Psikiyatrik tedavi sürecinde hekime herşeyi anlatmak doğru mudur?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:33:02
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Psikiyatrik tedavi sürecinde hekime herşeyi anlatmak doğru mudur? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Psikiyatrik tedavi sürecinde hekime herşeyi anlatmak doğru mudur?  (Okunma Sayısı 1381 defa)
serseri
Pasif Üye

« : 02 Temmuz 2009, 21:37:40 »

Selamun Aleyküm kardeşler,

Merak ettiğim bir şeyi sizlerle paylaşmak isterim; psikiyatrik tedavi sürecinde hekime herşeyi anlatmanın, hatadan kusurdan bütünüyle bahsetmenin, ahirette bir  sorumluluğu var mıdır? Başka bir deyişle,kendi  günahımıza bir başkasının şahidlik ediyor olması , (bu alanda profesyonel biri olsa dahi )doğru mudur?
Neyin nerde, nasıl ,hangi şekilde ve ne kadarıyla bahsedilmesinin  doğru olacağını kestirmek te pek mümkün görünmediğinden, bu konudaki fikirlerinizi almak isterim.

Eddai

SERSERİ
Yeryüzünde yalnız benim serseri,
Yeryüzünde yalnız ben derbederim.
Herkesin dünyada varsa bir yeri,
Ben de bütün dünya benimdir derim.

Yıllarca gezdirdim hoyrat başımı,
Aradım bir ömür, arkadaşımı.
Ölsem dikecek yok mezar taşımı;
Halime ben bile hayret ederim.

Gönlüm ne dertlidir, ne de bahtiyar;
Ne kendisine yâr, ne kimseye yâr,
Bir rüya uğrunda ben diyâr diyâr,
Gölgemin peşinden yürür giderim...
                                          N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 02 Temmuz 2009, 22:41:17 »

va aleyküm selam
mesela ne tür bir günah örnekleyebilirmisiniz

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #2 : 02 Temmuz 2009, 23:33:40 »

Örneklendiremem. Eğer psikiyatrik bir desteğe ihtiyacınız var ise, kuvvetle muhtemeldir ki ,yakın çevrenizde kendinizi ifadeye yer bulamamışsınızdır demektir. Çözüm bekleyen  çok hassas ve özel konulardır sonuçta. Ayrıca sorum, genel manayı içermektedir.Bu konuda genel-geçer tespit nedir onu öğrenmek  için yazmıştım

Eddai

SERSERİ

N.F.K
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #3 : 03 Temmuz 2009, 02:19:46 »

Seni çok iyi anlayabiliyorum.. bu lafı öylesine söylemiyorum ben 2 3 yıl tedavi gördüm. şu sözüne çok katılıyorum
{ Eğer psikiyatrik bir desteğe ihtiyacınız var ise, kuvvetle muhtemeldir ki ,yakın çevrenizde kendinizi ifadeye yer bulamamışsınızdır demektir.}
gerçektende aslında tüm sorunlar burda başlıyor.. kalabalıklar arasında yalnız olmak.. belki zaman gelir derdini paylaşırsın ama ne yazık ki oda seni anlamaz o zaman daha çok yıkılırsın.. en iyisi kimseye anlatma peki ne olacak?
çareyi ne sen ne ben nede bir başkası verebilir çareyi veren derdi verendir.. sorunun hükmünü bilmiyorum eğer iyi değilse ben çok anlattım Rabbim affetsin..
bu tedavi süresince ben şunu anladım kimseye birşey anlatmakla hiçbirşey değişmiyor. bence iş dahada sarpa sarıyor.
bence anlatmamalı kimseye.. günlük tutmak iyi geliyor.. en iyisi seni her zaman duyanla konuşmak..
geçenlerde bende düşünmüştüm destek almayı tekrardan ama sonra düşününce vazgeçtim anlatsam ne anlayabilirki yaşamamış benim yaşadıklarımı hissedemez hissetmeyince herşeyi yapmacık gelir sana.. sen oturmuş ağlarken karşındaki sana sadece bakmakla yetiniyorsa ki bu beni şahsen çok kırar. fakat ne yazıkki hep böyle olur.
bu arada birde bildiğim kadarıyla büyükşehirlerdeki psikiyatrislerin çoğu masonmuş dikkat etmek lazım..

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

Hazreti Pir Zülcenaheyn Mevlana Halid-i Bağdadi kaddesallahu sırrahulaziz
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 03 Temmuz 2009, 09:26:38 »

Eyvallah canım kardeşim, ben o soruyla aslında sana cevabını vermek istedim, bana anlatamıyorsan, psikiyatrada o nedenle anlatamazsın, ancak, bunu dünkü söylediğim gibi "örnekleme" yoluyla anlatabilirsin. Bu defa insanın aklına ama o doktor diyesi geliyor, olsun, senin örnekleme yoluyla ifade etmen lazım, neden dersen, bir zina edene kişi efendimize gelip, ben zina ettim dedi, efendimiz her söylediğinde ona sırtını döndü, kişi bu sözü 5 defa tekrar edince, efendimiz sen kendi aleyhinde şehadette bulundun artık sana ceza uygulaması yapılmalı diyerek, kişiye zina suçunun cezasını uygulattı. Sen birilerini günahına şahit tutmaktan çok, günahını ve suçunu ikrar etmiş oluyorsun, ama unutmamak lazım, velevki o sahabe gibi bir karşılığa maruz kaldın, kişi bu dünya hayatında işlediği bir suçtan dolayı, yine bu dünya hayatında bir cezaya uğrarsa, ahirette o ona keffaret olur, yani bir suçtan iki ceza çekmez.

diğer noktada, bir dertliyi dinleyen herkesin, öyle yalnızca bakacağını sanmam, "sen dağlara bakarsında onları hareketsiz sanırsın" allaha emanet olunuz.

önder
Aktif Üye
*

« Yanıtla #5 : 03 Temmuz 2009, 11:57:48 »

Selamu Aleyküm kardeşlerim..

Allah insanın açığa vurduğunuda gizlediğinide bilir.. bu birçok Ayette belirtilmiştir... sen gidip herhangi bir insana derdini yada yaptığın işlediğin günahları açıklarsan değişen tek durum bu sırrının başka bir kişi tarafından daha biliniyor olması olacaktır... ve o başka bir kişi seni budurumları öğrendiğinde doktor ise onun senin günahını yada kusurunu üzerine alması gibi bir şansı yoktur sen kendi yaptığınla sorgulanırsın oda kendi yaptığıyla... kusurunu anlattığın kişi sana öğüt verip birdaha yapmaman konusunda sana yardımcı oluyorsa bu durumda güzel bir iş yapmış münasebetiyle sorun olacağını sanmıyorum... ama tabiki öncelikle kusurlarımız sebebi ile Allah'a yalvarıp af dilemeliyiz ondan rahmet dilemeliyiz çünkü o bütün mahlukatın sırrını bilir...

Birgün bir kadın nasıl olduğunu kimle olduğunu anlamadan zina yapar ve hamile kalır... derdinden günlerce ağlar Allah'a yalvarır... sonra  Peygamber efendimize(SAV) gelir ve derdini anlatır... peygamber efendimiz kurallar gereği kadının idamını icra ettirir... sonrasında cenazesine katılır... Hz. Ömer (R.A) , Efendimize gelerek şöyle der...  O kadın zina yaptığı için günahkarolduğu için öldürüldü siz neden cenazesinde hazır bulundunuz diye sorar... Peygamber Efendimiz şöyle buyurur...
o kadın yaptığından dolayı o kadar pişman olup Dua ettiki o dualar tövbeler Mekkeden 70 kişinin tövbesi kadar çoktur büyüktür... Selametle

Selamu Aleyküm
serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #6 : 03 Temmuz 2009, 13:30:18 »

Öncelikle  alaka gösterip  katkıda bulunduğu için her bir kardeşime teşekkür ederim.
Ancak profesyonel destekten kastımı daha net ifade etmeliyim diye düşünüyorum.Doktora, kimseye anlatamadığım paylaşamadığım günahımı  anlatayım diye  gitmek, aklımın ucundan geçmez.Af ve mağfiret mercii bellidir.
 Örnekleme yapamam dememden kasıt, burda  sanal ortamda insanların aklına türlü türlü  vehimlerin gelmesine neden olmamaktır.Üstelik örnekleme yapacaksam, misal vererek anlatacaksam-dolaylı anlatımdan bahsediyorsunuz-herkese bunu anlatabilrim.Ehil olmasına gerek yok.
Ayrıca insan, yabancı birine anlatırken daha rahat ve kolay anlatır.Hiç kimse önceden tanıdığı hele ki dostu olan bir psikayatra gitmez.Psikiyatrlarda böyle bir durumu kabul etmezler zaten.Sonuçta Psikiyatri, tıbbın bir dalıdır. Mideniz ağrıdığında yada  dişiniz çürüdğünde nasıl hemen hekime müracaat ediyorsanız, ruhen yaşanan çıkmazlarda da tedavi gerekir.Bir diğer husus;
"bu dünya hayatında işlediği bir suçtan dolayı, yine bu dünya hayatında bir cezaya uğrarsa, ahirette o ona keffaret olur, yani bir suçtan iki ceza çekmez." ifadesinden de anladığım; bekle  günahının cezası gelsin, böylece kefaretin olsun.. sonrasında       ahirete  de birşey kalmamıştır diye huzur  bulayım...

Eddai

SERSERİ

N.F.K
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #7 : 03 Temmuz 2009, 14:01:34 »

Mideniz ağrıdığında yada  dişiniz çürüdğünde nasıl hemen hekime müracaat ediyorsanız, ruhen yaşanan çıkmazlarda da tedavi gerekir

söylediğin cümlenin virgülden öncesine şahsen amenna derim Gülümseme fakat ruhun doktoru psikiyatrisler değil orda yanılıyorsun. çünkü ruh madde değil.. bir fizikçi olarak sana bunu ispat ederim Gülümseme  ruhu bunalımlardan insanlar kurtaramaz.. selametle hayırlı cumalar..

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

enuşa
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 03 Temmuz 2009, 14:09:27 »

aleykum slm
Bu konu çok yönlü bir konu diye düşünüyorum.Arkadaşlar çok güzel açıklama yapmışlar.Bi kaç birşeyde ben yazmak istedim.
Psikiyatride tedaviler sadece hastalığa göre değil hastanın özellikleri de dikkate alınarak düzenlenir. Aynı hastalığı bulunan tüm hastalar için aynı tedavi yöntemleri uygulanmaz. Tedaviler, ilaçlar ve terapi yöntemleri olarak farklı olabilir.insanın yaşadığı olay,yapmış olduğu yanlış bir hareket psikolojik olarak onda beden sağlığında hasar oluşturabilecek bir düzeye geldiyse o kişinin doktor yardımı alması gerekir.Kişinin yaşadığı hal şizofrenik bir durumda olabilir.Bu gibi durumlarda manevi olarakta bize yön verebilecek bir doktor yardımı almalı.Çünki insanın manevi olarakda ilaca ihtiyacı var.

''nE gElmEk vArDıR Ne De gİtmEk ( M.ibn-i Arabi )''
serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #9 : 03 Temmuz 2009, 14:10:54 »

Mevzuyu buraya taşırkenki muradım, tartışmak değil, fikir teatisidir.Hastalanan insan nefsidir.Ruhun mahiyeti elbette farklıdır.Bigi ve kültür düzeyini ölçmek tartmak niyetiyle sorulmadı  bu soru. Bakış açılarını görmek  anlamak istedik.
"ruhu bunalımlardan insanlar kurtaramaz" cümlesini doğru düşünülmüş ama yanlış ifade edilmiş olarak  algılıyorum.Genç ve heyecanlı bir kardeşimiz olduğunuz izlenimi edindik.Bu cümlenizle tüm mana önderlerine haksizlık etmiş oluyorsunuz.vesselam

SERSERİ

N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #10 : 03 Temmuz 2009, 14:11:59 »

s.a hayırlı cumalar, bu iş biraz karıştı. efendimizin hadisi şerifleri var "günahınıza kimseyi şahit tutmayın diye" yanlış anlamıyorsam, kardeşimde bundan dolayı psikiyatr olsada yine bu durum böylemi diye sormakta, bende cevaben evet böyle diyorum, yapılması gerekende, psikiyatr olsa dahi örnekleme ile anlatmaktır.
bunu şöylede düşün, işlediğin günahın fıkhi hükmünü öğrenmek istiyorsunda, bunu gidip bir din adamına soruyorsun, onada direkt ben bunu bunu yaptım dememek lazım, mesela:

hocam benim bir arkadaşım, kasten abdestsiz namaz kılmış, bunun hükmünün ne olduğunu bana sordu, ama ben net bir bilgim olmadığı için, bir şey diyemedim, bu arkadaşıma ne söylememi tavsiye edersiniz. (demek lazım)

günaha karşılık meselesine gelincede, demek istediğim şu, kişi hırsızlık yapmıştır, mahkeme ona bir ceza vermiştir. (islam fıkhına uygun) kişi ahirette bu günahtan mesul tutulmaz. Benim söylediğim bu.

Yoksa günahı işle, sonrada bu dünyada cezasını bekle, demiyorum.

Umarım anlaşılabilmişimdir.

serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #11 : 03 Temmuz 2009, 14:22:38 »

Durum anlaşılmıştır:" psikiyatra gidip  bazı şeylere çözüm bulayım derken ifşa yoluna gitme, kendi günahına kimseyi şahid tutma..çok anlatılması gerekiyorsa  misal yoluyla bunu yap" neticesi çıkmıştır.Bu sonuçtan hareketle böyle bir tedavi sürecine kesinlikle girmemek gerekiyor.Sorunun kaynağı aslında günahlar değil midir. İslami  bir standardın hayata geçirilememesi değil midir arızanın aslı.Sonuç itibarıyla bu dışarıya  aksedip toplum nezdinde de kaosa sebeb olmuş ve profesyonel  desteğe ihityaç duyulmuştur. Ama görünen o ki derdin dermanı dertte gizli.Konu bizim açımızdan burda kapanmıştır.Daha fazla bu konuda kardeşlerimi meşgul etmiş olmayayım.Hassasiyetinize tekrar teşekkür ederim

Eddai

SERSERİ

N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #12 : 03 Temmuz 2009, 14:24:03 »

eyvallah, selametle kardeşim, işin rast  gelsin

halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #13 : 03 Temmuz 2009, 15:04:00 »

Estağfurullah benim demek istediğim o değildi.Demek istediğim insana derdi verenin çareyi vereceğiydi.derdi veren O'dur çareyide ancak O verir.anlatmak istediğim buydu.bir edepsizlik ettiysem kusuruma bakmayın.
Mana önderleri Onlar bizim yol göstericilerimiz. Onların dediklerini yaşamımıza aktarabilirsek ne mutlu.
Mana önderlerine haksızlığa veya saygısızlığa gelince Onlara en ufak saygısızlığı aklımdan bile geçirmem.. bir yanlış anlaşılma olmasın..

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Psikiyatrik tedavi sürecinde hekime herşeyi anlatmak doğru mudur? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: