Ölümü istemek doğru mudur?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:27:51
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Ölümü istemek doğru mudur? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Ölümü istemek doğru mudur?  (Okunma Sayısı 1158 defa)
önder
Aktif Üye
*

« : 29 Haziran 2009, 19:00:27 »

Bir sorum olacak kardeşlerime cevap buyurursanız ne ala...

Bazı sefer içimden bir an önce ölmek ve bir an önce Yaradan'a kavuşmak Resul'e (Sav) kavuşmak istiyorum bunun için Dua ediyorum RABB'a... bu dünyanın hali malumunuzda ne işim var diyorum bazen burda... eğerki sakıncalı bir durum var ise paylaşırsanız sevinirim kardeşlerim...

Selamu Aleyküm
yaAqsa
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2009, 11:35:17 »

Hz. Enes ( r.a ) anlatıyor. Rasulullah ( a.s.m ) buyurdular:

sizden hiç kimse maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin:

Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise, yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.

( Buhari, merda,19)

Açıklama:

1- Hadiste Rasulullah ( a.s.m )’ın ilk muhatabı, ashab-ı kiram ise de kıyamete kadar gelecek bütün Müslümanlar aynı şekilde muhatap olmaktadırlar, yani yasak hükmü bakidir.

2- Hadiste mevzu bahs edilen “zarar” için, seleften bir çoğu “dünyevi zarar” demiştir. Buna göre, kişi “ dinde fitneye düşmek” gibi dini bir zarar mevzu bahs olacak olsa, hadisteki nehyin dışında kalacağı belirtilmiştir.

İbrahim Canan, Kütüb-ü Site – Muhtasarı tercüme ve şerhi – Akçağ Yayınları, 5. cilt, s: 6
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 01 Temmuz 2009, 12:15:45 »

va aleyküm selam

benim burada söyleyeceklerim bir eksiği tamamlama, gibi değildir. kardeşim sorunun cevabını güzel bir şekilde vermiş.

Elhamdulillah müslümanız ve mü'miniz. Bu büyük bir nimettir, kul olarak bunun için ne kadar şükretsek az. Bizler Kur'an-ı Mübin ve efendimiz Hz. Muhammed Mustafa  (sav) hadis-i şeriflerinden biliyoruzki, "insanın takdir edilmiş bir ömrü vardır ve bu ömür uzamazda kısalmazda"  bu durumda biz ne kadar dua edersek edelim, ezelde tayin edilmiş ve mukadderattan olan ömrümüz, değişmeyecektir. Peki madem değişmez, insan neden bunu ister? Şeytan ile emmare nefsin arasındaki en büyük farklardan birisi, "nefs ısrarcı ve inatçıdır, şeytan ise mahirbir güreşçi gibi oyundan oyuna geçer, koyun postuna saklanan azgın bir kurt gibi avına mahirce yaklaşır", bir mü'min başına gelen musibetlerden dolayı ölümü isteyemez, kardeşimin beyan ettiği gibi "hayırlı olanı" ister. O zaman bu nereden çıkıyor? İnsana bunu isteten şeytandır. Bunu fısıldarkende, tıpkı soruda olduğu gibi 2 şeyi ön plana çıkarır:

1- zaman kötü bu zamanda müslümanca yaşamak çok zor, öl ama günaha bulaşma;   ---Ölürken iman üzere öleceğine dair insanın elinde allahtan alınmış bir sözmü var? Ölünce cennete gideceğine dair insanın elinde Allahtan alınmış bir sözmü var? Bakara suresinde israiloğullarının bir kıssası anlatılırken onlar derki "biz cehennemde sayılı bir gün kalacağız" bu söze rabbimiz ise şu cevabı verir "bu konuda siz allahtan bir sözmü aldınız? öyleyse hadi ölümü isteyinsene" bu durumdanda anlaşılıyorki bu müslümanın dikkatli olması gereken bir konu.

2- Ölüp bir an önce allaha ve rasulüne kavuşmak varken niye yaşayacaksın? sen bu günahkar halinle yaşama günah sunuyorsun;   ---Ölümlemi insan rabbine kavuşur? O bize şah damarımızdan daha yakın değilmi? Ölünce cennete gideceğimiz ne malumki, orada rasulullaha kavuşalım? Sonra madem kul rabbine olan muhabbetinden bunu istemekte, o zaman muhabbet duyduğun rabbinin senin hakkındaki takdiratını nasıl olurda beğenmemek gibi bir cüretin içinde olursun?

Allah ve rasulüne vuslat, onların emir ve tavsiyesine beyat edip, izleri sıra gitmekle olur, bunun haricindeki her şey, boş ve batıldır,  velevki güzel görünsün. bir ayet-i kerimede "şeytan onlara amellerini güzel gösterdi" buyrulmaktadır. Şeytanın güzel gösterdiği bu durumlar, çöldeki serap misalidir, uzaktan sana su görünür, koşar suya atlarsın, ama oradaki su değil "kaya" dır, vurur kafanı parçalarsın.

allaha emanet olunuz. 

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
önder
Aktif Üye
*

« Yanıtla #3 : 01 Temmuz 2009, 14:40:27 »

Anladım güzel kardeşlerim hepiniz Allah'a emanet olunuz... selametle
kerem
Pasif Üye

« Yanıtla #4 : 10 Ağustos 2009, 21:53:10 »

ölümü istemek allah katında kötü olan huylardır
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« Yanıtla #5 : 11 Ağustos 2009, 02:20:16 »

Alıntı sahibi: e.h.HARKANİ
1- zaman kötü bu zamanda müslümanca yaşamak çok zor, öl ama günaha bulaşma;   ---Ölürken iman üzere öleceğine dair insanın elinde allahtan alınmış bir sözmü var? Ölünce cennete gideceğine dair insanın elinde Allahtan alınmış bir sözmü var? Bakara suresinde israiloğullarının bir kıssası anlatılırken onlar derki "biz cehennemde sayılı bir gün kalacağız" bu söze rabbimiz ise şu cevabı verir "bu konuda siz allahtan bir sözmü aldınız? öyleyse hadi ölümü isteyinsene" bu durumdanda anlaşılıyorki bu müslümanın dikkatli olması gereken bir konu.

2- Ölüp bir an önce allaha ve rasulüne kavuşmak varken niye yaşayacaksın? sen bu günahkar halinle yaşama günah sunuyorsun;   ---Ölümlemi insan rabbine kavuşur? O bize şah damarımızdan daha yakın değilmi? Ölünce cennete gideceğimiz ne malumki, orada rasulullaha kavuşalım? Sonra madem kul rabbine olan muhabbetinden bunu istemekte, o zaman muhabbet duyduğun rabbinin senin hakkındaki takdiratını nasıl olurda beğenmemek gibi bir cüretin içinde olursun?

Harkani abimiz can alıcı tespitleri yaparak son derece önemli bilgiler vermiş.Kendisine teşekkür ediyorum.Aynı soru benim de kafamı kurcalayan meselelerdendi.
faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #6 : 13 Ağustos 2009, 18:40:07 »

cevaplar güzel bende şöyle katılayım adımın bırı   ölüm döşegınde durmadan aglıyormuş artık son anlarıymiş  yanındakıler   . nıye aglıyorsun butun dertlerınden kurtuluyorsun  demişler adamda ben ölecegıme degıl bundan sonra allaha tesbıh edemeyecegıme  aglıyorum.    oyüzden allah hepımıze için en hayırlısı neyse onu  nasıp etsın   .   ve hepımıze çene kaparken   buyrun eşhedüenleilahaillallah  ve eşhedüennemuhammeden abduhüverasulüh   demeyı nasıp etsın. amın   .allaha emanet.
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Ölümü istemek doğru mudur? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: