Dalkavuklara Dikkat

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Eylül 2010, 22:36:02
11607 Mesaj 2462 Konu Gönderen: 1753 Üye
Son üye: badimcan
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Peygamberimiz (sav) ve Ashabı Kiram  |  Yazılar  |  Dalkavuklara Dikkat 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Dalkavuklara Dikkat  (Okunma Sayısı 149 defa)
_selma_
Editör
Aktif Üye

« : 28 Şubat 2010, 22:35:32 »

DALKAVUKLARA DİKKAT

إذا لقيتم المدّاحين فاحثوا في وجوههم التراب

Hz.Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdurlar : “Meddahlar (dalkavuklar)la karşılaştığınızda yüzlerine toprak saçın.” (Ebu Davud 2/553)

İnsanın en zayıf taraflarından biriside övünmekten hoşlanmasıdır.Kişinin bu zaafını yakalyıp onu maddi ve manevi yönden sömürmeye kalkışan dalkavukların en büyük koz sermayeleri yağcılıktır.

Servet,mevki ve makam sahiplerinin en büyük düşmanları dalkavuklardır.

Onlar vasıtasıyla hem sömürürler hem de felakete sürüklenirler.Yağcıların nefis gıdıklayıcı tılsımlı sözleri nice insanları mahvetmiştir.

Firavun herhalde durup dururken Allahlık iddiasına kalkışmamıştır.

Etrafında ki dalkavukların kendisine izafe ettikleri insan üstü vasıfları dinleye dinleye bu yalanlara inanıp ilahlığını öyle ilan etmiştir.İnsanın ki türlü kimliği vardır,birisi gerçek kimlik,diğeri ise abartılmış kimlik.

Şöhrete aldanan Victor Hügo için birisi şöyle demiş “Victor Hügo öyle bir ahmak ki,kendisini Victor Hügo zannediyor.”

Sonsuz sena ve övgü sadece Cenab-ı Hak için geçerlidir.Zira kusurlardan münezzeh ve mutlak kemal sıfatlarıyla  muttasıf olan sadece O’dur.Doğru olan,her varlığı kendi konumunda bulundurmak,hayali meziyetlerle sahte varlıklar türetmemektir.Putçuluğun temelinde hayalcilik ve sahtecilik yatmaktadır.

Müslüman gerçekçi olur ve her şeyi olduğu gibi görmeye çalışır.

Hz.Peygamber (s.a.v)  “Övünmeyi bırakın zira o,kişiyi boğazlamak gibidir.” (İbni Mace Hadis No :3743)

buyurmuştur.Yaldızlı sözlerle insanın nefsini kabartmak onun ruhi varlığına en büyük darbedir,bir nevi onun manevi varlığını boğazlamaktır.

Rasulullah’ın (s.a.v) huzurunda birisi diğerini medhedince Efendimiz (s.a.v)  “kardeşinin boynunu vurdun” buyurmuşlar,gereksiz övgünün ne büyük cinayet olduğunu ifade etmişlerdir.

İslamiyet bir ölçü ve denge dinidir.Hz.Peygamber (s.a.v) “Sizden biriniz kardeşini övecekse bari şöye desin : “Onu şöyle şöyle zannediyorum.Bununla beraber hiç kimseyi allah’a karşı tekiye etmem”” tavsiyesinde bulunmuştur.

İbni Abbas (r.a) : “Ben bu ümmet içinde Rasulullah (s.a.v) den başka kimseyi mutlak manada tezkiye etmem.” demiştir.(Kurtubi,Tef.17/111)

Hz.Peygamber (s.a.v) de kendisinin ölçüsüz şekilde medhedilmesine karşı çıkmış ve şöyle buyurmuştur ; “Hristiyanların Meryem oğlu İsa’ya yaptıkları gibi beni ölçüsüz medhetmeyin.Allah’ın kulu ve elçisi diye hitap edin.”Kendisine “ Seyyid-efendi” diyene “gerçek Seyyid Allah’tır” diye mukabele etmiştir.

İnsin ve cinnin efendisi bu tevazuyu sergilerken,belki insanlık noktasında  hiçbir değer taşımayan bazı mevki-makam sahipleri için günümüzde yakıştırılan sahte ve abartılı sıfatlar namuslu bir insanı tiksindirecek ölçüdedir.

Bir kralın huzurunda güya dini bir konuşma yapan güya bir din adamının şu sözleri ne kadar iğrenç : “Sizi tanımlamak için bütün övgü ve takdir kelimelerini araştırdım.Hiç birini sizin büyüklüğünüzü ifade edecek çapta bulamadım.”

Bugün bir çok İslam ülke,kral ve emirleri için kullanılan övgü ifadelerine bakınız “Sahibu’l Celaleh-Sümüvvül Emir,el-Melikül Müfedda,Azim,Kerim,Sahibu’l Fehâme vs.”

Buram buram tabasbus ve riya kokan bu ifadeler,kullanan ve kendileri için kullanılanların karakter zaafını olanca çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

Hz.Ömer (r.a) kendisi için “Sen Ebu Bekir’den üstünsün “ diyen kimseye :Ben nasıl ondan üstün olabilirim deyip kendisini öven bu kişiyi kırbaçlamıştır.

Hz.Ebubekir (r.a) insanların kendisini mehdi karşısında “Ya Rabbi! Sen beni benden daha iyi bilirsin.Bende kendimi medhedenlerden daha iyi bilirim.Beni onların zannettiği gibi yap” diyerek mahcubiyetini ifade etmiştir.

İdarecilerin en sevimli düşmanı alkıştır.Medih ve alkış uyuşturucu gibidir.Buna alışanların sonu da esrarkeşlerin sonu gibidir.Büyük insan şuursuz insanların teveccühüne aldırmaz.

M.Gandhi şöyle diyor : “Çoğunluktan korkarım,şuursuz kalabalığın hayranlığı tiksindirir beni.Böyle bir kalabalık beni kötülerse ayaklarım daha sağlam basar yere.”

Hulasa ; Dalkavukların yüzüne altın değil toprak saçmalıyız ki bu alemde riyakarlık revaç bulmasın,bir çokları riyakarların kurbanı olmasın.

http://ahmet-bulut.com/site/index.php?option=com_content&task=view&id=390&Itemid=229

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Peygamberimiz (sav) ve Ashabı Kiram  |  Yazılar  |  Dalkavuklara Dikkat « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: