Hacı Mustafa Fevzi Efendi ks

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 08:48:14
12203 Mesaj 2639 Konu Gönderen: 1918 Üye
Son üye: isimbayz
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Önemli Şahsiyetler  |  Hacı Mustafa Fevzi Efendi ks 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Hacı Mustafa Fevzi Efendi ks  (Okunma Sayısı 936 defa)
halidi
Aktif Üye

hamuş

« : 04 Temmuz 2009, 21:19:35 »

Mustafa Fevzi Efendi,Erzincan’ın Eğin(Kemaliye) ilçesinde doğmuştur. (M.1871/H.1288). Babasının adı Numan Efendidir.İlk tahsilinden sonra çocuk denecek yaşta İstanbul’a gelerek meşhur vaizlerden,huzur dersleri hocalarından biri olan Kasapzade Vaiz Efendi’nin derslerine devam etmiş,tahsilini tamamladıktan sonra,hocasının kızıyla evlenmiştir.Bahriye Teşkilatında brik,korvet ve kalyon katipliği yapmış,kolağalığına yükseldikten sonra emekli olmuştur.
Hadis alimlerinden ve Nakşibendi tarikatı Halidiyye kolu şeyhi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi ks a intisap ederek on beş yıl kadar onun hizmetinde bulunmuştur.Şeyhinin vefatından sonra onun yerine geçen halifesi Hasan Hilmi Efendi ks dan hilafet almıştır. Uzun yıllar Bahriye teşkilatında katiplik görevinde bulunduğu için,tarikat mensupları arasında “Katip” lakabıyla anılır. Mustafa Fevzi Efendi ks hacca gitmiş,son zamanlarında Lastikçi Murteza ticarethanesinde dört sene kadar veznedarlık yapmıştır.
Miladi 1924’de (Hicri 1 Muharrem 1343) İstanbul Çarşamba Draman’daki evinde vefat etmiştir. Edirnekapı’dan Eyüb’e giden yol üzerinde Mustafa Paşa tekkesi civarına defnedilmiştir.Daha sonra torunu Numan Efendi tarafından Edirnekapı Şehitliği’nde Recep Peker caddesine nakledilmiştir.

Vahdet-i Vücud Meselesi (hece yayıncılık) sayfa 19

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

Hazreti Pir Zülcenaheyn Mevlana Halid-i Bağdadi kaddesallahu sırrahulaziz
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2009, 21:25:03 »

Mustafa Fevzi Efendi ks, mânevî bir coşkunlukla hikmetli şiirler söylerdi.Hak yolunun büyüğü hocası Ziyâüddîn Gümüşhânevî Hazretleri için yazdığı bir şiirinde özetle şöyle demektedir:

"Ey Ziyâeddîn Gümüşhânevî hazretleri! Nefsimin esiri olmuş bir halde kapınıza geldim. Sizin kapınızdan başka sığınacak bir yer olmadığını anladım. Size karşı zerrece yüzümün olmadığını biliyorum. Himmet ve yardımlarınıza muhtâcım ey Hocam. Alçak nefsim beni hatâdan hatâlara düşürdü. Gözü görmez bir âmâ gibi nereye gideceğimi bilemez oldum. Rabbime karşı günâhkâr bir kulum. Bunun için ey hocam hâlimi arz için size geldim.

Eğer himmet ve yardımınız olursa, bu dertli bir çâre bulur. Aman Efendim bana başkalarını güldürmeyin.

Size köle olup geldim, beni o Yâre dost yapın.

Beni bu dünyâ aldattı. Nefsim hepsinden azgın çıktı.

Unuttum zikri, fikri bütün söz ve işlerim isyân oldu. Yüzüm yok kapınıza gelmeye ama yine geldim. Meded ey Ahmed Ziyâeddîn (ks). Sizden başka sığınacak kimse bilmiyorum."

Evliyalar Ansiklopedisi

“Madem ki Şam ve Mekke'de senin işinin düğümü açılmadı, o halde bundan sonra Hindistan yolunda sabahtan akşama kadar durmadan yürü.”

ene_meczub
Ukab
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2009, 21:26:30 »

allah makamını cennet etsin

bu mustafa efendi, mehmed zahid kotku hazretlerinin şeyhi mustafa efendi değil demi?

Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Gel şefaat eyle kemter kuluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed
Sen Hak peygambersin şeksiz gümansız, Sana uymayanlar gider imansız.
Aşık yunus neyler dünyayı sensiz, Adı güzel kendi güzel Muhammed
halidi
Aktif Üye

hamuş

« Yanıtla #3 : 04 Temmuz 2009, 21:33:06 »

Yok değil.Mehmed Zahid Kotku hazretlerinin şeyhi Tekirdağlı Mustafa Feyzi hazretleridir. Benim hayatını yazdığım Eğinli'dir. Bir yerde okumuştum bu iki Zat hep karıştırılırmış isim benzerliğinden dolayı..

Sayfa: [1]
Maneviyat.com  |  İLİM MECLİSİ  |  Önemli Şahsiyetler  |  Hacı Mustafa Fevzi Efendi ks « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: