HADİSLER...

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Åžubat 2012, 08:13:23
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Fıkıh, İlmihal  |  Soru-Cevap  |  HADİSLER... 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: HADİSLER...  (Okunma Sayısı 1559 defa)
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« : 11 Aralık 2009, 18:08:11 »

Bilindiği gibi İslam dünyası Sunni ve Şii olmak üzere iki kutuptan oluşmakta.Tabii genel olarak böyle, detaya indiğimizde ise irili ufaklı çeşitli mezheplerin de olduğunu görürüz. Burdaki asıl sorun ise bu iki kutbun birbirini reddetmesi ve bu reddiyelerle yine birbirlerini cerh etmeye çalışmaları...Bu konudaki en büyük mes'elelerden biri de konu başlığından da anlaşılacağı üzere "hadis" mes'elesidir.Her iki tarafta birbirini bu konuda reddettiğine göre bu sorunun çözümünde kime güveneceğiz? Daha açık sormak gerekirse Şia kaynaklarının(hadis vs.) sahih olmadığı sonucuna nasıl varabiliriz?

Şia hadislerinden bazılarını örnek olarak veriyorum: RESUL-İ EKREM'İN (S.A.A) HZ.EMİR'ÜL MÜ'MİNİN ALİ'YE (A.S) TAVSİYELERİ:

149- "Ya Ali, namaz kılan, tacire benzer; tacir malını (sermayesini) koruyamazsa kârı da olmaz. Namaz kılan bir kimse de vacip namazını eda etmedikçe, Allah onun sünnet namazını da kabul etmez." Ney

124- "Ya Ali, ölene kadar (farz olduğu halde) haccını geciktiren kimseyi Allah, kıyâmet günü yahudi ya da hıris-tiyan olarak haşreder."Ney

123- "Ya Ali, imkanı olduÄŸu halde  hacca gitmeyen kimse kâfirdir. Nitekim Allah-u  Tebâreke  ve Teâlâ  şöy-le buyurmuÅŸtur: "Yoluna gücü yeten herkesin, o Ev'e (Ka'be'ye gidip) haccetmesi, insanlar üzerinde Allah'ın bir hakkıdır; kim kafir olursa şüphesiz Allah, bütün âlem-lerden zengindir (kimseye muhtaç deÄŸildir)." (Al-i İmran /97) Ney

121- "Ya Ali, her kim malının zekâtından bir kıratını (bir grama yakın) bile keser ve vermezse, ne mümindir ne de müslüman. Böyle birisinin hiç bir saygı ve değeri yoktur."Ney

120- "Ya Ali, zinânın altı özelliÄŸi ve sonucu vardır; bunlardan üçü dünyada, üçü de âhirettedir. Dünyada insa-nın izzet ve deÄŸerini yok eder; ölümü çabuk getirir; rızkın kesilmesine yol açar. Ahirette ise kötü ve zor hesab verme-ye, Allah'ın gazabına düçar olmaya ve ebedi olarak cehen-nemde kalmaya neden olur."    Ney

82- "Ya Ali, üç şeyin deliliğe yol açacağından korkulur: Kabirler arasında medfu (pislik) etmek, bir tek ayakkabıda yol yürümek ve bir evde erkeğin tek başına uyuması."Ney

81- "Ya Ali, Allah üç kimseyi lanetlemiştir: Azığını yalnız yiyeni, çölde yalnız başına yolculuk yapanı ve bir evde tek başına uyuyanı." Ney

59- "Ya  Ali,  ÅŸarap  içen  puta  tapan  gibidir.  Ya  Ali,  Allah  (c.c),  ÅŸarap  içenin   namazını   kırk gün  ka-bul etmez ve o kırk gün içerisinde ölürse kafir olarak öl-müş olur." Ney

34- "Ya Ali, ayın ilk ve orta gecelerinde cima' yapma; sara hastasının genelde o iki gecede hastalığının belirdiğini görmüyor musun?" Ney

Ya Ali, evinde bir yılan gördüğünde o yılanı üç defa (o eve girip) çıkıncaya kadar öldürme; dördüncü defasında görürsen o zaman öldür; çünkü o kâfirdir. Ney

Ya Ali, yolda bir yılan gördüğün zaman onu öldür. Çünkü ben cinlere, yılan şeklinde gözükmemelerini şart koşmuşum. Ney

Ya Ali, bedenine zeytin yağı sür. Çünkü Şeytan bedenine zeytin yağı süren bir kimseye, kırk gece yaklaşmaz. Ney

Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

dipnot:/www.kevsernet.com
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2009, 23:23:15 »

Bu hadislerin ravi zincirlerinde kimler var?

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2009, 20:16:00 »

Dipnota eklediğim linkte ravilere yer verilmemiş.İlgili linklten inceleyebilirsiniz.
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2009, 20:28:22 »

O linke bakmaya ne hacet güzel insan, ravi zinciri malum hadislerin incelenmesinde en önemli noktadır. Ravi zincirlerine ulaşabildiğin hadisler varsa (şia kaynaklarında) onlar üzerinden bir çalışma yapmakta fayda var diye düşünüyorum.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #4 : 12 Aralık 2009, 21:06:22 »

Ben siteyi inceledim fakat hadislerin ravilerine ulaşamadım eğer siz de bakarsanız belki benim gözden kaçırdığım noktaları tespit edersiniz.
lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2009, 22:30:22 »

Siteyi inceleme fırsatınız oldu mu?
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2009, 01:11:18 »

s.a

siteye baktım, başka sitelere de baktım. ravi zincirleriyle ilgili bir bilgi göremedim. Bizim görememiz yada internet ortamındaki sitelerde bunların olmaması elbetteki ravi zincirlerinin olmadığı anlamına gelmiyor. Bu durumda ben şahsen kendi hafızamdaki bazı bilgileri paylaşmakta fayda görürken, hiç bir zaman tasvip etmediğim, tarafı olmayı istemediğim, müslümanın müslümanı fanatizim seviyesinde eleştirmesine sebep olabilecek konulardan uzak kalmaya çalıştığım ve buna sebep olabilecek cümlelerden de elimden geldiğince kaçınacağımı ifade etmek istiyorum.

Öncelikle geçmişte yaşadığım bir olayı kısaca paylaşmak istiyorum:

Bir keresinde bir takım arkadaşlar tarafından, chat yayını yapan bir şii sitesine davet edildim (kerbela.net). Bir kaç defa gittik ve aramızda bir takım konuşmalar oldu tabi. İlk muhatap olduğum soru "sünnimisin" sorusu oldu. Bende "Hamdolsun Müslümanım" cevabını verdim. Bu cevap üzerine sorulan ikinci soru "İmametin Ehli Beytin hakkı olduğuna ve İmam Ali'nin ilk halife olduğunu kabul ediyormusun" oldu. Bende kendilerine "İlk halife Hz Ebubekir'dir" cevabını verdim. Aldığım cevap bu durumda benim bir mü'min ve müslim olmadığım oldu. Tabi aramızda uzun uzun konuşmalar geçti, hakaret olmayan seviyeli bir konuşma. Ama aynı fatihayı okurken, aynı kıbleye yönelirken, tekfire kadar giden bir konuşma. İşte bu nedenden ben bu tür meselelere uzak durmaya çalışıyorum. Şimdi;

Öncelikle her iki mezhebin sahabe, ashab kelimelerine yüklediği anlamlar aynı değil. Biz peygamber efendimizi gören ve iman eden kimselerin sahabe, ashab olduğunu ifade ederken, şiilikte bu olay daha geniş olup, bu dönemde dahi peygamberin ve imamların izinden giden kimseler bu konuma gelebilmektedirler. Hal böyle olunca hadisi şerif olayına bakışımızda değişmektedir. Bunu örnekleyecek olursak; sizin verdiğiniz linkte bize göre yalnızca ehli beytten ve oniki imamdan olan, hiç bir şekilde sahabe olmayan kişilerin hadisleri mevcuttur. Onların hadis dedikleri bu sözleri biz hadis olarak kabul edemeyiz ve etmiyoruzda. Ancak erdemli insanların ibretli sözleri olarak görürüz. Onların bu yaklaşımı az önce yukarıda ifade ettiğim sahabe ve ashab kelimelerine yükledikleri anlamlardan kaynaklanmaktadır.

Diğer bir nokta ise, bizlerin sahih olarak gördüğü bazı hadisleri, kelime olarak doğru kabul etmelerine rağmen, sırf bu imamet meselesinden dolayı, o sahabenin küfrüne hükmettikleri için (Hz Ebubekir, Hz Ömer, Hz Osman) rivayetlerinin dinde delil teşkil etmeyeceğine inanmalarıdır. Bu durumda ortak paydalarımız azalmakta ve bu söylemleri doğru görmemiz de imkansızdır.

Kısaca bunları ifade ettikten sonra, bu konunun devamında işin imamet, imamların masumiyeti, kerbela vs gibi olaylara doğru gideceğini düşündüğüm için, umarım bu açıklama yeterli gelecektir. Konunun farklı noktalara gitmemesi için en başta ravi zincirini sorduğumu da ayrıca ifade etmek istiyorum.

Allah'a (c.c) emanet olunuz.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #7 : 15 Aralık 2009, 04:08:45 »

Alıntı sahibi: Kemter
Diğer bir nokta ise, bizlerin sahih olarak gördüğü bazı hadisleri, kelime olarak doğru kabul etmelerine rağmen, sırf bu imamet meselesinden dolayı, o sahabenin küfrüne hükmettikleri için (Hz Ebubekir, Hz Ömer, Hz Osman) rivayetlerinin dinde delil teşkil etmeyeceğine inanmalarıdır. Bu durumda ortak paydalarımız azalmakta ve bu söylemleri doğru görmemiz de imkansızdır.

Fakat halifelerin dışındaki ashabın rivayetleri daha fazladır.Halifelerin küfrüne hükmetmeleri tüm ashabın tekfirine mi sebep oluyor?
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 15 Aralık 2009, 11:34:40 »

Halifeleri örnek olarak verdim, konunun net anlaşılması için. Yoksa orada söylediğim şudur "Diğer bir nokta ise, bizlerin sahih olarak gördüğü bazı hadisleri, kelime olarak doğru kabul etmelerine rağmen, sırf bu imamet meselesinden dolayı, o sahabenin küfrüne hükmettikleri için...". Yoksa yalnızca o 3 isim değil tabiki, Hz Ali efendimize kim biat etmemişse hepsinin küfrüne hükmediyorlar, bunun nedenide, imameti imanın rüknundan saymalarıdır, öyle söylüyorlar.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2009, 22:12:47 »

Tamam mesele şimdi anlaşıldı ben sadece halifeleri örnek verdiğinizi düşündüm.Hadis ravileriyle ilgili, şöyle birşey duymuştum hatırladığım kadarıyla ya da gerçi şuan faal değil ama kerbela.be sitesinden de okumuş olabilirim:" Şianın ravilere ihtiyacı yoktur.Hadis zincirinde bir imamın adı geçmişse onu muteber kabul ederler.Bu yüzden önemli olan ravi değil imamın sözüdür.Mesela hadislerin çoğunda;'falanca falancadan o da hz.hüseyinden şöyle rivayet ettiğine göre...' ya da direkt imamın ağzından;'hz.hasan şöyle buyurmuştur' şeklinde ravileri belli olmayan bir aktarım biçimleri vardır."
Tabii ne kadar doğru bilmiyorum sadece aklıma geldi paylaştım.
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #10 : 15 Aralık 2009, 22:17:25 »

eyvallah dediğiniz gibi olanlarda olabilir ama, direkt imamın kendisinin sözü hadis kabul edilmiş. Allah (c.c) akıbetimizi hayreylesin, ahirette başımızı yere eğecek amellerden bizleri emin eylesin. Amin

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #11 : 15 Aralık 2009, 22:28:53 »

Ravileri belli olan hadis örneğiniz yok değil mi? Mesela konunun başında verdiğim hadis örnekleri bana biraz ters geldi , onları o yüzden paylaştım yoksa bahsettiğim sitede hadislerin tümü mevcut. Fakat bunların sahih olamayacağını düşünüyorum. Biraz efsaneleşmiş gibi geldi siz ne dersiniz?
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #12 : 15 Aralık 2009, 22:36:20 »

doÄŸrudur, ben yalnızca bir örnek vereyim. Malum mut'a nikahı meselesi. Åžia'da halen geçerli, ama bizim ulemamız bir dönem uygulandığını ama daha sonra yasaklandığını söyler. Yasaklandığıyla ilgili hadis sahihtir, buhari ve müslimde geçer ama gel görki iÅŸte ravi meselesinden dolayı ÅŸia o hadisi kabul etmez. etmeyince de  eski haliyle uygulamaya devam ederler. Allah (c.c) en baÅŸta bizlere sonrada cümle ümmet-i muhammede güzel ahlak versin.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #13 : 15 Aralık 2009, 22:52:25 »

Zaten uygulandığı zaman da bir savaÅŸ durumu varmış.Yani yine nikahın sınırları belirlenmiÅŸ her yerde serbestlik tanınmamış.Oysa İran'da savaÅŸ olsun olmasın her türlü durumda bunu mübah sayıyorlar. Fakat burda bizlerin de bazı yanlış bilgileri var. Muta nikahının yanlış hatırlamıyorsam en az altı ay gibi bir süresi var ve bu devlet kontrolünde yapılıyor. Sandığımız gibi bir hafta nikahlı dur, ayrıl vs. gibi ÅŸeyler söz konusu deÄŸil. İranlı bir arkadaşıma  muta olayını sorduÄŸumda, İran'da çoÄŸu kiÅŸinin buna sıcak bakmadığını bu nikahı kıyanların çok az olduÄŸunu söylemiÅŸti.DoÄŸrusunu Allah bilir.
Ukab
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #14 : 15 Aralık 2009, 22:54:58 »

süresi hakkında bilgim yok, yalnızca belirli bir süreye dayalı (ayrılma süresi belirli) anlaşmalı evlilik olarak biliyorum.

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Fıkıh, İlmihal  |  Soru-Cevap  |  HADİSLER... « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: