İnternet Kullanımındaki şüpheler

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:19:57
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  İnternet Kullanımındaki şüpheler 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: İnternet Kullanımındaki şüpheler  (Okunma Sayısı 1029 defa)
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 10 Temmuz 2009, 16:37:15 »

İnternet bilindiği gibi çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve hayatımızın belirli bir kısmını işgal etmektedir. İnsanlar bu sanal ortamda, daha rahat hareket edebilmekte ve farkında olmadan, gündelik yaşamda tasvip edilemeyecek şeylerin içerisine düşebilmektedir. Bu nedenle;

1- Forum ve chat sitelerinde kullanılan niklerin "doğruluk ve yanlışlık" açısından, hükmü nedir?

2- İnternet ortamında söylenen kasti yanlış cümlelerden, söyleyenin mesuliyeti ne orandadır?

3- Eğer karşımızdaki insanı bilerek yanıltmışsak, bu kul hakkına girermi?

4- İnternette güvenlik amaçlı, yanlış bilgi verilebilirmi? Verilebilir ise bunun sınırları nelerdir?

Kıymetli görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2009, 21:35:14 »

S.a

sizinde evvel buyurduÄŸunuz gibi, sanal ortam, insanların kurt adamlara dönüşebildiÄŸi, yüzyüze muhataplığın olamadığı bir ortam. Birkaç baÅŸlık altında ifade ettiklerinizi  tek bir paragrafla anladığımızı  yazmaya çalışacağız.

Sanal ortamda müstear isim kullanmak iyi,  hatta münasibtir diye düşünüyoruz. Nitekim, pekçok edib ve manevi önder  bu ÅŸekilde eserler vermiÅŸ, yazılar kaleme almışlardır.Kâdim bir adet olarak  bu husus, makul görünmektedir. Nick diye ifade edilenin  müstear  olduÄŸu aÅŸikârdır. BilindiÄŸi gibi internet ortamı  bir networktür.Bu demek oluyor ki, internete düşen her bir bilgi, her ne kadar mümkün deÄŸil dense de, eriÅŸime açıktır, illâki mümkündür.Örneklendirme yapılacaksa, trafikte araba kullanmaya benzetilebilir.Siz ne kadar profesyonel olursanız olun, kurallara harfiyyen riayet ederseniz edin, diÄŸer sürücülerin, hatta yayaların kusurlarını, kasıtlarını ve dahi hatalarına öyle yada böyle muhatapsınız demektir.Bu cümleden olarak, uzmanların bizlere önerisi, sanal ortamda kimlik bilgileri dahil olmak üzere kiÅŸisel  hiçbir bilginin paylaşıma açık olmamasından yanadır. Her konuda olduÄŸu gibi bu da istismara açık bir mevzudur. Ama kiÅŸi kendini koruma altına almalıdır. Tedbirli davranmalıdır.Sonuçta vicdan muhasebesi elbette ki önemlidir ve devrede olmalıdır.Ama masumane tedbirleri de  kul hakkına girer mülahazasıyla düşünmek i'zan ister  kanaatindeyiz.

Bu mevzuda çok farklı yorumlar olacaktır elbette..olmalıdır da..sonuçta fetva makamı değiliz.. Ama burada işin ehli bir kardeşimiz çıkar da işin fetvasını verirse..istifade eder minnettar oluruz.

Eddai

SERSERİ
Yeryüzünde yalnız benim serseri,
Yeryüzünde yalnız ben derbederim.
Herkesin dünyada varsa bir yeri,
Ben de bütün dünya benimdir derim.

Yıllarca gezdirdim hoyrat başımı,
Aradım bir ömür, arkadaşımı.
Ölsem dikecek yok mezar taşımı;
Halime ben bile hayret ederim.

Gönlüm ne dertlidir, ne de bahtiyar;
Ne kendisine yâr, ne kimseye yâr,
Bir rüya uğrunda ben diyâr diyâr,
Gölgemin peşinden yürür giderim...
                                          N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2009, 21:44:08 »

ben şahsen sizin "müstear" isimdiye zikrettiğinizle, buradaki "nick" olayının aynı olduğunu kabul etmiyorum. "Bediüzzaman" dersiniz, herkes onun "Said-i Nursi" olduğunu bilir. ikisi çok başka şeyler, yazdıklarınızdan şunumu anlamak lazım, gerçek hayatta kötü bir şey olan yalan, aldatmaca vs gibi şeyler, internette "mübah" mıdır? Kişisel bilgileri korumanın yolu bundanmı geçiyor? yoksa örneğin, size gerçek adınızı sorana "kusura bakmayın prensip gereği ismimi söylemiyorum" demekmi doğru?

serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #3 : 10 Temmuz 2009, 21:53:57 »

Bediüzzaman'ı  kaç kiÅŸi bilir acaba?.. bilenler, tanıyanlardır..Burada da sizin kim olduÄŸunuzu  bilenler vardır..ama cümleye kim olduÄŸunuzu ifade etmeye gerek var mıdır?

Yalan dolan deÄŸil bizim iÅŸimiz..Hakikate talib olanlardır muhatabımız. Ama zarar peÅŸinde koÅŸanlar olduÄŸu  gerçeÄŸini göz ardı etmeden, ÅŸahsi hak ve hukukun korunması elzemdir. Siz kendinizi korumaya almak mecburiyetidesiniz.

Böyle birÅŸeyle karşılaÅŸtığınızda zarara girmemeye azami gayret ederek  belayı en güzel ÅŸekilde def etmeye çalışmalıdır.KiÅŸinin karakteri dilinin altında gizlidir demiÅŸ atalar. Vaktâki yanılmış  zarara uÄŸramış kötü  niyetlilerle muhatap olmuÅŸsanız, irtibatı keserek çözüme ulaşırsınız. Hatta yetklierinizi kullanıp engellersiniz..HoÅŸ, niyeti kötülük olanın önüne geçmek hayli zordur ama..sonuçta yapılacak ÅŸeyde yok deÄŸildir

Eddai

SERSERİ

N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 10 Temmuz 2009, 21:56:24 »

bediüzzamanı çok kişi bilir, merak etmeyin. yazdıklarınız, sorduğumla paralellik içermiyor, tekrar soruyorum, internette yalan söylemek mübahmı? velevki bu şahsi bilgilerinizle alakalı olsun

serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2009, 22:02:54 »

Yalan söylemek durumunda kalmayacak ÅŸekilde muhataplığınız olur vesselam..herÅŸeyi heryerde söylemek  ÅŸartı yoktur.. her soruya da cevab vermek zorunda  deÄŸilsiniz sonuçta. vermeniz gerekiyorsa..ama istemiyorsanız..durmazsınız orada olur biter vesselam.

Bİz algıladığımız ÅŸekilde ifade ettik..siz  sorduklarınıza cevap bulmamış olabilirsiniz..Soru sorarız, ama cevab vermeyiz demiÅŸtik zaten.. anladığımızı dilimizin döndüğünü deriz hepsi bu.Cevabi bir metin deÄŸildi bizimkisi.

Allah'n birliÄŸine emanet olunuz.

Eddai

SERSERİ

N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 10 Temmuz 2009, 22:14:45 »

soruda sorarsınız, şimdi olduğu gibi cevapta verirsiniz, her şey mümkün.

peki eÄŸer kiÅŸi net ortamında bilerek  yalan söyler ise ve karşısındakini kandırırsa, bu kul hakkına girermi? sorusuna devam edelim

serseri
Pasif Üye

« Yanıtla #7 : 10 Temmuz 2009, 22:22:48 »

İşin ehli olan kardeşlerimiz yazarlari biz de cevabımızı alır inşallah ta buna göre amel ederiz.

SERSERİ

N.F.K
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 10 Temmuz 2009, 22:24:43 »

neyse arkadaş, kusurumuza bakma, biz terbiyesiz ve densiz biri olarak ileri geri konuşup kalp kırıyoruz. hakkını helal et. ben sorumu geri çektim

enuÅŸa
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 12 AÄŸustos 2009, 15:08:29 »

''INTERNETTE tanıştığı kişiye kendini doktor olarak tanıdan 30 yaşındaki N.Y. adlı kadın, söylediği yalanın ortaya çıkmaması için ilçede bulunan sağlık ocağına kendisini doktor olarak tanıttı.
Sağlık ocağındaki görevliler durumdan şüphelenince gerçek ortaya çıktı

İstanbul'da yaşayan N.Y., yaklaşık bir yıl önce Malatya'nın Kuluncak İlçesi'nde devlet memuru bir erkekle tanıştı. Kendisini doktor olarak tanıtan N.Y., uzun süre bu yalanla görüşmeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde ilçeye gelen N.Y. sevgilisine söylediği 'Doktorum' yalanının ortaya çıkmaması için Kuluncak Sağlık Ocağı'na giderek kendisini Eda Karataş Küçük olarak tanıttı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra atamasının buraya yapıldığını söyledi.

Durumdan şüphelenen sağlık ocağında görevli doktorun polisi aramasıyla gerçek ortaya çıktı. Sağlık ocağına gelen polisler N.Y.'yi gözaltına alarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. N.Y. polisteki ifadesinde, İstanbul'da yaşadığını ve bir yıl önce internet aracılığıyla Kuluncak'ta devlet memuru bir kişiyle tanıştığını söyledi. Tanıştığı kişiye kendisini 'doktor' olarak tanıttığını anlatan N.Y, 1 yıl içinde Kuluncak'a iki kez geldiğini söyledi.

Sevgilisinden ayrılmamak için böyle bir yalana başvurduğunu itiraf eden N.Y.'nin eşinden boşandığı ve iki çocuk annesi olduğu öğrenildi. N.Y., Emniyet'teki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi.''(hbr7)

Psikologlar sanal ortamda söylenen yalanların gerek hayatta da yalan söyleme alışkanlığı kazandırdığını belirtiyor. Din adamları ise sanal ortamda söylenen yalanın gerçek hayatta söylenen yalandan farkı olmadığını belirterek haram olduğunu vurguluyor.Sanal ortamda yalan caizmiş gibi bir algı var.Özellikle kendini farklı cinsiyette gösterenler,yaşını küçük söyleyen,dikkat çekmek için şiveyi farklı kullananlar... örnekleri çoğaltabiliriz.Özellikle örnekleri kendinden harketler sergileyenler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır.Akıbet hayrola...

''nE gElmEk vArDıR Ne De gİtmEk ( M.ibn-i Arabi )''
faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #10 : 13 AÄŸustos 2009, 18:30:40 »

ilgiç güzel tartiÅŸma   yalan heryerde yalandır  tahmınım  benım gıbı çok azdır kendı adıyla gıren.  ÅŸunu söyleyim ben yaklaşık 2 senedır kullanıyorum  ama arkadaÅŸlık sıtelerı nedır bılmem msn nedır bılmem çünkü  ben  bunlara inanmıyorum  kımın  kız kımın erekek oldugunu  bılmıyorsun  örnek  benım kardeÅŸim kız nıkı ile msn   gırdı  bır baktık  balık çok istedıgın gıbı kullan. o yüzden hep uzak durdum  ÅŸu ana kadar yazdıgım tek site burası ama   burada bıle  çogumuz  islamı site     olsada gerçek adıyla gırmıyo  . teknolojı ne kadar iyiyse okadar kötü   yalan  yalandır sanal  manal dınlemez.  karşımızdakını kek yerıne koymak nede olsa obenı bılmez ata bıldıgım kadar atıyım demek   . bence karşıdakıne zarar verırse kul hakkı olur.    s.a
emir buhari
Pasif Üye

« Yanıtla #11 : 16 AÄŸustos 2009, 11:18:07 »

Evet, yalan her yerde yalandır. İnsanları kandırmak ve onların temiz duygularıyla oynamakta ne kadar kötü bir şeydir. İnternet ortamında olsa dahi, inanan insan yaptıklarından hesaba çekileceğinin şuurunda ve bilincinde olarak hareket etmelidir.

Rabbim!!! Ben yalnız sana kulum. Sensin benim mabudum. Senin yoluna baş koydum. Rabbim senden hoşnudum... Emir Han
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  İnternet Kullanımındaki şüpheler « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: