Gerçek alevilik nedir? Yezid sünni miydi? 12 imam orucu dinimizde var mı?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:16:06
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Gerçek alevilik nedir? Yezid sünni miydi? 12 imam orucu dinimizde var mı? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Gerçek alevilik nedir? Yezid sünni miydi? 12 imam orucu dinimizde var mı?  (Okunma Sayısı 9611 defa)
faik 29
Aktif Üye
**

« : 18 Haziran 2009, 14:19:29 »

1. Gerçek alevilik nedir?
2. Hz. Hüseyin'i öldürten Yezid sünni miydi?
3. Dinimizde 12 imam orucu var mı?
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 18 Haziran 2009, 17:02:05 »

1 gerçekte alevılık nedır.
2 hz huseyını öldürten yezid sunnımıydı.
3 dınımızde 12 imam orucu varmı?

s.a, öncelikle bu soruların, hassasiyeti yüksek konular olduğunu söylemek isterim. Bu sorulara da cevap verirken, yine sonuncudan ilk soruya, cevaplamaya çalışacağım.

Soru 3 dınımızde 12 imam orucu varmı?

Cevap: Biz, bir şeyin dinde olup olmadığına, Hz peygamber ve O’nun ashabının yaşantısına bakarak karar vermek durumundayız. Bir ayeti kerimede mealen “Bugün size dininizi kemale erdirdim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Maide/3” Bu tamamlanmış dinin uygulaması için ise Hz peygambere (1) ve onun yakınındaki sahabe-i kiram efendilerimizin hayatına bakarız, onlar bu ümmetin en hayırlılarıdır, Rabbimiz kitabında onlardan, razı olduğunu beyan etmiştir (2). Oniki İmam ise, “Hz Ali, Hz Hasan, Hz Hüseyin efendilerimiz sahabe-i kiramdandır, İmam Ali Bin Hüseyin (Zeynel Abidin), İmam Muhammed (Muhammed Bakır), İmam Cafer (Cafer-i Sadık), İmam Musa (Musa Kazım), İmam Ali (Ali Rıza), İmam Muhammed (Muhammed Taki), İmam Ali ( Ali Hadi), İmam Hasan (Hasan Askeri), İmam Muhammed Mehdi (Mehdi)” tamamı ehli beytten olup, bizlerin başının tacıdır, ama gerek Hz Ali, gerek Hz. Hasan, gerek Hz Hüseyin efendilerimiz böyle bir oruç tutmamışlardır, tutmaları da mümkün değildir. O zaman biz dinde böyle bir oruç yoktur demek durumundayız, ancak, böyle bir oruç tutulabilirmi?

Böyle bir oruç, dini bir vecibe olarak kabul edilmez, lanse edilmezse, yılın belirli günlerinde gelenekselleştirilmezse, o ehlibeyti yad etmek maksadıyla, “yalnızca Allah Rızası için” oruç tutulabilir.

Soru 2 hz huseyını öldürten yezid sunnımıydı.

Cevap: Bu konuya şöyle bir giriş yapmakta fayda olacağını düşünüyorum. İmamet noktasında, yani halifelik noktasında biz ehli sünnet şunu deriz, “ Hz peygamberin Raşid Halifeleri sırasıyla; Hz Ebu Bekir r.a, Hz Ömer r.a, Hz Osman r.a, Hz Ali r.a, Hz Hasan r.a, Hz Hüseyin r.a ve Emeviler döneminde yaşayan Ömer Bin Abdülaziz (Hz Ömerin torunudur) dir, bunların haricindekilerin hiç biri raşid halife olmayıp, hepside birer melik tir” Biz ehl-i sünnet olarak Yezid Bin Muaviye yi halife olarak değil, kral olarak kabul ederiz, yine ehli sünnet olarak ta kimseyi (o kişi kendi açıkça söylemedikçe) küfürle tekfir etmeyiz. Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak, Yezid bin Muaviye’nin İstanbul Kuşatması hariç yaptıklarını da tasvip etmeyiz (o kuşatmaya sahabe efendilerimiz de katılmışlardır). Yaptıkları ve işledikleri olarak bizden uzaktır, terminolojik olarak da, şia ve ehl-i sünnet gibi kavramlar bu olaylardan sonra oluşmuştur, böyle olunca biz ehl-i sünnet olarak o dönemde “emirel mü’minin” olan Hz Hüseyin efendimizin yanındayızdır, umarım bu cevap yeterlidir.

Soru 1 gerçekte alevılık nedır.

Cevap: Türkiye de Alevilik denince akla Şiilik gelmektedir. Şiilik ve Ehl-i Sünnet’in ilk ayrıldığı nokta “İmamet” Meselesidir. Biz soru itibariyle bu konuya girmeyeceğiz. Türkiyedeki Alevilik ise daha çok Mistik yönleri olan bir oluşumdur. Bugün Türkiye Alevilerinin örnek olarak kabul ettikleri isimlere baktığımızda, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal vs, bu insanların eserlerini incelediğimizde, mistik objelerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Hatta Hacı Bektaş-ı Veli ile Pir Sultan Abdalın mistik çizgilerinin bile aynı olduğunu söylemek mümkün değildir. Hacı Bektaş-ı Velinin tarikat silsilesine baktığımızda, Yusuf Hamedani hazretlerinde Nakşibendi Silsilesi ile birleşmektedir:

(BEKTAŞÎ SİLSİLESİ)
1 Hazreti îmam Ali
2 Hazreti Selmani Farisî
3 imam Caferi Sadık
4 Şeyh Beyazıdı-Bistamî
5 Şeyh Ebülhasanül-herkanî
6 Şeyh Ebu Aliyül-Karmidi
7 Şeyh Hoca Yusuf Hemedanî

8 Şeyh Hoca Ahmet Yesevî
9 Şeyh Lokman Horasanı
10 Pir Seyid Mehmet Hacı Bektaş Veli Horasani.

(NAKŞÎBENDİYYE SİLSİLESİ)
1 Hazreti Ebubekir
2 Hazreti Selmani Farisî
3 Hazreti Kasım bin Mehmet bin Ebubekir
4 Hazreti îmam Cafer Sadık
5 Hazreti Şeyh ebu Bayezid Bistamî
6 Hazreti Şeyh Ebulhasan Harkani Ali
7 Hazreti Şeyh Ebulali-ülkarmidî
8 Hazreti Şeyh Hoca Yusuf Hemedanî

9 Hazreti Şeyh Hoca Abdulhalikül-gucduvanî
10 Hazreti Şeyh Hoca Arif Riyukürdî
11 Hazreti Şeyh Hoca Mahmut Ebhir feğevî
12 Hoca Azizan Ali-ülramteynî
13 Pir Hoca Mehmet Baba Siması
14 Seyid Emîr Kelâl bin Hamza
15 Şah Mehmet Bahaeddin Nakşibendi Buharî.

Şimdi bu iki silsileye de baktığımızda, Yusuf Hamedani hazretlerinden sonra, Hace Abdulhalık Gucdevani hazretleriyle Nakşilik, Hace Ahmet Yesevi hazretleriyle de Bektaşilik kolu oluşacaktır. Bu iki tarikatın ayrılma noktasına kadar ortak adı “Tayfuriyye” dir, Tabakat kitaplarına baktığımızda, bu iki tarikatta sünnidir, Hace Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli ve sonrasındaki Bektaşi meşayihinin kitaplarına baktığımızda bunları açıkça görmekteyiz, ancak 1500 lü yıllara gelindiğinde, Bektaşiliğin artık, Safevi Devletinin propagandalarıyla siyasal anlamda Şiileşmeye başladığını görmek mümkündür. Ama ameli (ibadet) noktasında Şiileştiklerini söylemek mümkün değildir. Tarihin hangi dönemine bakarsanız bakınız, Şiilerin “Cem” ettiklerini göremezsiniz, “Cem Evleri” nin olduğunu da göremezsiniz.

Sonuç olarak, Türkiye deki Alevilik, Sünni bir Bektaşi Tarikatı geleneğinden gelen, Safevi Devletinin Siyasal propagandalarıyla büyük ölçüde Şiileşmişken, artık büyük bir çoğunluğuda Şii olmayan bir topluluktur.

DİPNOTLAR:
1- Ahzap 21. Andolsun ki, Allah’ı(n rızasını) ve âhiret gününü(n saadetini) umanlar ve Allah’ı çokça ananlar için Allah’ın Resûlü’nde, sizin için, pek güzel bir örnek vardır.
Enbiya 27. Onlar, O’ndan önce (izinsiz) söz söylemezler ve (ancak) O’nun emriyle hareket ederler.
Necm 1 Battığı zaman yıldıza andolsun ki; 2 Arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve bâtıla inanmadı. 3 O,arzusuna göre de konuşmaz. 4 O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir.

2- Tevbe 100. (İslâm’a hizmette) öne geçen Muhacirler ve Ensâr(1) ile iyilikte onlara uyanlar var ya, Allah onlardan razı olmuştur. Onlar da O’ndan razı olmuşlardır. (Allah,) onlara alt tarafından ırmaklar akan ve içinde ebedî kalacakları cennetler hazırladı. Bu en büyük kurtuluş (ve saadet)tir.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
faik 29
Aktif Üye
**

« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2009, 15:18:36 »

ya ustat bu cevapları arayıp da bulup cevaplıyorsun yoksa beyın gücünmü yüksek.   ben tam  20 yıl onların içinde çalıştım  ve en ıyı arkadaşım alevıdır. ama hiç dını konulara gırmedık. ramazanda  bır gün bır abla geldi oruç tutuyonmu diye sordu bende evet dedim bana boşuna aç kalıyosun dedi. bende guldüm
sagol allaha emanet.
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2009, 19:00:13 »

estağfirullah, bizde bir şey yokta, cevapları değilde, dipnot kaynaklarına bakıyorum, ne nerdeydi net bilgi olsun diye, beyin kapasitesinden olduğunu sanmam, zamanında bizimde aklımıza bu sorular geliyordu, birde bilinenin haricindeki noktalara dikkat çekmeye çalışıyorum, buradaki soruda olduğu gibi.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
hanegeli
Aktif Üye
**

« Yanıtla #4 : 01 Temmuz 2009, 14:04:50 »

selam: ve teşekkürler .. hassas; sorulara hassas cevaplar
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Gerçek alevilik nedir? Yezid sünni miydi? 12 imam orucu dinimizde var mı? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: