Dinle Neyden...

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 12:15:13
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Dinle Neyden... 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Dinle Neyden...  (Okunma Sayısı 462 defa)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« : 22 Aralık 2009, 10:47:50 »

Dinle neyden  MESNEVÃŽ'NİN İLK 18 BEYTİ

1. 
                   Dinle, bu ney neler hikâyet eder,
                   ayrılıklardan nasıl ÅŸikâyet eder.

2. 
                   Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryâdımdan
erkek ve kadın müteessir olmakta ve inlemektedir.

3. 
                   İştiyâk derdini ÅŸerhedebilmem için, ayrılık acılarıyle
şerha şerhâ olmuş bir kalb isterim.

4. 
                   Aslından vatanından uzaklaÅŸmış olan kimse, orada geçirmiÅŸ olduÄŸu zamanı tekrar arar.

5.   

Ben her cemiyette, her mecliste inledim durdum. Bedhâl (kötü huylu) olanlarla da, hoÅŸhâl (iyi huylu) olanlarla da düşüp kalktım.

6.   
                   Herkes kendi anlayışına göre benim yârim oldu. İçimdeki
esrârı araştırmadı.

7. 
                   Benim sırrım feryâdımdan uzak deÄŸildir. Lâkin her gözde onu görecek nûr, her kulakda onu iÅŸitecek kudret yoktur.

8.   
                   Beden ruhdan, ruh bedenden gizli deÄŸildir. Lâkin herkesin rûhu
görmesine ruhsat yoktur.

9.   
Şu neyin sesi âteşdir; havâ değildir. Her kimde bu âteş yoksa, o kimse yok olsun.

10. 
                   Neydeki âteÅŸ ile meydeki kabarış, hep aÅŸk eseridir.

11.
                   Ney, yârinden ayrılmış olanın arkadaşıdır. Onun makam perdeleri,
bizim nûrânî ve zulmânî perdelerimizi -yânî, vuslata mânî olan perdelerimizi- yırtmıştır.

12.   
                   Ney gibi hem zehir, hem panzehir; hem demsâz, hem müştâk bir
şeyi kim görmüştür

13. 
                    Ney, kanlı bir yoldan bahseder, Mecnûnâne aÅŸkları hikâye eder.

14.   
                     Dile kulakdan baÅŸka müşteri olmadığı gibi, mâneviyâtı idrâk
etmeye de bîhûş olandan başka mahrem yoktur

15.
                      Gamlı geçen günlerimiz uzadı ve sona ermesi gecikti. O günler, mahrûmiyyetten ve ayrılıktan hâssıl olan ateÅŸlerle arkadaÅŸ oldu –yânî, ateÅŸlerle,
yanmalarla geçti - .

16.   
                      Günler geçip gittiyse varsın geçsin. Ey pâk ve mübârek olan
insân-ı kâmil; hemen sen vâr ol!..

17. 
                      Balıktan baÅŸkası onun suyuna kandı. Nasibsiz olanın da
rızkı gecikti.

18.   
                      Ham ervâh olanlar, piÅŸkin ve yetiÅŸkin zevâtın hâlinden anlamazlar.
O halde sözü kısa kesmek gerektir vesselâm."

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Dinle Neyden... « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: