31.SEMNÛN MUHİB (ÂŞIK SEMNUN Öl.?)
Sûfi zâhidlerden Semnûn bin Hamza'nın ks künyesi Ebu'l-Hasan'dır. Ebu'l-Kasım da denir. Serî Sakati ks, Ebu Ahmed Kalanîsî ks ve Muhammed bin Ali Kassar ks gibi zevatın sohbetinde bulunmuştur.
Bir kere şu şiiri okumuş:
"Benim için senden gayrı haz ve murat yok, beni dilediğin şekilde imtihan et."
Fakat bunu okur okumaz idrarı tutulmuş, (ilahi kudrete meydan okuyarak edebi terk etmenin cezası olarak) duyduğu acıdan mektep mektep dolaşarak talebelere, (sabır ve rıza davasında yalancı olan) "Amcanıza dua ediniz." demiş (ve böylece hatasını düzeltmeye çalışmıştı).
Şöyle de denilmiştir: Semnûn Muhib ks yukardaki beyti okuduğu zaman, müridlerinden biri diğerine: "Köyde bulunurken dün gece gördüğüm rüyada üstadımız Semnûn´un Allah´a dua eden, ona yalvaran ve ondan şifa isteyen sesini işittim," demiş, bunun üzerine diğer müridi: "Ben de falan yerde iken o sesi işitmiştim," demiş. Üçüncü ve dördüncü müridler de böyle konuşmuşlardı. Bu sözler, idrar tutulması hastalığı ile imtihan olduğu halde sabreden ve sızlanmayan Semnûn Muhib ks nakledilmişti. Hastalığı esnasında hiç bir şey söylemediği ve duada bulunmadığı halde müridlerinin böyle rüyalar gördüklerini duyunca, bundan maksadın kulluk edebine uyarak sızlanmasını açığa vurması ve (sabır, rızâ) hâlini gizlemesi gerektiğini anladı ve mektep mektep dolaşarak, «Yalancı amcanız için dua ediniz,» demeye başladı.
Ca'fer Huldi'ye ks, Ebu Ahmed Meğazilî ks şu hadiseyi anlatmıştı: "Bağdat´ta fukaraya dörtbin dirhem dağıtan bir adam vardı. Semnûn Muhib ks bana dedi ki: Ey Meğazili! Şu adamın verdiği sadakayı ve işlediği ameli görmüyor musun? Oysa bizim sadaka verecek bir şeyimiz yok. Gel biz de bir yere gidelim, her bir dirhem için bir rekât namaz kılalım. Medâin´e gittik ve orada dörtbin rekât namaz kıldık."
Semnûn Muhib ks ahlaken kibar ve zarif idi. Daha çok aşk konusunda konuşurdu. Şanı yüce idi. Rivayete göre Cüneyd-i Bağdadi'den ks önce vefat etmiştir.