ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #1 : 05 Temmuz 2009, 15:01:44 » |
|
Bizler Müslümanlar olarak, hz peygamber namazı nasıl kılmışsa öyle kılarız (1). Neden böyle yaptı demeyiz çünkü, O’nun her hareketi vahiy üzeredir (2). Hz peygamber ve sahabenin namazların sünnetlerini bazen evde kıldıkları farz için mescide geldikleri veya farzdan sonra sünnet için evlerine gittikleri de malumdur (3). Bazen de bu sünnetleri mescitde eda ederlerdi, bu durumda da, mescide yeni gelen kişilerin mevcut cemaatin sünnet kıldığını anlamaları için, mescit de saf halinde namaza durmazlardı (4). Böylelikle bizler mescit de kılınan namazın farzmı, sünnetmi olduğunu böylece biliriz (5). Namaza dururken, iftitah tekbirinde, ellerimizi kulaklarımıza kaldırmayla ilgili, bir kitapta şöyle bir şey okumuştum, “kişi bu hareketiyle, rabbim her şeyi elimle arkama attım, her şey geride kaldı, ben seni istiyor ve sana yöneliyorum”.
Dipnotlar: 1- Enes (r.a.) şöyle dedi: Allah Resulü'nü (a.s.) bize nasıl namaz kıldırırken gördüysem size de öylece namaz kıldırmaktan vazgeçmeyeceğim… El Lü’lü-u vel Mercan (Buhari ve Mülimin ittifak ettikleri sahih hadisler) 2- Necm/3 O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz. 4 O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir. 3- Ramuzül Ehadis sayfa 546-17. Cumadan ve akşamdan sonraki iki rek'atı ekseriya evde kılarlardı. Ravi: Hz. İbni Ömer (r.anhüma) Ramuzül Ehadis sayfa 467-3. Evlerinizi kabir edinmeyin, evde de namaz kılın. Zira şeytan Bakara suresinin okunduğu evden kaçar. Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) 4- Ramuzül Ehadis sayfa 51-10. Sizden biri farz namazı kıldıktan sonra nafile (veya sünnet) namaz kılmak isterse, ya biraz ileri veya biraz geri çekilsin, yahud da biraz sağa veya sola gitsin. Ravi: Hz. Abdurrahman İbni Sabit (r.a.)
“Sizden biri (farz) namazını tamamladıkdan sonra nafilesini kılmak için (bulunduğu yerden) öne ve arkaya geçmekden âciz mi kalıyor?!” Farz kılındıkdan sonra cemaatin nafile kılarken safları dağıtması da müstehabdır ki; o esnada içeri giren kişi onların farz kılmakda olduklarını zannetmesin. El ihtiyar el mavsili (19 Muharrem 693 (7 Nisan 1284) tarihinde Bağdad'da Hakk’ın rahmetine kavuşan Abdullah b. Mahmûd el-Mavsılî, Ebû Hanîfe mezhebine göre İslâm ibadet ve muamelât (fıkıh) hükümlerini özetlediği bir eser kaleme almış ve adını da El-Muhtar li'1-fetva koymuştur.)
Ramuzül Ehadis sayfa 465-6. Dayanarak yemek yeme, kalbur üstünde de yeme. Camide de ayni yerde namaz kılmayı adet etme. Cuma günü de herkesi çiğneyip geçme. Yoksa kıyamette Allah seni onlara köprü yapar. Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)
5- Ramuzul Ehadis sayfa 74-8. Üç şey bana verildi: Saf halinde namaz kılmak, "Selam" ki, ehli cennete mahsustur, "Amin" ki, Harun'dan başkasına verilmemiştir. Zira Hz. Musa dua ettiğinde Harun Amin derdi. Ravi: Hz. Enes (r.a.)
|
|
|
|
|
|
Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız. Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
|