Peygamberler ve tebliğ meselesi?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:28:16
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Peygamberler ve tebliğ meselesi? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 3
Gönderen Konu: Peygamberler ve tebliğ meselesi?  (Okunma Sayısı 3026 defa)
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« : 19 Haziran 2009, 20:56:21 »

Sa
Sürekli zihnimi meşgul eden bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.Yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.Allah her kavme peygamber yolladığını Kuranı Azimüşşan'da bizlere bildiriyor.Fakat bu kavimlerin yok olduğu hatta izlerine bile rastlanılmadığı bilimsel bir gerçek.Allah bu kavimleri helak ettiğini de bizlere haber vermişti.Kuran'da bahsi geçen peygamberlerin ekseriyeti hep ortadoğu ve arabistan yarımadasına gelmiş ve buralarda görevlendirilmiş.Peki bu durumda uzakdoğuda,sibiryada,amerika kıtasında yaşayan insanların Hz.Musa'dan,İsa'da ve Hz.Muhammed S.A.V'den nasıl haberdar olabilirler? Mesela İslamiyetin ilk geldiği yıllarda Çindeki,Japonyadaki insanların ya da Amerika kıtasında yaşan yerlilerin İslam dininden haberleri var mıydı? Onlara gönderilen Peygamberler, son peygamber Hz.Muhammed S.A.V'in geleceğini insanlara müjdelemişler miydi? Farklı kültürde ve farklı dini öğretilerle büyütülmüş, eğitilmiş insanlar nasıl hidayete erebilir nasıl İslam'la müşerref olabilir? Bu sorular sürekli zihnimi meşgul ediyor ve çevremden bu yönde gelen sorulara da yeterli cevaplar veremiyorum.Beni bilgilendirirseniz çok bahtiyar olurum hayırlı günler.
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2009, 22:07:35 »

Va aleykümüsselam ve rahmetullahi ve berekatühü

Öncelikle sitemize hoş geldiniz, umarız buradan istifade ettiğiniz gibi, bizlerde sizden istifade ederiz.
Evet Allahın gönderdiği ve bizlerin bilmediği, Allahın bizlere bildirmediği peygamberlerde var (1) Yine Allah, her millete bir uyarıcı göndermiştir (2). Bu gönderilen uyarıcıların ne yaptığını ise Kur’an ayetlerine baktığımızda “şahitlik (3), müjdelemek (4), Sakındırıp uyarmak (5) ve Allaha kulluğa davet etmişlerdir (6)” olarak görmekteyiz. Bu uyarıcıların, ululazm peygamberlerden haberler verdiklerine dair elimizde bir veri yoktur. Bu durumda onların bundan mesul tutulmaları da mümkün değildir, çünkü Allah bakara suresi 286. ayette “Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar.” buyurmaktadır. Bu insanlara bahsettiğiniz peygamberlere tabi olmalarına dair bir bilgi ulaşmadığı takdirde, onlar bundan sorumlu tutulmazlar. Maturudi itikadına göre onların mükellefiyeti akıl yoluyla allahı tanımalarıdır, onlardan da iyilik yapanlar cennete, kötülük yapanlar cehenneme gidecektir (7). Eş’ari itikadına göre ise “onlar mahşer günü diriltilir, hesaba çekilir ve mükellef olmayan varlıklar gibi tekrar yok olurlar (8”. İslamiyetin ilk yayıldığı döneme bakarsak, onlar bu ümmetin en hayırlılarıydı, onlar dinlerini önce yaşantılarıyla, sonra sözleriyle anlatıyorlardı, kavimlerde bu nedenle topluluklar halinde İslam’a giriyordu. Eğer bizler, Allahın istediği gibi bir kul olursak, önce yaşantımızla dinimizi anlatırsak, suya düşen taşın dalgalarının genişlediği gibi, sesimiz ve dinimizi duyurmamız, tahminlerimizin çok uzağında yankılanacaktır. “Doğrusunu Allah Bilir”

Allaha emanet olunuz.

DİPNOTLAR
1-Andolsun, senden önce de peygamberler gönderdik. Onlardan sana kıssalarını anlattığımız kimseler de var, durumlarını sana bildirmediğimiz kimseler de var. Mümin/78
Bir kısım peygamberleri sana daha önce anlattık, bir kısmını ise sana anlatmadık. Nisa/164

2-Biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Her millet için mutlaka bir uyarıcı (peygamber) bulunmuştur. Fatır/24

3-4-Şüphesiz biz seni, şahit, müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Fetih/8

5-Ben ancak apaçık bir uyarıcı olduğum için bana vahyolunuyor. Sad/70

6-Ad kavminin kardeşini (Hûd'u) an. Zira o, kendinden önce ve sonra uyarıcıların da gelip geçtiği Ahkaf bölgesindeki kavmine: Allah'tan başkasına kulluk etmeyin. Ben sizin büyük bir günün azabına uğramanızdan korkuyorum, demişti. Ahkaf/21

7-Herkesin kazandığı (hayır) kendine, yapacağı (şer) de kendinedir. Bakara/286
Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür. Zilzal/7-8

8-hem şahitlerin şahitlik edecekleri günde yardım ederiz.Mümin/51

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #2 : 19 Haziran 2009, 22:54:23 »

Teşekkür ediyorum hoşbulduk.Şimdi Hz.Muhammed'in tebliğini duymayanlar mesul olmaz dediniz.Fakat Allahu Teala "Ben dinimi tamamladım kemale erdirdim" buyuruyor. Tüm insanlığın bu son dinden haberdar olması gerekmez mi? Amerika kıtasında yaşayan kızılderililerin bile İslamiyetten haberleri olması mantiken gerekmez mi? Allah'ın dinini neden bir kısım insanlar duyarken diğerleri duymamış? Halbuki İslamiyet evrensel bir dindir tüm insanlığın bu dinden haberdar olması lazım değil miydi? Bu noktayı çözemiyorum. Bildiğimiz tüm peygamberler hep ortadoğu ve arabistan bölgelerinde çıkmışlar buralarda görevlendirilmişler.Bunun hikmeti nedir?
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2009, 23:13:56 »

Dinin kemale ermesiyle alakalı olan ve maide suresindeki ayete baktığımızda, dinin tamam olmasıyla, bütün insanların haberdar olmasının kastedilmediği gayet açık, o ayette özellikle, hz peygamberin fazifesinin tamamlandığı, peygamberin vefat edeceği haberi verilmiş ve sahabe efendilerimizde bunu böyle anlamışlardır. Dünyadaki tüm insanların bu dinden ve peygamberinden haberdar olmalarıda doğal olarak "mantıken gerekmez" gerekmesi için ise bir gerekçede yoktur. Evrenselliğe gelincede, hz peygamberden önce gelen bütün peygamberler, yalnızca bir ulusa bir kavme gelmişti, oysaki hz peygamberin getirdiği ahkam, bütün ulusları kapsayan, cihan şumul hükümlerdir. İnsanların duyması başka şey, insanlarca yapılabilir olması başka şey, mesela sonradan yahudi olamazsınız, bu durumda yahudiliğin evrenselliğinden söz edilemez, hristiyanlıkta ise, sonradan yahudileşme vardır, ırksal yahudi olamayanların ruhsal yahudileşmesi söz konusudur, oysaki islam dininde,kimse araplaşmaz, herkesin nesli ve kültürü ayrıdır. Ama tüm bu ayrılıklar bu aynilikte bir araya gelebiliyor, evrenselliğini böyle düşünmek lazım. Peygamberlerin belirli bölgeden çıkması hususuna gelincede, ilk sorunuzla tezata düşmüş olursunuz, hani allah tüm kavimlere uyarıcı yollamıştı? Evet yolladı ama, bize haberlerini bildirdikleri genelde bu bölgede, fakat, tarih okuduğunuzda, insanlık tarihide hep bu bölgelerden bahseder. Mısır, mezopotamya, orta doğu, anadolu vs, diğer kıtaların tarihi hakkında veriler, 1500 lü yıllardan sonra yaşamımıza girmiştir. Bu durumda kur'anında bu bölgelere gönderilen peygamberleri, öncelikle haber vermesi gayet doğaldır, çünkü, o bölgelerde senden önce ilahi olan dinler var ve bu din mensupları gelip sana geçmiş peygamberlerden, kendi kitaplarındaki haberlerden soruyorlar, bu durumda allahın kuranda bu bölgeden peygamberleri haber vermeside gayet doğaldır.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2009, 21:02:16 »

Şimdi üstat aynı şeyleri düşünüyoruz fakat evrensel bir din olan İslam neden yayıldığı günden itibaren tüm insanlığa ulaşamadı? İslam dışında kalan tüm inançların Allah katında makbul olmayacağı Kuran'da belirtilmiyor mu? "Kim ki İslam'dan başka bir din ararsa asla ondan kabul edilmez" ayeti kerimesini siz de biliyorsunuz. Allah her kavme peygamber yolladığına göre bu insanlar da hesaba çekilecek ama neye göre? Dediniz ki duymayanlar mesul değildir bunu neye göre söylediniz? Her kavme peygamber yollandığına göre insanların mesul tutulmayacağı hükümler nasıl olabilir?
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 20 Haziran 2009, 23:07:42 »

canım kardeşim, her kavme peygamber gelmiş olması demek, o kavmin kıyamete kadar hak yol üzere olacağı anlamına gelmez, zamanla hakikat kaybolabilir, incilin kayıp olmasıda buna bir örnektir, ilk verdiğim cevapta, ulema ayetlere bakarak (o metni tekrar okursunuz) bir takım hükümlere varmışlar, ama, bunların hiç biri mutlak doğru değildir, çünkü bu konu hakkında açık net bir delil yok, yalnızca ulemanın reyleri, görüşleri var.İslamın evrenselliği, hükümleriyledir, yayılmasıyla değil, her coğrafyadan, her miilletten, her kültürden insanın kabul edebileceği, kuşatıcı ve uzlaştırıcı bir dindir. Ama bir insana islam mesajı ulaştı, ömrünü sonuna kadarda bu şahıs iman etmedi, elbetteki mesuldür ve cumhurun görüşüne göre akıbeti iyi değildir, ama ulema şunuda tartışmış, bir kişiye islam tebliğ edildi ama, o yapılan tebliğdekine islam demekte ne mümkün, bu kişi mesulmüdür değilmidir, durumu ne olacak? bekleyip göreceğiz. Ama bir kişiye islam tebliğ olmamış, o kişide allahın birliğini, tevhid inancını bulmuş, şimdi bu kişi cennete girmesinmi? insanlık tarihinin ne kadar eski olduğuna bakarsak, her kavme uyarıcı gelmiş olmasının anlamını daha iyi anlarız, mesela hz peygambere kadar, araplara peygamber gönderilmediği ayetle sabit, o zaman hazreti peygambere kadar yaşayan arapları napacaz? akıl bize burada allhın bu insanları ya mesul tutmayacağını ve ya iyi yada kötü yaşamlarına göre, ceza yada mükafat vereceğine yönlendirir. Bunlarla ilgili mezheplerin görüşlerinin delillerini, ilk yazıdan okursanız memnun olurum.

allaha emanet olunuz.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #6 : 21 Haziran 2009, 13:58:46 »

Kardeş İslamiyetten haberi olmayan bir kişi doğruyu nasıl bulabilir? Diyorsun ki Allah'ın varlığını bilmesi yeterli, iyi de bunu nasıl bilecek nasıl akledecek? Şimdi biz birçok şeyin farkında olduğumuz için müslümanız elhamdülillah ama hindistanda ineğe tapan insan içinde o normal bir inanç yahut japonyada budaya secde eden kişi için o normal bir inanç veya çinde konfüçyüs öğretilerine inanan kimse içinde yaptıkları şeyler normal gelecektir. Mesela amerika kıtasının yerlilerini düşünelim hiçbir kıta ile bağlantıları yok kendilerine göre inançları var ve bu şekilde her toplumun farklı Tanrısı var.
Yani diyorsunki İslamiyetten bihaberlerse Allah'ı akletmeleri yeter fakat nasıl bir yaratıcıyı? Hintlilere göre inek caponlara göre buda kızılderililere göre gök,güneş,toprak vs...
Bizim açımızdan bakınca mantıklı geliyor peki ya uzakdoğuda moğol yada çinli bir ailenin ferdi olsaydık yahut afrika kıtasının yerlilerinden olsaydık aynı şeyler nasıl söz konusu olacaktı?
Düşün, dünyada 7milyara yakın nüfus var bunun 1.5 milyarını müslüman kabul edersek 2 milyarı hristiyan geriye kalanları da diğer inançlara mensup.Yani 5milyar insan İslamdan bihaber olarak doğuyorlar ve çoğu da kendi inanışları üzerine ölüyor.5milyar insanın ne kadarı din değiştirebilir? Hadi diyelim bu 5milyar insanın 100 milyonu o asırda müslüman oldu peki geriye kalanlar? Milyarlarca insan sonsuz bir şekilde cehenneme gidiyor...Dünya sanki cehenneme çalışıyor gibi bir izlenim oluyor insanda ister istemez.Buna ne diyeceksiniz bu konudaki fikriniz nedir?

ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 21 Haziran 2009, 23:01:33 »

s.a
öncelikle allahı bulmaları konusundaki bana ait bir görüş değil, bu tamamen alimlerin görüşü ve delillerine gelincede ibrahim a.s. kıssasını delil getirirler. Başkalarına göre ise, din onlara ulaşmadığı için onlar bundan mesul değildir, yani iki ana görüş var, ama allahın hükmü ne olacaktır bilemeyiz. Dünya cehenneme çalışıyor gibiye gelince, işte buda benim, senin, onun,bizim müslümanların vebali, sırtlarına aldıkları bir yük, bizlerde sorumlu insanlar olarak bunun  allaha hesabını nasıl vereceğimizi düşünmemiz lazım. ben şu ana kadar yaklaşık 23 kişinin müslüman olmasına vesile oldum, umarım bu sayı artar.

allaha emanet ol

faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #8 : 22 Haziran 2009, 10:28:39 »

güzel bır tartışma    ama sonuç soruyu soran felsefeyı çok sevıyor heralde  çok derın konuları soruyor  .  bende şöyle katılayım dogru yada yanlış .  bu dunyaya  önce adem aley. ve havva anamız inmedımı   ve   allaha inanarak ve bunların çocukları   derken insan oglu yayıldı. ve böylece kavımler oldu allaha inanmıyanlara elçiler gönderıldi kabul eden oldu etmeyenler oldu  sonuç ortada .yanı dünyanın her yerıne teblıg ulaşmıştır bence .ve oda olmadıysa herkezde akıl   var   hz   ibrahım   gıbı duşunmelerı lazım degılmiydı. dogruyu bulmak için . ve bu   devırde   gerçek müslümanın 1.5 mılyar olduguna inanmıyorum. yanı daha azdır . ben muslümanım dıyen demıyorum gerçek müslüman dıyorum hele bizim ülkede    dıyorlarya 70 mılyon müslüman var yalan  gerçek müsluman 3 .1 kadar ya vardır yada yoktur  bunu idda ediyorum
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 22 Haziran 2009, 10:32:52 »

teşekkürler, hacı faik abi

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #10 : 22 Haziran 2009, 21:32:49 »

Alıntı sahibi: faik 29
güzel bır tartışma    ama sonuç soruyu soran felsefeyı çok sevıyor heralde  çok derın konuları soruyor  .  bende şöyle katılayım dogru yada yanlış .  bu dunyaya  önce adem aley. ve havva anamız inmedımı   ve   allaha inanarak ve bunların çocukları   derken insan oglu yayıldı. ve böylece kavımler oldu allaha inanmıyanlara elçiler gönderıldi kabul eden oldu etmeyenler oldu  sonuç ortada .yanı dünyanın her yerıne teblıg ulaşmıştır bence .ve oda olmadıysa herkezde akıl   var   hz   ibrahım   gıbı duşunmelerı lazım degılmiydı. dogruyu bulmak için . ve bu   devırde   gerçek müslümanın 1.5 mılyar olduguna inanmıyorum. yanı daha azdır . ben muslümanım dıyen demıyorum gerçek müslüman dıyorum hele bizim ülkede    dıyorlarya 70 mılyon müslüman var yalan  gerçek müsluman 3 .1 kadar ya vardır yada yoktur  bunu idda ediyorum

konunun felsefeyle ilgisi yok lütfen suizanda bulunmayalım tartıştığımız meselenin adını ne koyarsan koy önemli olan yanıtını bulabilmek, olayı çözüme kavuşturabilmek değil mi? bu konular sorulması ve düşünülmesi gereken meseleler.şimdi çevrenden sana böyle bir sual gelse cevap olarak "bu konular derindir fazla kurcalama" mı diyeceksin? hani konunun seyrini maneviyata dönüştürsek de tasavvufi bir sohbete dalsak çok derin mevzulara indiğimiz söylenebilir ama burda böyle bir durum yok.
şimdi demişsin ki hz.ibrahim gibi düşünmeler lazım peki herkes hz.ibrahim gibi olabilir mi? ki Allah onu kendinden sonrakilere "imam" tayin etmiş yüce bir peygamber...herkes onun gibi Allah'ı nasıl akledebilir? şimdi anlatması kolay geliyor insan ilk önce aya yıldızlara tanrı demiş onlar kaybolunca güneşe yönelmiş o da akşam batınca felan...evet güzel bir hadise fakat bunu herkes düşünemez hz.ibrahim'in farkı budur o ulul azm'dir.
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #11 : 22 Haziran 2009, 21:36:12 »

canım kardeşim, faik abi sui zan yapmıyor,lütfen öyle düşünme, ben onunla uzun zamandır yazışıyorum, onun uslubu öyle, tanıyınca sende onu seversin, iyi bir arkadaştır, tıpkı senin gibi. zaten defaaten dediğim gibi bunda iki "görüş" var, ama görüş, biz ne dersek diyelim, bizim sözümüz allahın hükmüne tesir edecek değil.

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #12 : 22 Haziran 2009, 21:38:36 »

Alıntı sahibi: meczup
Dünya cehenneme çalışıyor gibiye gelince, işte buda benim, senin, onun,bizim müslümanların vebali, sırtlarına aldıkları bir yük, bizlerde sorumlu insanlar olarak bunun  allaha hesabını nasıl vereceğimizi düşünmemiz lazım. ben şu ana kadar yaklaşık 23 kişinin müslüman olmasına vesile oldum, umarım bu sayı artar.

Allah müslüman olmadan ölen birinin vebalini sana mı yükleyecek sen onun hesabını mı vereceksin yani?Halbuki Kuran şöyle buyurur:"Kim doğru yolu bulursa ancak kendisi için bulmuştur ve kim doğru yoldan sapmışsa kendisini sapıtmıştır ve kimse, bir başkasının yükünü yüklenmez ve biz, peygamber göndermedikçe hiçbir topluluğu azaplandırmayız."
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #13 : 22 Haziran 2009, 21:42:06 »

canım kardeşim o dediğin ayet müminun suresinde geçiyor olmalı, müslümansan sorumlulukların yokmu? komşundan, hayvanattan, nebatattan, emri bil maruf nehyi anil münker farz değilmi, mümin muslih (ıslah edici değilmidir) sen ben burada yazışırken, birilerinin islamı seçmesi için acaba başka bir şey yapamazmıyız? bu o zaman vebal olmazmı? buda bir düşünce, allahın hükmü ne olur? bekleyip göreceğiz

lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #14 : 22 Haziran 2009, 21:58:31 »

hayır isra 15.ayeti kopyaladım müminun değil.dediğin durum eskidendi şuanda teknoloji gelişti isteyen istediği bilgiye sahip olabiliyor tabii bu demek değilki hiçbirşey yapmayacağız...imkanımız varsa dilimiz döndüğünce birşeyler yaparız ama hiçkimse hiçkimsenin günahını üstlenemez hiçkimse bir başkasının günahının vebalini çekmez yani imansız olarak ölenlerin günahını müslümanlar çekmez
Sayfa: [1] 2 3
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Peygamberler ve tebliğ meselesi? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: