Muhammed Zeki BEDEVİ hazretleri, hayatım boyunca tanıdığım gönül erlerinin içerisinde nadide bir yere sahiptir. Makam-ı İrşad iddiasında olan çok kişi görürsünüz ama, gerçekte makam-ı irşad pek az bulunur. Bulunduğu makamın hakkını eda etmekte ayrı bir maharet ister. Kendisinden bir kul olarak bahsedilmesini şiddetle isteyen bu Allah (c.c) dostunu, bir vefa gereği sizlere takdim etmek istedim. Kendisi cehri ve hafi tariklerden icazetli bir mürşid-i kâmildir. Gayet mütevazi olup, ilerlemiş yaşına rağmen (yaklaşık 82 yaşında) sağlığı bozulana kadar, gelen misafirlerine bizzat hizmet etmeyi şiar edinmiş, her halini Allah Rasulü'ne (s.a.v) benzetmeye çalışan, Rıfaiyye Tarikındaki, Berzenci zincirinin bir halkasıdır. Allah (c.c) ömrünü bereketli hizmetlerini daim eylesin.
MUHAMMED ZEKİ BEDEVİ K.S. HAZRETLERİ KİMDİR?
Muhammed Zeki Bedevi hazretleri aslen
Gümüşhane’nin Harmancık (Merih) köyündendir. Babası Hasan Efendi görevi sebebiyle Gümüşhane’den Bayburt’un Kop köyüne atanmış ve buraya yerleşmiştir. Bu esnada Muhammed Zeki Bedevi hazretleri daha 6 yaşındadır.
Anne tarafından İmam-ı Hasan (r.a.) hazretlerinin evladından Şeriftir. Ömer Han aşiretindendir. Kendisi Melik Hüseyin’in akrabasıdır.
Hasan Efendi Kop köyüne yerleştikten sonra Seyyid Hacı Ahmed Babanın halifelerinden Kale ardılı (kalardılı) Ahmed Babadan 1942’de Rıfai dersi alır. Babasının Rıfai dersi alması hasebiyle dervişler Hasan efendinin evine gidip gelmeye başlar. Böylece Muhammed Zeki Bedevi hazretlerinin Tarikat-ı Áliye’ye karşı bir muhabbeti olur askere gidene kadar da tevhitlere devam eder.
Askerden geldikten sonrada Sanamer’e gider ve Hacı Ahmed Baba’nın torunlarıyla görüşür. Sanamer’de Hacı Mevlüt Baba’ya intisap eder. Birkaç sene sonra da Hacı Mevlüt Baba Muhammed Zeki Bedevi hazretlerini Bayburt’a Serzakir tayin eder. Bir kaç sene sonra Hacı Mevlüt Babanın büyük kardeşi Arif Babada aynen şöyle der:
“Sen Bizim Halifemizsin. Seni biz vazifelendirdik” Muhammed Zeki Bedevi hazretleri o günden günümüze kadar Rıfai tarikatında seyri sulükunu ve hizmetini devam ettirir.
Bu arada çok meşayıhla tanışır. Bağdat’ta Seyyid Fevzi paşayla, şeyh Halil’le, Bayburt’ta Ağlar Babayla görüşür.
Bayburt’a Antep’ten bir Kadiri meşayıhı gelir. Bu zat Bilal Babanın halifesi Ali Babadır. Ali baba Suriye’de Hazneviler’den müsaadelidir ve Bedevi hazretlerine der ki:
“Kadiri de bizim halifemizsin.”
Çorumlu Hacı Mustafa Efendiyle görüşür. Hacı Mustafa Efendi Muhammed Zeki Bedevi hazretlerine sorar:
“Siz ne yaparsınız?” Bedevi hazretleri Çorumlu Hacı Mustafa efendiye bütün tarikatımızı anlatır:
“Bize vazife verilmiştir.” Biz halifeyiz der. Çorumlu Hacı Mustafa Efendi, Muhammed Zeki Bedevi hazretlerine:
“Bir derste ben vereyim” der. Birlikte kapıya çıkarlar. Bedevi hazretleri:
“Efendim bizim dersimiz var” dese de Hacı Mustafa efendi:
“Evladım ben istiyorum” der ve Çorumlu Hacı Mustafa efendi, Muhammed Zeki Bedevi hazretlerine Rıfai dersi verir.
Bedevi hazretleri Medine’yi Münevvereye Yolculuğu Sırasında Halep’li Seyyid Ömer’le tanışır. O zaman Seyyid Ömer hazretleri 80 yaşındadır. Seyyid Ömer hazretleri Bedevi hazretlerine derki:
“Sen Kadiri’sin bizdensin bir derste ben veriyorum sana teberrüken” Ve Muhammed Zeki Bedevi hazretlerine halifelik verir.
Daha sonra Bedevi Hazretleri Bağdat Seyahatı Sırasında Muhammed Kesnazani Hazretleri İle Görüşür. Muhammed Kesnezan Hazretleri Bedevi Hazretlerine vazife verir ve "Abdulkadir Geylaninin" Halifesisiniz der.
Erzurumlu Hacı Mevlüt Babanın vefatının ardından Erzurum da Allah (c.c) rızası için kendisine verilen vazifenin doğrultusunda Ümmeti Muhammed’e hizmet etmeye başlar. Vakta ki günümüze kadar.
Yukarıda anlatılanlar Bedevi hazretlerinin kendi sohbetlerinden derlenerek hazırlanmıştır. Bu sohbetin ardından Bedevi hazretleri:
“Biz yine efendimizin başını bekliyoruz. Elhamdülillah.” Buyurmuştur
http://www.muhammedzekielbedevi.com/zekibedevi.htm