Evcil eşek eti

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Şubat 2012, 08:28:56
12196 Mesaj 2632 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Fıkıh, İlmihal  |  Soru-Cevap  |  Evcil eşek eti 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Evcil eşek eti  (Okunma Sayısı 911 defa)
lazyoner
Aktif Üye
**

100 yıl sonraki halim :)

« : 10 Temmuz 2009, 17:58:02 »

Kuranı Azimüşşanda eti haram olan hayvanların içinde evcil eşek eti geçmemesine rağmen hayber gavzası sonrası Hz.Resul bu eti yasak etmiştir.Bunun hikmeti nedir ve Kuran'da helal olan fiiliyatta nasıl haram olabiliyor?
saygılarımla
enuşa
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2009, 18:53:52 »

Rasül size ne getirdiyse onu alın sizi neyden nehyettiyse onu bırakın, Allahtan korkun, şüphesiz Allah’ın ikabı (cezası) şiddetlidir.” (Haşr: 7)
Size hangi şeyi emrederse onu yapın. Neyi de yasaklarsa ondan kaçının. Çünkü o, yalnızca hayrı emreder ve yalnızca şerden nehyeder. İbn Ebu Hâtim der ki: Bize Yahyâ İbn Ebu Tâlib...Meşrûk'tan rivâyet eder ki; bir kadın Abdullah İbn Mes'ûd'a gelip şöyle demiş: Senin başkasının saçını aldatmak için saçına eklemeyi yasakladığın haberi bana ulaştı. Allah'ın kitâbında veya Rasûlullah'ın sünnet'inde bir şey bulduğun için mi bunu yasakladın? O: Evet Allah'ın kitâb'ında ve Rasûlullah'ın sünnet'inde gördüğüm bir şeyden dolayı yasakladım, dedi. Kadın dedi ki: Allah'a andolsun ki ben, Mushaf'ın iki kapağı arasını inceledim de senin dediğin bir şeyi göremedim. Abdullah İbn Mes'ûd dedi ki: Sen orada "Peygamber size, ne verirse onu alın, neden de nehyederse, ondan sakının." âyetini görmedin mi? Kadın; evet, deyince Abdullah İbn Mes'ûd dedi ki: Ben, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'ın saçına başka saç eklemeyi ve yüzünün kılını yolmayı yasakladığını duydum. Kadın dedi ki: Belki bu senin âilenden bir kısmı içindir. O dedi ki: Gir ve bak. Kadın girip baktı sonra çıktı ve; hiç bir şey görmedim, dedi. Abdullah İbn Mes'ûd kadına dedi ki: O sâlih kulun vasiyetini aklında tutmaz mısın: "Size yasakladığım şeylere aykırı hareket etmek istemem." Hûd, 88
Ayeti kerime ve sahabe efendimizin naklettiği hadisi şeriften anladığım: bir şeyin haram olması için kur'an-ı kerimde mevzu olması şart değil.
Kim Resûl'e itaat ederse, gerçekte Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, Biz seni onların üzerine koruyucu göndermedik. (Nisa Suresi, 80)

''nE gElmEk vArDıR Ne De gİtmEk ( M.ibn-i Arabi )''
ibni teymiye
Aktif Üye
*

« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2009, 19:53:29 »

Kuran'da helal olan fiiliyatta nasıl haram olabiliyor?

kuranda evcil eşek eti helaldirmi deniyor

وَمَا يَنطِقُ

عَنِ الْهَوَى {3} إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَى {4}
(Peygamber) hiç bir şeyi kendi nefsinin hevasından yapmaz. O vahiy üzere hareket eder 53/3-4
lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #3 : 10 Temmuz 2009, 22:37:12 »

verilen cevap kafi teşekkür ederim. . .eşek eti helaldir buyrulmuyor ama haram da denilmiyor. . .
saygılarımla
ibni teymiye
Aktif Üye
*

« Yanıtla #4 : 10 Temmuz 2009, 22:40:21 »

ok, helal olduğu ayette geçmiyorsa, kuranda hükmü verilmemiş bir şey hakkında peygamberin hükmüde kuranla çelişmemiş olur.

وَمَا يَنطِقُ

(Peygamber) hiç bir şeyi kendi nefsinin hevasından yapmaz. O vahiy üzere hareket eder 53/3-4
lazyoner
Aktif Üye
**

« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2009, 22:42:25 »

haklısın sadece eti haram olan hayvanların içinde zikredilmediği için sordum cevap tatmin edici olmuş tekrar teşekkür ederim...
ibni teymiye
Aktif Üye
*

« Yanıtla #6 : 10 Temmuz 2009, 22:48:23 »

neam

وَمَا يَنطِقُ

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Fıkıh, İlmihal  |  Soru-Cevap  |  Evcil eşek eti « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: