ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #4 : 06 Haziran 2009, 20:28:11 » |
|
Faik 29 Soru 1-ALLAH C.C lü niçin melekleri nurdan ve ateşten yarattı?
Meczub Cevap 1- Evet, Allah melekleri nurdan yarattı (1) Biz böyle inanırız. Niçin kısmına gelince, varlıklarına ve yaratılma sebeplerine uygun en güzel yaratma şekli o olduğu için. (2) Ama Allah eğer isteseydi, melekleri demirden de yaratır ve bu özellikleri yine verirdi. Hiç bir şey O’nun kudretinin dışında değildir O her şeye gücü yetendir.(3) İnsan topraktan yaratıldı ama şimdi toprak değiliz, Cinleri ateşten yaratmıştır ama cinler şu an ateş değildirler (4) İbliste cinlerdendir (5). Sonuç olarak neyden yaratıldığı değil, ne olduğu ve olduğumuz önemlidir. Çünkü bu bir üstünlük nedeni değildir.
Faik 29 Soru 2-adem aleyhıselema secde edın dedıgı zaman şeytan neden secde etmedı.
Meczub Cevap 2- İblis kendisinin daha üstün ve makbul bir varlık olduğunu düşünüyordu (6), Yaratılıştaki cevherinin adem nebinin cevherinden daha üstün olduğunu ve belki de varlık aleminin ilk ırkçılığını yapıyordu (7) Bu düşünce ile secdeden kaçındı, ama önemli olan, Allaha itaati reddetti (8 ), Allahın yaratmasının kusurlu olduğunu bir şekilde iddia etti (9), sanki Allah yanılıyordu. (10)
Faik 29 Soru 3-yada secde etseydı ozaman dunyada kötülükler olurmuydu?
Meczub Cevap 3- Öncelikle Allah insanları ve cinleri, doğal olarak şeytanı kendisine itaat etmeleri için yaratmıştır (11). Yaratılıştaki fıtratları budur. Allah cin grubunu insanlardan önce yaratmıştır. Bazı rivayetlere göre insan oğlundan önce yer yüzünde de bu varlıklar yaşamaktaydı. (12) Bu varlıklar yeryüzünde kan dökmüş ve bozgunculuk çıkarmışlardı, bu nedenle de Bakara suresi 30 ayette melekler “Rabbimiz sen yer yüzünde kan dökecek bozgunculuk yapacak bir varlık mı yaratacaksın?” demiştirler, bu noktadan hareket edersek, yeryüzündeki kötülüklerin secde olayıyla alakası yok. Sonra başka bir ayette şöyle buyurulur “Hicr 42. "Şüphesiz kullarım üzerinde senin bir hakimiyetin yoktur. Ancak azgınlardan sana uyanlar müstesna." Bu ayete baktığımızda iblisin bu noktada bir gücü yoktur, yani sana bir kötülük yaptıramaz, ama “Araf 17 "Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım” telkinde bulunur, burada kötülüğü emredici asıl unsur insanın azgın egosu, benliği, nefsidir. Nitekim Allah c.c. “Yusuf 53 Çünkü nefis aşırı şekilde kötülüğü emreder…”, eğer insan Allahın helal ve haramlarına dikkat ederse, nefsin meşru olmayan istek ve arzularından uzak durmuş ve o nefis ayette şöyle övülmüştür “Fecr 27. Ey huzura kavuşmuş nefis! 28. Sen O'ndan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön.” Sonuç: “Zilzal 7. Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onun karşılığını görür. 8. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onun karşılığını görür.
Umarım soruna cevap bulmuşsundur, Allaha emanet olunuz.
Dipnotlar (1) 8. Allah (z.c.hz.)'leri arzdan melaike-i kiramı nurdan yarattı. Onların içinde sinekten daha ufak melek te vardır. Ve Allah melaikeyi halk edince şöyle buyurdu: "Bin olsun, iki bin olsun" Ravi: Hz İbni Amr (r.a.) Ramuzul Ehadis (2) Secde 7. O (Allah) ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış… Mümin 64. size şekil verip de şeklinizi güzel yapan… Tegabün3. Gökleri ve yeri yerli yerince yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak O'nadır. (3) Al-i İmran 165-189 Şüphesiz Allah'ın her şeye gücü yeter. Hadid 2 O, her şeye gücü yetendir. Fatır 1 Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamdolsun. O, yaratmada dilediği arttırmayı yapar. Şüphesiz Allah, her şeye gücü yetendir. (4) Hicr 27 Cinleri de daha önce zehirli ateşten yaratmıştık. Rahman 15 Cinleri öz ateşten yarattı. (5) Kehf 50 …İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı… (6) Bakara 34 Hani biz meleklere (ve cinlere): Âdem'e secde edin, demiştik. İblis hariç hepsi secde ettiler. O yüz çevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kâfirlerden oldu. Hicr 32. (Allah:) Ey İblis! Secde edenlerle beraber olmayışının sebebi nedir? dedi. 33. (İblis:) Ben kuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan yarattığın bir insana secde edecek değilim, dedi.İsra 61. Meleklere: Âdem'e secde edin! demiştik. İblis'in dışında hepsi secde ettiler. İblis: "Ben, dedi, çamurdan yarattığın bir kimseye secde mi ederim!" 62. Dedi ki: "Şu benden üstün kıldığına da bir bak! Yemin ederim ki, eğer beni kıyamete kadar yaşatırsan, pek azı dışında, onun neslini kendime bağlayacağım!" Sad 74. Yalnız İblis secde etmedi. O büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu. (7) Sad 76. İblis: Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi. (8 ) Kehf 50 …İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı… (9) Secde 7. O (Allah) ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış… (10) Araf 17 "Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım ve sen, onların çoklarını şükredenlerden bulmayacaksın!" dedi. (11) Zariyat 56 Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (12) Hulasatul ahbar sayfa 22-23, Fizilal’il Kur’an Bakara 30. ayet tefsiri “Meleklerin bu sözleri bize şunları düşündürüyor. Melekler ya sezgilerine ya yeryüzünde yaşanmış eski tecrübelere veya basiretlerinin sağladığı ilhama dayanarak "insan" adı verilen bu yeni varlığın yaratılışı veya yeryüzünde geçireceği hayat hakkında bazı bilgi kırıntılarına sahiptiler ve bu bilgi kırıntılarına dayanarak insanoğlunun yeryüzünde kargaşa çıkaracağını ve kan dökeceğini öngörüyor, ya da bekliyorlardı.”
|