Bir Nazar

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 11:43:01
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Bir Nazar 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Bir Nazar  (Okunma Sayısı 607 defa)
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 04 Eylül 2009, 15:29:49 »

Varlık ve yokluk, birbiriyle anlam bulan iki kelime. Önce ve sonra, birbiriyle anlam bulan iki kelime. Sevmek ve nefret etmek, birbiriyle anlam bulan iki kelime. Ayrılık ve vuslat, kavuÅŸmak, birbiriyle anlam bulan iki kelime. Aşık Yunusun, hasılı bizim Yunusun dizelerinde şöyle anlam bulan:

Bir nazarda kalmayalım
      Gel dosta gidelim gönül
      Hasret ile ölmeyelim
      Gel dosta gidelim gönül

Ne güzel sözler, buram buram sevda, hasret ve özlem kokan sözler. Bir yakarış, bir nida, bir çaÄŸrı etkisinde sözler. Ama aynı duyguları bir baÅŸka ifade eder Åžeyhül Ekber Muhyiddin-i İbni Arabi. O ise meselenin can damarından söz söyler:

Ne gelmek vardır, nede gitmek.

Bizim Yunusun, yolun başında söylediÄŸi sözün kemal anlamı, Åžeyhül Ekberin ırmağından dökülür. Sufi sadık kaldığı ezkârı neticesinde, gönül ikliminde hep bu özlemi duyar. Bu özlemle Yunus Emre diyar diyar dolaÅŸmıştır. Bu özlemle Beyazid-i Bistami diyar diyar dolaÅŸmıştır. Evet Beyazid-i Bistamide dolaÅŸmıştı, taki bir piri fani onu irÅŸad edene kadar:

Pir- Evladım Bistamdan kalkıp buralarda ne ararsın?

Beyazid- Efendim Allah'ı (c.c) aramaktayım.

Pir- Evladım beyhude yorulma, sen Allah'ı (c.c) Bistamda bulamadıysan, buralarda hiç bulamazsın!

Kıymetli kardeÅŸlerim, evet özlemle konuÅŸan bizim Yunustur. Hakikati arayan Beyazid-i Bistamidir. Son noktayı koyan Åžeyhül Ekber Muhyiddin-i İbni Arabidir.

Mademki Rabbimiz bize ÅŸah damarımızdan daha yakın, her an bize bizden daha yakın, öyleyse ondan ayrılma halimiz vaki deÄŸildirki, bu manada vuslat hasıl olsun. Ayrılmadıysanız, dönemezsiniz. Gitmediyseniz, gelemezsiniz. Bu nedenle büyük ÅŸeyh "ne gelmek vardır, nede gitmek" demiÅŸtir. Salikin Rabbine vuslatı, zamanla ve mekânla deÄŸil, gafletten uyanıklığa bir idraktir, marifettir, sonucu hakikattir.

Bu gafletten uyanmanın yoluda, zikrullahla kulun rabbini anmasıdır.

Baki muhabbetle, Allah'a (c.c) emanet olunuz.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
_selma_
Editör
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2009, 16:56:08 »

Alıntı
   Mademki Rabbimiz bize ÅŸah damarımızdan daha yakın, her an bize bizden daha yakın, öyleyse ondan ayrılma halimiz vaki deÄŸildirki, bu manada vuslat hasıl olsun. Ayrılmadıysanız, gelemezsiniz. Gitmediyseniz, gelemezsiniz. Bu nedenle büyük ÅŸeyh "ne gelmek vardır, nede gitmek" demiÅŸtir. Salikin Rabbine vuslatı, zamanla ve mekanla deÄŸil, gafletten uyanıklığa bir idraktir, marifettir, sonucu hakikattir.

Bu gafletten uyanmanın yoluda, zikrullahla kulun rabbini anmasıdır.
çok güzel ve anlamlı ifadelerle dolu bir parağraf.gerçektende rabbimiz her zaman bizimle beraber biz bazen çok yalnınız deriz yalnızlıktan şikayet ederiz düşünmüyoruzki O bizi hiç bırakmıyor bizi her zaman görüyor,biz O'nu göremesekte O'nun bizi gördüğünü ve her zaman bizimle olduğunu hatırımızdan çıkarmamalıyız.yalnızken bile otururken kalkarken,yatarken,giyinirken v.sdaima edebmizi muhafaza etmeliyiz.tabii bunları unutmamak içnde dediğiniz gibi zkrullahı çok yapmalıyız.
Rabbimiz zaten Kuranı Keriminde buyuruyor;"beni zikredin bende sizi zikredeyim("BAKARA 152) O'nun bizi zikretmesi ne kadar büyük bir şereftir değilmi?Rabbim bizi kendisini çokça ananlardan etsin zikrullahı kalbimize yerleştirsin .
sizdende Allah razı olsun bunları bize tekrar hatırlattığınız için.

çok beÄŸendim güzel bir konu.zaten sizin eklediÄŸiniz konular hepsi çok güzel ve faydalı  bizleri baya bilgilendiriyorsunuz.çok teÅŸekkürler.

Molla Kasım
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 28 Ekim 2009, 14:42:53 »

Güzel düşündürücü
emir buhari
Pasif Üye

« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2009, 21:00:30 »

Gel dosta gidelim gönül...

Allah razı olsun...

Rabbim!!! Ben yalnız sana kulum. Sensin benim mabudum. Senin yoluna baş koydum. Rabbim senden hoşnudum... Emir Han
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Tasavvuf  |  Yazılar  |  Bir Nazar « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: