Sizin Taptığınız Benim Ayağımın Altındadır

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 09:33:34
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Önemli Åžahsiyetler  |  Sizin Taptığınız Benim Ayağımın Altındadır 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Sizin Taptığınız Benim Ayağımın Altındadır  (Okunma Sayısı 1084 defa)
ece
Ziyaretçi
« : 27 Nisan 2008, 20:19:48 »

On ikinci ve on üçüncü yüzyıllarda Endülüs'te ve Şam taraflarında yaşamış büyük velîlerden ve "Şeyh–i Ekber" diye meşhûr olan Muhyiddin İbn Arabî, bir tepeye çıkar ve ayağını yere vurarak "Sizin taptığınız, benim ayağımın altındadır." diye bağırmaya başlar. Tabiî orada bulunanlar bu sözün küfrü gerektiren bir söz olduğunu zannederler. Zamanın ulemâsı da bu sözün zâhirine bakarlar ve Muhyiddin İbn Arabî' “hâşâ "Allah ayağımın altındadır" dedi." diye değerlendirirler. İdam edilmesine karar verilir.
Åžam halkı, bu hükmün etkisinde kaldıklarından ve onun büyüklüğünü anlayamadıklarından kabrinin bile yerinin belli olmaması için kimsenin bilmediÄŸi bir yere defnederler. 
Muhyiddin İbn Arabî Hazretleri, pek çok ÅŸeyi keÅŸif ve keramet yoluyla haber verdiÄŸi gibi, bir gün kabrinin meydana çıkarılacağını "Åžeceret–ün–Nu'mâniyye fî Devleti'l–Usmâniyye" eserinde ÅŸu meÅŸhur sözleriyle haber verir: "İzâ dahale's–sîn ile'ş–şın zahara kabru Muhyiddîn." ("Sin" "Şın"a girince, Muhyiddin'in kabri meydana çıkar.) Yavuz Sultan Selim Han, Muhyiddin İbn Arabî Hazretleri'nden takriben üç asır sonra Åžam'ı fetheder. Muhyiddin İbn Arabî Hazretleri'nin kabrinin nerede olduÄŸunu sorar. Hiç kimse bilmemektedir.  Sultan Selim Han, İbn Arabî'nin sözünü bildiÄŸinden araÅŸtırılmasını emir buyurur. Nihayet bir çoban şöyle bir haber getirir. 
"Onun kabrinin nerede olduÄŸunu bilmiyorum; lakin devamlı koyunlarımı otlattığım merada bir yer var ki, sürüde bulunan o kadar hayvandan hiçbirisi ne oradan ot yiyor, ne de oraya ayak basıyorlar. Oranın otları her sene baharda kendi hâlinde büyüyor ve zamanı gelince de kuruyup gidiyor." 
Sultan Selim Han derhal orayı kazdırır. Bir de bakarlar ki, Muhyiddin İbn Arabî Hazretleri'nin mübarek nâşı, sanki daha yeni defnedilmiÅŸ gibi taptaze duruyor. Sultan Selim Han hemen o büyük velinin nâşını çıkarttırıp, orayı temizlettirir, kabrin üzerine de güzel bir türbe yaptırır. Böylece Muhyiddin İbn Arabî'nin asırlar öncesinden verdiÄŸi "Sin" den maksadın Sultan Selim, "Şın"dan maksadın da Åžam olduÄŸu anlaşılır. Peki, böylesine büyük bir Allah dostunun "Sizin taptığınız, benim ayağımın altındadır" diyerek, bu sözüyle (hâşâ) Allah'ı kastetmesi mümkün müdür? Bu imkânsız olduÄŸundan, elbette bu sözde bir hikmet aramak gerekirdi. Sultan Selim iÅŸte bu meseleyi de açığa çıkarmak için, Muhyiddin İbn Arabî'nin bu sözü nerede söylediÄŸini araÅŸtırır. Nihayet orayı da buldurur ve kazmalarını emreder. Bütün ÅŸehir halkı toplanmış merakla ne olacağına ve oradan ne çıkacağına bakmaktadır. Tamamlanınca bir de baktılar ki, kazılan yerde içi çil çil altın dolu bir küp bulunuyor. Böylece bu mesele de anlaşılmış olur. 
Demek ki Muhyiddin İbn Arabî Hazretleri, yaptıkları her işi ve ameli Allah için değil, sırf menfaat ve çıkar için yapanlara, "Siz yaptığınızı Allah için değil para için yapıyorsunuz. Öyleyse siz paraya tapıyorsunuz. Sizin taptığınız da benim ayağımın altındadır." buyurarak hem onlara vaaz etmiş, hem de hazinenin yerini işaret etmiştir. Fakat o gün maalesef onu anlayamamışlardır.

aysenur
Aktif Üye

--Her Nefis oLumu TadacaktIr--

« Yanıtla #1 : 28 Nisan 2008, 05:40:58 »

emegine saglik kardesim, bazen yanlis anlasilmalar kotu sonuc alabiliyor.

¯¨´*·~-.¸¸,.-~*´Eğer Sizi Üzen Kişilere Halâ Selam
                                Verebiliyorsanız..
 Bu Vicdanınızın Sadaka'sıdır..¨-,.-~*´¨¯¨`*·~-.¸
emir
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 28 Nisan 2008, 12:04:38 »

guzel paylasım allah razı olsun kardeşim

...ZaLimLer iciN YasasIN CehenNem...
Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Önemli Åžahsiyetler  |  Sizin Taptığınız Benim Ayağımın Altındadır « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: