Allah katında gerçek müslüman kimdir ve nasıl olmalıdır?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 11:09:24
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Allah katında gerçek müslüman kimdir ve nasıl olmalıdır? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Allah katında gerçek müslüman kimdir ve nasıl olmalıdır?  (Okunma Sayısı 1665 defa)
faik 29
Aktif Üye
**

« : 22 Haziran 2009, 10:30:43 »

Allah katında gerçek müslüman kimdir ve nasıl olmalıdır?
ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2009, 10:54:47 »

s.a hacı faik abi, soruna belki başka arkadaşlar cevap verir diye bekledim ama hareket olmayınca, bende aklımdakileri yazayım istedim. Öncelikle Müslüman ne demek buna bir bakalım:

Müslüman: Allahü teâlânın, peygamberleri vâsıtasıyla gönderdiklerine ve Muhammed aleyhisselâma îmân edip, Allahü teâlânın emirlerini yerine getiren, yasaklarından kaçan kimse.
Bir müslüman, Allahü teâlânın emir ve yasaklarına ne kadar dikkat edip tatbik ediyorsa, Allahü teâlâ da onu, o miktâr azîz eder. Diğer müslümanların kalbine de onun sevgisini verir. (İbrâhim Havvâs)
Müslüman, iyi insan, aklı başında kimse demektir. Hakîkî müslüman, Allahü teâlânın emirlerine itâat eder. Allahü teâlânın emirlerine uymamak günâh olur. Kul borçlarını öder. Müslüman, günâh yapmaz ve suç işlemez. Vatanını, milletini ve bayrağını sever. Herkese iyilik eder. Kötülük yapanlara nasîhat verir. Böyle olan müslümanı Allah da sever, kullar da sever. Râhat ve huzûr içinde yaşar. (Abdülhakîm Arvâsî)

Canımız efendimiz Hz Muhammedül Emin s.a.v. müslümanı hadisi şeriflerinde şöyle tarif etmiştir:

Ramuz/235-6. Müslüman, insanların dilinden ve elinden salim olduğu, mümin de insanların kanları ve malları üzerine emin olduğu kimsedir. Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

Ramuz/76-5. Müslümanın en efdali, kendisinin elinden ve dilinden herkesin salim olduğu müslüman, Mü'mini kâmil olanı da ahlâkça iyi olan, namazın efdali kıyamı uzun olan, sadakanın efdali ise eli kısa olanın verdiği sadakadır.Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

Rabbimiz ve sahibimiz Alla c.c. hazretleri ise Kur’an-ı Keriminde Müslüman örneğini aşağıdaki ayeti kerimelerle şöyle verir:

Al-i İmran/67. İbrahim, ne yahudi, ne de hıristiyan idi; fakat o, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru bir müslüman idi; müşriklerden de değildi.

Bakara/131. Çünkü Rabbi ona: Müslüman ol, demiş, o da: Alemlerin Rabbine boyun eğdim, demişti. 132. Bunu İbrahim de kendi oğullarına vasiyet etti, Yakub da: Oğullarım! Allah sizin için bu dini (İslâm'ı) seçti. O halde sadece müslümanlar olarak ölünüz (dedi).

Enam/14. De ki: Gökleri ve yeri yoktan var eden, yedirdiği halde yedirilmeyen Allah'tan başkasını mı dost edineceğim! De ki: Bana müslüman olanların ilki olmam emredildi ve sakın müşriklerden olma! (denildi).

Zuhruf/68. Ey kullarım! Bugün size korku yoktur. Sizler üzülmeyeceksiniz de. 69. Onlar âyetlerimize inanan ve müslüman olan (kullarım)idiler. 70. Siz ve eşleriniz, ağırlanmış olarak cennete giriniz!

Gerek ayet-i kerimlere ve gerekse hadis-i şeriflere baktığımızda, karşımıza çıkan Müslüman örneği “Sözüyle, özüyle dosdoğru olan, canlı cansız her şeyin onun yanında ve yakınında güven içerisinde olduğu, Allaha dayanan ve güvenen, yalnızca Allahın dostluğundan başka bir maksat ve gayesi olmayan, hayatını islamla noktalamayı tercih eden” dir.
Bir insanın böyle bir Müslüman olabilmesi için, Allahın emir ve yasaklarına azami dikkati göstermesi, kulluğunun gereklerini yerine getirmesi, hz peygamberin izinden giderek muhlis bir kul olup, etrafına da muslih (ıslah eden) bir kul olması gerekmektedir. Kısa ve öz olarak aşağıdaki ayet-i kerime Müslüman bir mü’minin hayatında nelerin olduğunu bize özetlemektedir.

Ahzab/34. Evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti hatırlayın. Şüphesiz Allah, her şeyin iç yüzünü bilendir ve her şeyden haberi olandır. 35. Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır. 36. Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resûlüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.

Tüm bu yazılanlardan sonra bizde aşağıdaki ayet-i kerimelerin ışığında rabbimize bu niyazlarda bulunmaktayız. Allaha emanet olunuz.

Yusuf/101. "Ey Rabbim! Mülkten bana (nasibimi) verdin ve bana (rüyada görülen) olayların yorumunu da öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Sen dünyada da ahirette de benim sahibimsin. Beni müslüman olarak öldür ve beni sâlihler arasına kat!"

Araf/126. Ey Rabbimiz! Bize bol bol sabır ver, müslüman olarak canımızı al, dediler.

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Dini Sohbetler  |  Soru-Cevap  |  Allah katında gerçek müslüman kimdir ve nasıl olmalıdır? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: