Tartışmalı Konular ve Sorular

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:39:39
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Tartışmalı Konular ve Sorular 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Tartışmalı Konular ve Sorular  (Okunma Sayısı 1378 defa)
faik 29
Aktif Üye
**

« : 29 Mayıs 2009, 11:57:21 »

1. makyaj  yapıp dişarı   çıkmak ve  dikkat  çekmek için başını kapatmanın islamda yeri?
2.  size   bir ataist sorusu  allahın  varlıgı  ve bizi yaratmasının.  bilim adına mantıgı ve ispati?
3. onlara göre  ya maymundan gelmıssek ne olur ne degişir. ve niçin haram lar hep güzeldir?
4. sizce akılmı temiz olmalı yoksa kalpmi?
5. lütfen sorulara kızmadan cevap verelim..
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2009, 18:10:15 »

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Sorulara verdiğim cevaplar yetersiz olabilir, beklide çok komikte olabilir, belki de beğenmeyebilirsinde, bunların hepsi mümkün. Ancak ben orta okul mezunu biri olarak kültürsüz ve tahsilsiz halimle, çok okuyup tahsil görmüş olan veya olmayanların zihnini kurcalayan bu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Müsaadenizle soruları sonuncudan başlayarak cevaplayacağım.

5 Soru- lütfen sorulara kızmadan cevap verelim?

5 Cevap- Soruların hiç birine kızmadığımdan emin olabilirsin, hatta okurken tebessümle okudum.

4 Soru- sizce akılmı temiz olmalı yoksa kalpmi?

4 Cevap- Ben sağ elimi kullanıyorum, yani “sağlak’ım”, kalbimi sağ elimle, aklımı sol elimle temsil edeyim, şimdi, sağ elim mi temiz olmalı? Sol elim mi temiz olmalı? İkisi de temiz olmalı. Beden sağlığım için ikisinin de temiz olması şart, ama öncelikle ben sağ elimi kullandığım için, temizlik noktasında sağ elimin temizliğine daha çok dikkat ederim. İnsan aklı daha çok pozitif düşüncelerle, fiziki düşüncelerle üretkendir. İnsan kalbi ise daha çok hissi, duygusal, metafizik düşüncelerle üretkendir. Bunlar ve daha saymadığımız bir çok yönümüzle bizler insanız ve bunlar birbirini tamamlayıcı unsurlardır. İkisinin de temiz olması ve faydalı şeyler üretmesi güzel olandır. Sonuç olarak ta, hissi yönleri kuvvetli olan insanlar için öncelikli temiz olması gereken nokta kalp, hissi olmayan insanlar için ise temiz olması gereken akıldır.

3 Soru- onlara göre  ya maymundan    gelmıssek ne olur ne degişir.   ve niçin haram lar hep güzeldir.

3 Cevap- İmanda şüphe olmaz, varsayımla iman edemeyiz. Ya öyledir yada değildir. Şahsen ben insanın maymundan geldiğine inanmıyorum. Bu şekilde inanmamamın tek nedeni inancım değil, aklımda bunu reddetmektedir. Çünkü eğer insan maymundan türedi ise, neden artık maymunlar insanlaşmıyor? Veya neden bu bir kere oldu? Bunun gibi daha bir çok neden ve öyle inanan insanların cevaplayamadığı soru var. Bak işte burada da temiz akıl öne çıktı, doğru karar verebilmek için.
Sorunuzun ikinci kısmına gelecek olursak; galiba haramları iyice araştırmamışsınız, her gördüğünüz güzel şey haram değil veya her haram güzel değil, örneklersek, kanalizasyonları dolduran insan pislikleri, hayvan pislikleri haramdır, şimdi siz bunun neresini güzel gördüğünüzü söylermisiniz? İmam-ı Gazali derki “haramlar zehirli bala benzer, çok tatlıdır ama öldürür” şahsen benim beğendiğim bir tariftir. Yine insanın para kazanması helalken, parayı hırsızlık yaparak elde etmesi haram kılınmıştır. Şimdi burada haram olan paramı? Paranın elde ediliş şeklimi? Karşı cinsinizden güzel birini gördünüz ve onunla evlendiniz bunun haram neresinde? Yada karşı cinsten birini beğendiniz, evlenmeden onunla olmak istediniz doğruluk bunun neresinde? Burada yasak olan karşı cinsmi? Yoksa şekilmi? Alkol ve sigara gibi unsurlar zararlımı değimli diye de konuya dahil etmiyorum. Sonuç olarak, bazı şeyler şekil nedeniyle yasaktır, bazıları da temiz olmadıkları için yasaktır.

2 Soru- size   bir ataist sorusu  allahın  varlıgı  ve bizi yaratmasının.  bilim adına mantıgı ve ispati.

2 Cevap- Öncelikle bilimin kendini doğru ispatı gerekir. Neden dersen, galileyi yargılayan mahkemede bilim ve inanç adına onu yargılıyordu, çünkü o dönemin kabul gören mantık kuramına göre, dünya evet yuvarlaktı ama tepsi gibi düz bir yuvarlaktı, buna inanan ve buna mutlak doğru olarak inanan insanlar, eğer yer çekim kuvvetini bilselerdi, o zaman galilenin görüşünün doğru olduğunu kabul ederlerdi. Bilimin doğru olarak gördüğü mantık kuramlarının, yarın değişmeyeceğinin bilimsel ispatı yok ki, Allahın bizi yaratmasının bilim adına mantığı ve ispatı olsun. Sonra bilim (astronomi hariç) fiziki şeylerle ilgilenir, oysaki Allah bu tahayyüllerin dışındadır, doğal olarak bilim bu alanı din bilimine bırakır, bu durumda da zaten bir sorun kalmamaktadır. Bu gün üzerimize giydiğimiz basit bir kıyafet bile onu yapan bir terzinin varlığını bize kabul ettirir. Eğer Allah’ın zatının haricinde kalan varlık alemi var olmasaydı, Allahın varlığı nasıl bilinecekti? Kimler bilecekti? Allah yaratandır diyoruz, eğer bunca varlığı ve alemi yaratmasaydı, yaratıcı olduğu nasıl bilinecekti? Tasavvufi düşüncede bir söz vardır, bu söz Erzurumlu İbrahim hakkı efendiye aittir o derki “Allah cümle varlığı adem oğlunun varlığı ve yaşayabilmesi için, insanı ise kendisinin bilinmesi için yarattı” bu benim beğendiğim bir sözdür, bazıları buna katılmayabilir. Şu ana kadar verdiğim cevaplara da dikkat ederseniz şu ayette şöyle deniyor, şu hadiste şöyle deniyor demedim, bunu özellikle söylemiyorum, ateistlerin inanmama inançlarının kendi mantığına, bende inancımın bana verdiği mantıksal döngüyle cevap veriyorum.

1 Soru- makyaj  yapıp dişarı   çıkmak ve  dikkat  çekmek için başını kapatmanın    islamda yeri.

1 Cevap- Kardeşim yalnızca başı örtmeyle örtünme gerçekleşmez, fıkhi ölçülere göre, örten örtünün, a-dikkat çekici olmaması, b-transparan olmaması, c-örtme şekli itibariyle beden hatlarını belirginleştirmemesi gerekiyor. Bu nedenle örneklersek, kot pantolon giymek sakıncalı değil, dar pantolon giymek sakıncalıdır. Toplumsal alanlara çıkarken makyaj yapmaya da gelince, ben din adamı değilim ama uygun olmadığını duydum ve şöyle diyorum:

Allah önce bana, sonra sana, sonrada öylelerine güzel ahlak versin. Amin

Sağlık sıhhat ve afiyet üzere olmanız dileğiyle.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Semavi
Administrator
Aktif Üye

Kimine göre forum, bize göre bir aile

« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2009, 00:26:50 »

öncelikle faik29 kardeşimize teşekkür ediyorum bu medeni cesaretinden ve belkide şimdiye kadar üzerinde hiç düşünmediğimiz konuları gündeme getirdiğinden dolayı...

meczub abimize de teşekkür ediyorum. bu soruları en anlaşılır, akılda kalıcı ve tatmin edici bir şekilde cevapladığını düşünüyorum...

başka sorusu olan varsa yazabilir, güzel bir başlık olmuş..

Huzur(u) bulmak için www.kuranvakti.com
Maneviyatınız için www.maneviyat.com
Gençleriniz için
www.hayatname.com
Çocuklarınz için
www.bizimpark.com
Dosyalar için
www.iyidosya.com  
-------------------------------------
Size göre, size özel, sizin için!..
faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #3 : 02 Haziran 2009, 15:25:20 »

sevgili arkadaş  meczup    öncelikle   sorulara cevap verdıgın için sagol.   işte ben bunu istiyorum ama yinede   istedigim olmuyor.   neden 41  kişi  okumuş cevap 2   daha çok cevap daha   çok bilgi ve tartışma    istiyorum
enuşa
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 02 Haziran 2009, 18:49:42 »

Doğru cvbın üstüne başka ne denirki arkadaşım.
Senin bu sorulara arayıpta bulamadığın başka cvb mı var?

''nE gElmEk vArDıR Ne De gİtmEk ( M.ibn-i Arabi )''
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2009, 19:19:40 »

arkadaş, ben normalde kimse cevap vermediği için yazdım, yoksa, bu sorular hiç dikkatimi çekmiyor, ayrıca benim allahın varlığını vs ispat etmeye çalışmak gibi bir fikrimde düşüncemde hayatta olmaz, isteyen istediğine inanır, birileri söyler, birileri dinler, inanan inanır, inanmayan inanmaz, ben tartışmayıda sevmem, dediğim gibi soruların yanıtsız kalmasın diye kendimce zırvaladım, benide yazdıklarımıda ciddiye alma sakın, farzetki, 3 ayağı kırık, tek ayağıyla sürünen bir köpek havladı durdu. Hepsi bu kadar, sağlıcakla kal...

faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #6 : 03 Haziran 2009, 10:50:49 »

ben  bu sorularda bir şey aramıyorum    hem ne arayımkı  sadece tartışma  ortamı olsun   soruları  begen veya begenme  o senın takdirin  sen sor bizler cevaplıyalım.  meczup kardeş kendini niye küçük görüyorsun.      benım yanıtım sana degil.
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 03 Haziran 2009, 12:56:47 »

Sözlerim tevazumdan değil kibrimden,kendimi küçük görmüyor büyük görüyorum.sana öyle gelmiş.

hanegeli
Aktif Üye
**

« Yanıtla #8 : 11 Haziran 2009, 12:34:35 »

selam:  niyet hayır akıbet ........

Bir âlem ki gökler boru içinde!
Akıl almazların zoru içinde.
Üstüste sorular soru içinde:
Düşün mü konuş mu sus mu unut mu?
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Tartışmalı Konular ve Sorular « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: