Ebu Cehil'in başını yanmıştı. Tuleyb'i tutup baÄŸlamışlar dayısı Ebu Leheb de bağını çözmüş, onu kurtarmıştı. Ervâ Hatuna:
    "Tuleyb'in Muhammed için kendisini tehlikeye attığını görüyor musun?!" denildiÄŸi zaman, Ervâ Hatun:
   "Onun günlerinin hayırlısı, dayısının oÄŸluna yardım ettiÄŸi gündür. O, Allah katından hakkı ve gerçeÄŸi getirmiÅŸtir!" dedi. Kendisine:
   "Demek, sen de Muhammed'e tâbi oldun ha?!" dediklerinde Ervâ Hatun:]"Evet! Tâbi oldum" dedi.
   "Müşriklerden bazıları, gidip bunu Ebu Leheb'e haber verdiler.
Ebu Leheb hemen Ervâ Hatunun yanına vardı ve:
    "Senin, baban Abdulmuttalib'in dinini bırakıp da Muhammed'e tâbi olduÄŸuna ÅŸaşılır!" dedi.
Ervâ Hatun:
    "Kalk! Sen de kardeÅŸinin oÄŸlunun yanında durup ona yardımcı, onu savunucu ol! EÄŸer onun dini üstün gelirse, sen onun dinine girip kendisiyle birlikte bulunmayı veya kendi dininde kalmayı seçmekte serbest olursun! Aksi halde ise, ona yardımında mazur sayılırsın!" dedi.
Ebu Leheb:
    "Onun sonradan sonraya ortaya çıkarıp getirdiÄŸi bir dini bütün Araplara karşı savunmaya bizim gücümüz mü var?" diyerek dönüp giderken Ervâ Hatun:
    "Tuleyb dayısının oÄŸluna yardım etti. Ondan canını, malını esirgemedi" dedi.
     Allah onlardan razı olsun!

KAYNAK: Hazreti Muhammed ve İslamiyet (M. Asım Köksal), Işık yayınları, cilt 1-2 syf 406,407
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  İslam Tarihi  |  Yazılar  |  Ervâ Hatun'un (Peygamberimizin halası) Müslüman OluÅŸu « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: